Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) έπειτα από πολύμηνες και διεξοδικές μελετητικές διαδικασίες, διαμόρφωσε και κατέθεσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το πολυπόθητο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Βουρκάρι. Είναι το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που θέτει πλέον με συγκεκριμένο, επίσημο, και νομικά ισχυρό τρόπο, τις βάσεις για την προστασία του υγροβιοτόπου των Μεγάρων.
Το σχέδιο αυτό έχει ήδη αποσταλεί στις διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για γνωμοδότηση. Ανάμεσα σε αυτούς είναι φυσικά και ο Δήμος Μεγαρέων. Το θέμα μάλιστα θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αυτή την Τετάρτη στις 7:00 το απόγευμα.
Με το συγκεκριμένο ΠΔ οριοθετείται η περιοχή προστασίας με τις υποδιαιρέσεις της σε έκταση 1.700 στρεμμάτων καθώς και η περιφερειακή ζώνη σε έκταση 1.500 στρεμμάτων. Καταργείται το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής περιοχής, ενώ καθορίζονται οι νέες επιτρεπόμενες χρήσεις ανά ζώνη και οι περιορισμοί στη δόμηση. Να σημειωθεί ότι για τις υπάρχουσες βιομηχανικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή προστασίας προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσουν τη λειτουργία τους για ακόμα είκοσι έτη.
Το σημαντικότερο αρνητικό στοιχείο στους προτεινόμενους χάρτες χρήσεων γης είναι η εξαίρεση από τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της βιομηχανικής περιοχής. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει καινούργιες βιομηχανικές μονάδες και εγκαταστάσεις που δυνητικά θα προκαλέσουν πρόσθετες εδαφικές καταστροφές και περιορισμούς στο ήδη περιορισμένο και επιβαρημένο χερσαίο τμήμα του υγροβιοτόπου. Το δεύτερο αρνητικό στοιχείο είναι ο υπερβολικά μακρύς προβλεπόμενος χρόνος μετεγκατάστασης των υπαρχουσών βιομηχανιών που βρίσκονται στην (αποχαρακτηρισμένη από βιομηχανική) περιοχή προστασίας.
Από την άλλη βέβαια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Κεντρική Διοίκηση προχωρά στη σαφή νομική κατοχύρωση της προστασίας του υγροβιοτόπου των Μεγάρων και γι αυτό το λόγο θεωρούμε ότι αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή.
Το ΠΔ αυτό έρχεται να απαντήσει με θετικό τρόπο στους πολύχρονους διεκδικητικούς αγώνες των Μεγαριτών, των Συλλόγων τους, αλλά και των φίλων τους σε υπερτοπικό επίπεδο, για την προστασία και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Μεγαρίδας. Είναι γεγονός ότι όλοι οι πολιτικοί φορείς, καθώς και οι δημοτικές παρατάξεις και οι επικεφαλείς τους (συμπεριλαμβανομένων των πρώην αλλά και του νυν Δημάρχου) στα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο, έχουν εκφραστεί πολλάκις και με δημόσιες δηλώσεις τους αλληλέγγυοι στον αγώνα για τη διάσωση, προστασία και ανάδειξη του υγροβιοτόπου των Μεγάρων. Η κατάργηση της βιομηχανικής ζώνης στην παράκτια περιοχή των Μεγάρων και ο περιορισμός στη δόμηση αποτελούσε πράγματι κοινό στοιχείο όλων των προεκλογικών διακηρύξεων.
Αναμένεται φυσικά η ξεκάθαρη, ομόφωνη, σταθερή και αδιαπραγμάτευτη καταρχήν θετική στάση σύσσωμου του δημοτικού μας συμβουλίου απέναντι στο προτεινόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Ταυτόχρονα όμως το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να απαιτήσει και συγκεκριμένες βελτιώσεις στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης της βιομηχανικής ζώνης στο Βουρκάρι αλλά και στο χρονικό περιορισμό της διάρκειας παραμονής των βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων στην περιοχή.
Η προστασία και η αναβάθμιση του υγροβιοτόπου των Μεγάρων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για την περιβαλλοντική και ποιοτική αναγέννηση της ευρύτερης ιστορικής μας περιοχής. Ο σθεναρός και σύσσωμος αγώνας της Μεγαρικής κοινωνίας θα είναι η εγγύηση σε αυτή την πορεία αναβάθμισης του τόπου μας.
Μέγαρα 26 Απριλίου 2011