O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

συνάντηση του 'Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου' με τον δήμαρχο Νέας Περάμου κ. Στ.Φωτίου

Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του “Φορέα Προστασίας Βουρκαρίου” με το Δήμαρχο Ν.Περάμου κ. Σταύρο Φωτίου.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από άμεση θετική ανταπόκριση του Δημάρχου Ν.Περάμου στη σχετική πρωτοβουλία του “Φορέα”, τέθηκε το σαφές αίτημα των συλλόγων για την αναγκαιότητα της συνεισφοράς και του Δήμου Ν.Περάμου στην προσπάθεια για τη διάσωση και προστασία του Βουρκαρίου και την κατάργηση της βιομηχανικής ζώνης στην ευρύτερη περιοχή του υγροβιοτόπου.

Ενημερώσαμε τον δήμαρχο όχι μόνο για την ιδρυτική συμμετοχή επαγγελματικών συλλόγων της Ν.Περάμου στο ”Φορέα Προστασίας Βουρκαρίου”, αλλά και για την πρόθεση συμμετοχής, ως ενεργού νέου μέλους μας, του μεγαλύτερου εξωραϊστικού συλλόγου της περιοχής του. Έγινε επίσης εκτενής ενημέρωση για τις δράσεις και τις επιτυχίες του ‘Φορέα’ στην προσπάθεια για την διάσωση και προβολή του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου.

Ο δήμαρχος κ.Φωτίου:

· Δήλωσε απόλυτα σύμφωνος με την πρωτοβουλία του Φορέα για την από κοινού με τον Δήμαρχο Μεγάρων και το Νομάρχη Δυτικής Αττικής συνυπογραφή έκκλησης προς την Κυβέρνηση με δύο βασικά αιτήματα:

α) την άμεση κατάθεση Νόμου που να καταργεί την ισχύ της παραγράφου 6α του Άρθρου 41 του Ν.3105/2003 που χαρακτηρίζει την περιοχή του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου ως χώρο υποδοχής βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, και

β) την άμεση ανακήρυξη της περιοχής ως προστατευόμενης και την θεσμοθέτηση ειδικών όρων προστασίας της ανά ζώνη.

· Τόνισε πως τον ενδιαφέρει η προστασία της περιοχής που γειτνιάζει με τα παράλια της Ν.Περάμου, τα οποία έχουν αναπτυχθεί τουριστικά και σε συνδυασμό με το Βουρκάρι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα «πνεύμονα ζωής» για την ήδη επιβαρυμένη Δυτική Αττική. Δεσμεύτηκε μάλιστα να θέσει το θέμα ως ένα από τα πρωτεύοντα στην προσεχή συνάντησή του με το Νομάρχη Δυτικής Αττικής κ. Αρ.Αρκουδάρη, και παράλληλα να επικοινωνήσει προσωπικά και με τον ομόλογό του Δήμαρχο Μεγάρων κ. Δ.Στρατιώτη.

Οι εκπρόσωποι του “Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου” επισήμαναν για ακόμα μία φορά, ότι η σημερινή πολιτική συγκυρία χαρακτηρίζεται από μια γενικότερη αναβάθμιση της σημασίας των περιβαλλοντικών ζητημάτων στη ζωή μας, καθώς η «πράσινη πολιτική» είναι πλέον όχι μόνο συστατικό των διακηρύξεων όλων των πολιτικών κομμάτων αλλά κυρίως επίσημη κυβερνητική θέση. Στα πλαίσια αυτά, οι πολίτες και οι Φορείς των Μεγάρων και της Ν.Περάμου θεωρούν απόλυτα αναγκαία την άμεση ευθυγράμμιση της πολιτικής των τοπικών αρχών (δημοτικών και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης) στην κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης για την κατάργηση της βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή του Βουρκαρίου και σε όλη την παράκτια περιοχή, με παράλληλη υιοθέτηση, από μέρους τους, των συστάσεων της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στην προστασία της περιοχής.

Θεωρούμε θετική τη δέσμευση του Δημάρχου Ν.Περάμου κ. Σταύρου Φωτίου για την προσυπογραφή της κοινής έκκλησης προς την Κυβέρνηση, αλλά και την υπόσχεσή του για ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την υλοποίηση των αιτημάτων του «Φορέα».

Οι συναντήσεις μας με τους τοπικούς φορείς και τις κρατικές αρχές συνεχίζονται.