O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Με μεγάλη επιτυχία ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων στο Βουρκάρι!


Την περασμένη Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 γιορτάσαμε στο Βουρκάρι την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροβιοτόπων. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Συντονιστικό Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, τον Σύλλογο Οικόπολις Χαϊδαρίου και τον Σύλλογο Φίλοι της Φύσης. 
Ήταν μια από τις περισσότερο επιτυχημένες για φέτος εκδηλώσεις στο Βουρκάρι. Τον υγροβιότοπο των Μεγάρων επισκέφτηκαν το πρωινό αυτό περίπου 100 άτομα!


 Ο κ. Τάσος Δέσκος ανέλαβε εκ μέρους του Φορέα να καλωσορίσει τους επισκέπτες και να παραθέσει σύντομα τα βασικά στοιχεία του υγροβιοτόπου καθώς και τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξή του.


 Ο κ. Θάνος Καργόπουλος μας μίλησε για το Τείχος της Αγίας Τριάδας και για το Αρχαϊκό φυλάκιο στο άκρο της Χερσονήσου.


Από τους φορείς που παραβρέθηκαν ευχαριστούμε θερμά τους φίλους μας από το Χαϊδάρι (Οικόπολις & ΦτΦ), την Ομάδα Blanco τα μέλη από τον Κούρο Μεγάρων, από το σύλλογο της Αγίας Τριάδας και από το σύλλογο Αλμύρες για τη βοήθειά τους. 


Τηλεοπτική κάλυψη μας παρείχε το CNN Greece. 


Μέσα από τα τέσσερα τηλεσκόπια που είχαμε στη διάθεσή μας παρατηρήσαμε το φλαμίγκο, αργυροτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, στακτοτσικνιάδες, κορμοράνους, βαρβάρες, τουρλίδες, κοκκινοσκέλιδες, καστανοκέφαλους γλάρους κ.α. 
Το μέλος της Ορνιθολογικής και πολύ καλός φίλος μας κ. Λεωνίδας Μπρικιάτης, βοήθησε και πάλι με το μοναδικό του τρόπο και τις γνώσεις του στην παρατήρηση των διαφόρων ειδών πουλιών που βρίσκονταν εκείνη την ημέρα στο Βουρκάρι. Τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την άοκνη και ανεκτίμητη συμβολή του στις δράσεις μας.




Στους παραβρισκόμενους διανεμήθηκε έντυπο υλικό για τις δράσεις του Φορέα μας, οδηγός παρατήρησης πουλιών και δράσεων της Ορνιθολογικής, οδηγός προστασίας του Πολίτη του Κούρου, καθώς και έντυπο υλικό του Δήμου Μεγαρέων για τα αξιοθέατα και τις ομορφιές των Μεγάρων και της Ν.Περάμου. 


Στην εκδήλωσή μας παραβρέθηκε ο κ. Ιωάννης Δέδες, βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης με δημοτικούς συμβούλους του, οι οποίοι μας εξέφρασαν την αγάπη τους για τον υγροβιότοπο και ήταν πραγματικά γενναιόδωροι στις φιλοφρονήσεις και στις ευχές τους.




Οι άνθρωποι της ΑΝΙΜΑ προχώρησαν στην απελευθέρωση τεσσάρων αρπακτικών τα οποία είχαν προηγουμένως περιθάλψει μετά από τραυματισμό στο Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στην Καλιθέα. Η υπεύθυνη του Κέντρου κ. Μαρία Γανωτή φαίνεται στις φωτογραφίες να απελευθερώνει τα αρπακτικά πουλιά υπό από τα ενθουσιώδη βλέμματα και τα χειροκροτήματα των επισκεπτών που βρίσκονταν τριγύρω της! 





...πραγματικά μοναδικές στιγμές απίστευτης ομορφιάς και συγκίνησης! 
 

Η εκδήλωσή μας ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο! Προς το μεσημέρι, λίγο πριν το τέλος της, δεχθήκαμε ένα αγωνιώδες τηλεφώνημα από ευαισθητοποιημένη συμπολίτισσά μας για έναν τραυματισμένο γλάρο στην παραλία της Βαρέας. 
Το τυχερό, μέσα στην ατυχία του, πουλί περισυνελέγη επιτόπου για περίθαλψη από την ίδια την υπεύθυνη κ. Μαρία Γανωτή!