O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

...η αλκυόνη φέρνει την ομορφιά και το μύθο της στο Βουρκάρι ...

Και οι τρείς αυτές φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο Βουρκάρι πρίν μερικές ημέρες από ανεξάρτητους παρατηρητές... εικόνες απο αυτό το πανέμορφο ψαροπούλι που έχει εμπνεύσει μέχρι και την αρχαία μυθολογία...είμαστε τυχεροί που το φιλοξενούμε έστω για λίγο στον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου Μεγάρων....κι έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε τον χώρο του φιλόξενο....

Η παραπάνω δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο:





Η δεύτερη από τον Σ.Τ. που μας την έστειλε....

Και αυτή στο μπλόγκ :
http://greeknaturephotography.blogspot.com/2008/10/blog-post.ht

Βέβαια να σημειώσουμε για την τελευταία φωτογραφία, την αλήθεια που μας μεταφέρει: τον κίνδυνο που διατρέχει το Βουρκάρι, το σπίτι των πουλιών από τις ανεξέλεκτες αανθρώπινες δραστηριότητες...η εικόνα κραυγάζει μόνη της: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ! ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΡΑ!

Αλκυόνα (alcedo atthis) , παρυδάτιο πουλί είναι γνωστό και ως ψαροφάγος ή ψαροπούλι. Έχει μήκος περίπου 16εκ. κι έχει μικρά πόδια και κοντή ουρά. Τό πάνω μέρος του φτερώματος είναι λαμπρό μεταλλικό μπλέ ως σμαραγδοπράσινο. Το κάτω μέρος ξανθωπό ως κόκκινο.
Κάνει φωλιές σκάβωντας στην όχθη σε βάθος που μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο. Οι αλκυόνες σχηματίζουν μόνιμα ζευγάρια που λέγεται ότι διατηρούνται για όλη τους τη ζωή.
Οι παρδάτιες αλκυόνες τρέφονται κυρίως με ψάρια που συλλαμβάνουν βουτώντας στο νερό. Η ταχύτητα στον αέρα φτάνει τα 90 χιλ/ώρα!

Η αλκυόνα και η μόνιμη συμβιωτική της σχέση έχει γίνει πηγή έμπνευσης για τηναρχαία μυθολογία. Σύμφωνα με τον Λουκιανό , η Αλκυόνα κόρη του θεού Αιόλου και της Ευαρέτης, μετά τον θάνατο του άντρα της Κήυκα, αναζητούσε μάταια το πτώμα του. Οι θεοί που άκουσαν τα κλάματά της την λυπήθηκαν και τη μεταμόρφωσαν στο ομόνυμο πουλί




Για περισσότερες πληροφορίες:

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Θριασίου για τα δικαιώματα των μεταναστών


Μας έστειλαν από το ΠΑΜΕ Θριασίου και δημοσιεύουμε ανακοίνωση για τα δικαιώματα των μεταναστών: