O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Το βουρκάρι στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" του Σαββάτου 12/09/2015

Περιφερειακό πάρκο χαμένο στη γραφειοκρατία Εκκρεμεί η υπογραφή του ΠΔ για το Βουρκάρι Μεγάρων μετά την απόφαση του ΣτΕ  

Τα φλαμίγκο μόνιμοι θαμώνες του υγροτόπου

της Μάχης Τράτσα

Εννέα μήνες μετά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί του προεδρικού διατάγματος (ΠΔ) για τον υγρότοπο στο Βουρκάρι Μεγάρων, το θέμα παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θεωρεί ότι το Βουρκάρι έχει υποβαθμιστεί και η προστασία του είναι επιβεβλημένη. Γι' αυτό επέστρεψε στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ΠΔ επισημαίνοντας ότι «πρέπει να δημοσιευθεί αμέσως προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω δημιουργία μη αναστρέψιμων καταστάσεων στην περιοχή του υγροτόπου».

Παρ' όλα αυτά, το ΠΔ με το οποίο το Βουρκάρι θα χαρακτηριστεί περιφερειακό πάρκο και θα οριστούν ζώνες προστασίας, χρήσεις γης, περιορισμοί δόμησης και μέτρα διαχείρισης ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί. Την ίδια ώρα τα προβλήματα διαιωνίζονται καθώς ο υγρότοπος συνορεύει με τη βιομηχανική περιοχή.

Η δύναμη της φύσης

Και όμως η φύση επιβιώνει σε πείσμα των... πιέσεων που δέχεται το Βουρκάρι. Πριν από λίγες ημέρες, όπως αναφέρει ο κ. Στέργιος Τσαρτακλέας από τον Συντονιστικό Φορέα των Συλλόγων για την Προστασία του υγροτόπου, δεκάδες φλαμίνγκο επισκέφθηκαν τον υγρότοπο των Μεγάρων. Τα μέλη του Φορέα παρακολουθούν την άγρια ζωή και καταγράφουν τις συχνές επισκέψεις και μετακινήσεις της ορνιθοπανίδας στην περιοχή.

Το Βουρκάρι είναι ένας παράκτιος αλμυρός υγρότοπος ο οποίος τροφοδοτείται κυρίως από τη θάλασσα και τις βροχές. Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στα ύδατα του Βουρκαρίου έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 150 είδη πτηνών, μεταξύ των οποίων πολλοί ερωδιοί, κύκνοι, φλαμίνγκο, ψαραετοί, πάπιες, μελανοκέφαλοι γλάροι κ.ά. Από αυτά τρία είδη συγκαταλέγονται στα παγκοσμίως απειλούμενα και 11 στα απειλούμενα σε εθνικό επίπεδο. Στα θαλάσσια τμήματα φιλοξενεί ψάρια (τσιπούρες, σαργούς κ.ά.) και στα χερσαία σκαντζόχοιρους, ασβούς, λιμνοβάτραχους, χελώνες κ.τ.λ. Ο υγρότοπος κρίνεται από τους επιστήμονες ιδιαίτερα σημαντικός καθώς αποτελεί σημαντικό «σταθμό» για τα πουλιά κατά τη μεταναστευτική περίοδο. Παλαιότερα το Βουρκάρι εκτεινόταν σε πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ σήμερα έχει συρρικνωθεί σε ένα ως δύο τ.χλμ. εξαιτίας ανθρώπινων επεμβάσεων: βιομηχανική περιοχή εφάπτεται του υγροτόπου, έκταση έχει μπαζωθεί, αυθαίρετα έχουν καταλάβει τη γύρω περιοχή, εκτάσεις έχουν οικοπεδοποιηθεί, το στρατιωτικό αεροδρόμιο επεκτάθηκε καταλαμβάνοντας μέρος του υγροτόπου κ.λπ.

Σε αναμονή από το 2011

Η αρχή για την προστασία του Βουρκαρίου δόθηκε το 2011 από την τότε υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία, αφού ενημερώθηκε για το θέμα από φορείς της περιοχής, έδωσε εντολή για τη σύνταξη ενός σχεδίου ΠΔ, ενώ ανέστειλε και την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών.

Τελικά το σχέδιο εστάλη στο ΣτΕ το 2014 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά και επεστράφη στο υπουργείο τον περασμένο Ιανουάριο με θετική γνωμοδότηση και ήσσονος σημασίας παρατηρήσεις. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι προτού αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υπογραφεί θα πρέπει να προσυπογραφεί και από τον υπουργό Πολιτισμού καθώς στην περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και διάσπαρτες αρχαιότητες (τείχος Μεγαρίδας, τείχος της περιόδου της Επανάστασης).

Το σχέδιο ΠΔ καθορίζει τα όρια του περιφερειακού πάρκου στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Μεγαρέων, καθορίζει χρήσεις γης και μέτρα προστασίας και διαχείρισης εντός των ορίων κατά ζώνες και προβλέπει επιτρεπόμενες επεμβάσεις σε αυτές. Στην πρώτη ζώνη οι περιορισμοί είναι πιο αυστηροί και επιτρέπονται η γεωργία και η κατασκευή ήπιων υποδομών για λόγους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης· στη δεύτερη ζώνη επιτρέπεται η κατασκευή αποθηκών, συσκευαστηρίων γεωργικών προϊόντων και κατοικιών, ενώ η τρίτη ζώνη περιλαμβάνει τον οικισμό Νέο Μελί.

Δείτε εδώ τη σχετική δημοσίευση στο site της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ":

Χθες στο Βουρκάρι...

Σταχτοτσικνιάδες, Λευκοτσικνιάδες, Φλαμίγκο - Βουρκάρι 13/9/15