O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

...ας απαντήσει λοιπόν ο κ. δήμαρχος...

Κατά τον απολογισμό του Δήμου Μεγαρέων την Δευτέρα, ο 'Φορέας για την Προστασία του Βουρκαρίου', μέσω του εκπροσώπου του κ.Τ.Δέσκου έθεσε το ζήτημα της αναστολής των οικοδομικών εργασιών και αδειών στην ευρύτερη περιοχή του Βουρκαρίου. Η θέση και η απαίτηση των Συλλόγων και των κατοίκων των Μεγάρων είναι σαφής: να ζητήσει ο Δήμος την αναστολή των εργασιών και των αδειών για νέες βιομηχανικές μονάδες στο Βουρκάρι!

Ο δήμαρχος στην προσπάθειά του να υπεκφύγει την πρόκληση απάντησε ότι έχει επιλέξει να κάνει τα νόμιμα!

Βέβαια πρέπει να τονίσουμε πως ότι έχουμε ζητήσει από το δήμο είναι απολύτως νόμιμα και έχουν προταθεί και από τον 'Συνήγορο του πολίτη'...άρα η απάντησή του είναι άστοχη...

... και με την ευκαιρία της συζήτησης περί ....νομιμότητας θα του υπενθυμίσουμε και τα παρακάτω ερωτήματά μας:

• υπάρχουν Δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης ή της αντιπολίτευσης που έχουν ιδιοκτησίες στην ευρύτερη περιοχή του Βουρκαρίου;
• πρέπει πράγματι όποιος δημοτικός σύμβουλος έχει ιδιοκτησίες στην περιοχή του υγροβιότοπου να απέχει από οποιαδήποτε απόφαση έχει σχέση με τη βιομηχανική εκμετάλλευση της περιοχής; Πιστεύει δηλαδή η διοίκηση του Δήμου ότι υπάρχει ηθικό και πολιτικό ασυμβίβαστο σε αυτές τις περιπτώσεις;
• θα ζητηθούν οι παραιτήσεις όποιων στελεχών της διοίκησης τυχόν αποδειχθεί ότι έχουν ιδιοκτησίες στην περιοχή και έχουν λάβει μέρος σε πρόσφατες αλλά και παλαιότερες αποφάσεις που αφορούσαν στο μέλλον του υγροβιότοπου των Μεγάρων;
• θα ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις στις οποίες έχουν λάβει μέρος δημοτικοί σύμβουλοι που τυχόν έχουν ιδιοκτησίες στην περιοχή;

..δελτίο τύπου της υπερκομματικής κίνησης...

ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Μέγαρα 7 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εσωστρέφεια δεν αποτελεί λύση για τον τόπο μας

«Θεωρείται αυτονόητο, και προς άρση κάθε παρερμηνείας δεν χαϊδεύω τα αυτιά κανενός, ότι όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν το τεκμήριο της ανιδιοτελούς προσφοράς. Δεν υπάρχει για κανέναν μας θέμα ηθικής τάξεως και οι ‘αντιπαραθέσεις’ μας είναι σε πολιτικό και μόνο επίπεδο».

Συμπληρώνοντας τα όσα ο εκπρόσωπός μας στο Δ.Σ. κ. Βασίλης Κουβάς είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του, και τα οποία προσυπογράφουμε, επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι για εμάς στην «ΚΙΝΗΣΗ» δεν υπάρχουν ‘εχθροί της πόλης’. Είμαστε πολιτικοί ‘αντίπαλοι’ με τη σημερινή Δημοτική Αρχή σε ότι αφορά τις επιλογές, τις προτεραιότητες, τη μεθοδολογία, τα κριτήρια με τα οποία διοικεί. Αν και ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γ. Οικονομόπουλος είπε πως, η Δημοτική Αρχή πρέπει να έχει συνέχεια, πιστεύουμε πως πολύτιμος χρόνος έχει χαθεί για την εξέλιξη της πόλης μας που οφείλεται σε αδράνεια και ολιγωρία. Έργα πνοής με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις χάθηκαν, αντισταθμιστικά οφέλη για παροχές δεν ζητήθηκαν ποτέ, μελέτες παρέμειναν στα συρτάρια χωρίς να αξιοποιούνται.

Στην ειδική ανοικτή συνεδρίαση του Δ.Σ. που αφορούσε στον απολογισμό του Δήμου για το 2008, στις ερωτήσεις που έθεσαν τόσο οι εκπρόσωποί μας κ.κ. Κουβάς και Μιχάλαρος, όσο και ο επικεφαλής μας κ. Γιώργος Βαρελάς, δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις ενώ άλλες έμειναν αναπάντητες.

Αντί για απαντήσεις, ηχηρές σιωπές, στα ακόλουθα σημαντικά ερωτήματα:

  • Σύμφωνα με την επίσημη λίστα της ΤΕΔΚΝΑ, ο Δήμος μας είναι πέμπτος στα ενταγμένα έργα και την απορρόφηση κονδυλίων που επιτεύχθηκαν επί Δημαρχίας μας (αφήνοντας πίσω Δήμους μεγάλους, όπως αυτοί του Πειραιά και του Αμαρουσίου). Στη λίστα υπάρχουν περισσότεροι από 90 Δήμοι. Σήμερα ποιες επιχορηγήσεις διεκδικούμε, ποιοι φάκελοι έχουν κατατεθεί και για ποια έργα.
  • Τι γίνεται με το έργο της αποχέτευσης; Ποιος επιβλέπει την καλή εκτέλεση; Έχει γίνει έλεγχος ποιότητας; Γιατί σε τμήματα των λόφων δεν θα κατασκευαστεί δίκτυο παρότι η μελέτη το προβλέπει. Για ποια σύνδεση τότε πληρώνουν οι κάτοικοι;
  • Γιατί δεν προχωράμε στην αγορά τουλάχιστον δύο ακόμη απορριμματοφόρων που θα βοηθήσουν στην μείωση του όγκου των σκουπιδιών που αυξάνεται συνέχεια;
  • Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Δημοτικής Αρχής έχουν δοθεί 1.200.000,00€, στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, δεν θεωρείτε ότι ΟΛΟΙ θα πρέπει να κάνουν απολογισμό; Γιατί τα δύο τελευταία χρόνια κάποια από τα δεν έχουν κάνει;
  • Έχει πάρει ο Δήμος πιστοποιητικό ‘Διαχειριστικής Επάρκειας’ και αν ναι ποιος φορέας το έχει δώσει;
  • Ποιες ενέργειες έχετε κάνει για την επιστροφή της Αγρονομίας στα Μέγαρα, που εμείς θεωρούμε απαραίτητη λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής;
  • Το ‘Επιχειρησιακό Σχέδιο’ που έχετε καταθέσει είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, δεδομένου ότι εντός δύο ετών έστω και σταδιακά θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται;
  • Έχει γίνει κάποιος προγραμματισμός ή μελέτη για τη αξιοποίηση των δύο αλσυλλίων; Δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν στη μελέτη που έγινε για τον ‘εναλλακτικό τουρισμό’ στην ενότητα ‘θεματικά πάρκα’;

Για εμάς στην «ΚΙΝΗΣΗ» είναι δεδομένο, και το έχουμε άλλωστε πράξει, ότι όπου και όταν χρειάζεται συναίνεση για την επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μας και ταλανίζουν την πόλη, θα υπάρξει. Δεν θεωρούμε ότι η εσωστρέφεια αποτελεί λύση. Από την άλλη πλευρά όμως, όπως ο θεσμικός μας ρόλος ως Αντιπολίτευση το απαιτεί, δεν θα σταματήσουμε να ασκούμε έλεγχο και κριτική, επισημαίνοντας τις δυσλειτουργίες και την αναποτελεσματικότητα.

Το Γραφείο Τύπου

...δελτίο τύπου της Δυναμικής Πορείας...

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ

(ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009 )

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα είναι η κορυφαία ετήσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που γίνεται για τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής.

Η συνεδρίαση αυτή θα έπρεπε να γίνει σε ανοικτό χώρο, για να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες, να λάβουν μέρος και να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η Δημοτική αρχή, φοβούμενη την οργή του λαού, προτίμησε τον κλειστό χώρο, προβάλλοντας αστήρικτες δικαιολογίες.

Η πόλη των Μεγάρων με την πανάρχαια και πλούσια ιστορία, με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και έχοντας συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω θέσεως και κλίματος, θα έπρεπε να ήταν μία από τις καλύτερες πόλεις της Ελλάδος, αν όχι η καλύτερη.

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η πόλη μας, εκτιμώ πως δεν χρειάζεται ανάλυση. Ο καθένας τη βιώνει, την βλέπει, την ακούει.

Εάν γίνονται έργα ή όχι και για το πώς λειτουργεί η πόλη δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα. Ούτε εμείς είμαστε φακίρηδες να τα εξαφανίσουμε, ούτε οι διοικούντες είναι μάγοι να εμφανίζουν έργα και δράσεις, που δεν υπάρχουν. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τι γίνεται και τι συμβαίνει. Αυτή η διοίκηση σέρνεται και μαζί της, δυστυχώς, σέρνει και την πόλη.

Η αντιπολίτευση είναι η φωνή της συνείδησης για τη διοίκηση.

Ο ρόλος της είναι να ασκεί κριτική, να ελέγχει και να πιέζει τη Διοίκηση, για να παράγει έργο.

Παράλληλα βέβαια έχει καθήκον να κάνει και προτάσεις.

Έχω κάνει παρά πολλές προτάσεις δημοσίως, αλλά και παρεμβάσεις προς Δημόσιους Οργανισμούς και Υπουργεία για θέματα, που αφορούν την περιοχή μας.

Παρακάτω θα αναφερθούν μερικά από αυτά:

  • Να γίνουν ενέργειες προς το Υπουργείο Εσωτερικών, Γεν. Γραμματ. Δημόσιας τάξης για την οριστική επίλυση του θέματος των παρανόμων περαστικών τσιγγάνων.
  • Να γίνει παρέμβαση, ώστε οι Μεγαρίτες να πληρώνουν μειωμένα διόδια.
  • Να ληφθούν μέτρα προστασίας της υγείας των μαθητών. Υπάρχουν ακόμα αίθουσες με καρκινογόνο αμίαντο (ένα από τα αιτήματα και της απεργίας των μαθητών).
  • Το 6ο Δημοτικό Σχολείο να κατασκευαστεί σε άλλο κοντινό οικόπεδο και ο χώρος του σχολείου σε συνδυασμό με την υπάρχουσα πλατεία και τις κατάλληλες παρεμβάσεις, να αναβαθμίσει την παραμελημένη περιοχή του Αγιάννη.
  • Να γίνει ισόπεδη διάβαση στη διασταύρωση της γραμμής του τραίνου με την οδό Σηλυβρίας, η έλλειψη της οποίας ταλαιπωρεί τους κατοίκους, αλλά αυξάνει και τον κυκλοφοριακό φόρτο του κέντρου.
  • Να λειτουργήσει το εργοστάσιο κοπριάς.
  • Να λυθεί το θέμα της παράνομης χωματερής. Εκτός από τη μεγάλη μόλυνση του περιβάλλοντος, η οποία αυξάνεται με τις φωτιές, το πρόστιμο των 34.000 ευρώ ημερησίως από την ΕΕ θα κληθεί να το καταβάλλει ο Δήμος.
  • Να αυξηθούν οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, με την εκμετάλλευση κοινοχρήστων χώρων, αλλά και οικοπέδων (σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες).
  • Να μειωθούν κατά 50% τα δημοτικά τέλη σε ΑΜΕΑ, απόρους, πολύτεκνους (Η Ελευσίνα το έχει ήδη κάνει). Αυτό δείχνει κοινωνική ευαισθησία.
  • Να πλένονται τακτικά οι κάδοι απορριμμάτων και να σκουπίζονται όλοι οι δρόμοι με τα ειδικά οχήματα. Είναι θέμα δημόσιας υγείας.
  • Να τοποθετηθούν σε επίκαιρα σημεία της πόλης πινακίδες κατευθύνσεων (π.χ. προς Αλεποχώρι).
  • Να τοποθετηθούν πινακίδες με ονομασία οδών και αριθμούς στο νέο σχέδιο πόλης και στους οικισμούς.
  • Πρόταση για την εκτροπή του ρέματος της Αγίας Παρασκευής.
  • Πρόταση για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας
  • Πρόταση για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση του Γ.Π.Σ., απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Βαρέας. Και αντί αυτού τι έχουμε; Αρχές του 2007 ζητήθηκε από το Δήμο μία μελέτη, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και να εγκριθεί το Γ.Π.Σ. Όμως μόλις προχθές, δηλαδή δυόμιση χρόνια μετά, ορίστηκε επιτροπή, που θα επιλέξει ποιος θα κάνει αυτή τη μελέτη!!
  • Πρόταση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, για να αλλάξει την πινακίδα της εθνικής οδού, στην έξοδο στη γέφυρα του Καρδατά, που γράφει προς Νέα Πέραμο, σαν να είναι τα Μέγαρα συνοικία της Νέας Περάμου.
  • Πρόταση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τώρα που κατασκευάζεται η νέα γέφυρα, να προβλεφθεί η συνέχεια του παράλληλου δρόμου, για να μη περνάνε οι νταλίκες μέσα από την πόλη. Οι πληροφορίες λένε, πως θα γίνει.
  • Πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού να ανακοινωθούν στο μεγαρικό λαό τα αρχαιολογικά ευρήματα από το έργο της αποχέτευσης.
  • Παρέμβαση στη ΔΕΗ για να καθαρίσει το οικόπεδό της στο κέντρο της πόλης, που ήταν γεμάτο ξερόχορτα και κινδύνευε η γειτονιά από φωτιά. Μετά από λίγες ημέρες το καθάρισε.

Παρ΄όλα αυτά η Διοίκηση του Δήμου, καθώς και τα παπαγαλάκια της, διαδίδουν, ότι ο Σταμούλης μόνο καταγγέλλει.

Καλά, και όλα τα παραπάνω καταγγελίες είναι; Δεν είναι προτάσεις;

Βεβαίως και καταγγέλλω τη διοίκηση, όταν χρειάζεται, διότι αυτό επιβάλλει το καθήκον μου και η υποχρέωσή μου προς τους συμπολίτες.

Θα συνεχίσω λοιπόν την ίδια τακτική, έστω κι αν η δημοτική αρχή αδιαφορεί για την οποιαδήποτε πρόταση. Ανταποκρίνονται όμως Υπουργεία και ΔΕΚΟ στις προτάσεις μου.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ