O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

συνάντηση συλλόγων και φορέων από τα Μέγαρα και την Κορινθία για τον συντονισμό δράσης για τα Γεράνεια


 

για τη φωτιά στα Γεράνεια...

 


Η έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου σηματοδοτείται δυστυχώς από τη δασική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη. Όπως προκύπτει από τις νεότερες χαρτογραφικές απεικονίσεις του Emergency Mapping Service της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus η πυρκαγιά έκαψε περίπου 70.000 στρέμματα δασών, δασικών εκτάσεων και αγροτικών καλλιεργειών. Αρκετές από τις εκτάσεις αυτές ανήκουν σε δύο προστατευόμενες περιοχές, την περιοχή Natura GR2530005 «Γεράνεια Όρη» και το Καταφύγιο Άγριας Ζωής «Περιοχή Γερανείων Δήμου Μεγάρων». Από τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι έχει επηρεαστεί κυρίως το ώριμο δάσος χαλεπίου πεύκης και η μακία βλάστηση, τύποι βλάστησης που είναι προσαρμοσμένοι στη φωτιά και έχουν φυσικούς μηχανισμούς αναγέννησης. Ως προς την πανίδα, πυρκαγιές που συμβαίνουν νωρίς το καλοκαίρι έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα και κυρίως στους νεοσσούς που βρίσκονται ακόμα στις φωλιές τους.

 

Σύμφωνα με τις έως τώρα επίσημες ανακοινώσεις, η πυρκαγιά πιθανότατα να οφείλεται σε αμέλεια, κάτι που επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά τη σημασία της επένδυσης στην πρόληψη. Σε συνολικά 96 συλλήψεις για εμπρησμό φέτος, οι 92 αφορούν εμπρησμό από αμέλεια και μόλις οι 2 από πρόθεση. Το γεγονός αυτό έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών είναι πρωτίστως ένα κοινωνικό ζήτημα.

 

Για μία ακόμη χρονιά, μπαίνουμε στη μάχη των πυρκαγιών χωρίς να έχουμε ενισχύσει αποφασιστικά το κυριότερο μέσο προστασίας των δασών μας: την πρόληψη. Από τα αρχικά στοιχεία της έρευνας που διεξάγει το WWF Ελλάς με εταίρο το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR), προκύπτει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό αφορά στην πρόληψη. Το μεγαλύτερο ποσοστό (της τάξης του 70-80%) φαίνεται να έχει διατεθεί για δράσεις καταστολής. Παρόλο που είναι απαραίτητη η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των μέσων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Ο μόνος τρόπος για να θωρακίσουμε πραγματικά τα δάση και τις ζωές μας από τις πυρκαγιές -που θα γίνονται όλο και χειρότερες λόγω της κλιματικής κρίσης και των εκτεταμένων καυσώνων και περιόδων ξηρασίας που προβλέπεται να προκαλέσει- είναι η επένδυση στην πρόληψη.

 

Το κρίσιμο στοιχείο για την επόμενη μέρα στα Γεράνεια όρη είναι η άμεση ενίσχυση με οικονομικούς πόρους και προσωπικό, των τοπικών δασικών αρχών, προκειμένου να προχωρήσουν στα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα για την συγκράτηση του εδάφους και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Το έδαφος είναι αυτή την στιγμή ο σημαντικότερος φυσικός πόρος που θα εξασφαλίσει και τη μελλοντική φυσική αναγέννηση του δάσους.

 

Τι χρειάζεται να γίνει:

  1. Άμεση κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων βάσει της δασικής νομοθεσίας
  2. Μελέτη αντιπλημμυρικών-αντιδιαβρωτικών έργων
  3. Μελέτη αναδάσωσης (μόνο για τα τμήματα που δεν αναμένεται φυσική αναγέννηση)
  4. Άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση με προσωπικό των Δασαρχείων Κορίνθου και Μεγάρων που θα φέρουν και το βάρος της μεταπυρικής αποκατάστασης.

Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να πιέζουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε για την επένδυση στην πρόληψη καθώς προς το παρόν δυστυχώς ούτε οι καταστροφές του 2007, ούτε οι ανθρώπινες απώλειες του 2018 δεν στάθηκαν ικανές να αλλάξουν το βασικό δόγμα δασοπυρόσβεσης στη χώρα μας που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πυρκαγιάς μόνο όταν αυτός συμβεί. Σε καλούμε λοιπόν να ενώσεις τη φωνή σου με τη δική μας, όπως έχουν κάνει μέχρι στιγμής περισσότεροι από 3.700 πολίτες και να υπογράψεις την έκκλησή μας ζητώντας από την Πολιτεία την ανάληψη δράσης για το κομμάτι της πρόληψης!

Υπόγραψε για τα δάση μας

Σε ευχαριστούμε πολύ!