O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Νέα ερώτηση στη Βουλή για το Βουρκάρι από τον Β.Οικονόμου


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
7726
Ημερομ.Κατάθεσης
14.4.14


ΟΝΟΜΑ – ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Περιφερειακό Πάρκο το Βουρκάρι στα Μέγαρα

Κύριε Υπουργέ,

Μετά από τις πολυετείς προσπάθειες του Συντονιστικού Φορέα Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου για την έκδοση προεδρικού διατάγματος προστασίας ενός από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Αττικής, καθώς και σειρά παρεμβάσεών μας στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 8599/681/30.05.07, 7021/19.04.07, 2127/22.07.08, 9821/12.11.08, 15837/10.03.09, 5061/26.01.12 και 534/30.10.2012 (Επίκαιρη) ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας, χάρη στις προσπάθειες της Προέδρου, κας Παρασκευής Μπάτσου, ολοκλήρωσε και ενέκρινε όπως η ίδια είχε δεσμευτεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που χαρακτηρίζει την περιοχή του υγροτόπου Περιφερειακό Πάρκο, εγκρίνοντας ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο προστασίας της περιοχής. Πλέον απομένει η τυπική έγκριση και υπογραφή του σχεδίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να ξεκινήσει επιτέλους επίσημα και αποτελεσματικά η προστασία του υγροτόπου.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

  1. Πότε θα υπογραφεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που ενέκρινε ο ΟΡΣΑ και πότε θα τεθεί σε ισχύ;
  2. Πώς σκοπεύετε να συνδράμετε στην αποτελεσματικότερη δυνατή προστασία του υγροτόπου και αν υπάρχουν αναγκαίες παρεμβάσεις στην περιοχή που θα βελτιώσουν και θα αναδείξουν τον υγρότοπο καθιστώντας τον σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Αττικής;   


       
               -Ο-

          ΕΡΩΤΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το Βουρκάρι στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Σκάϊ (ECO News)

Δείτε εδώ το χθεσινό αφιέρωμα στο Βουρκάρι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Σκάϊ (ECO News):

Το Βουρκάρι στο ECO News (14-04-2014)

Πρόσφατες εικόνες από το Βουρκάρι

Υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων, 11-04-2014

Δελτίο Τύπου Β.Οικονόμου: Εγκρίθηκε το Περιφερειακό Πάρκο στο Βουρκάρι Μεγάρων από τον ΟΡΣΑ

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, εκφράζει δημόσια την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιτέλους εγκρίθηκε από τον ΟΡΣΑ το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Βουρκαρίου στα Μέγαρα με τον χαρακτηρισμό της περιοχής του υγροτόπου ως Περιφερειακού Πάρκου. Με συνεχείς παρεμβάσεις μας στη Βουλή από το 2007, ζητούμε την ένταξη της περιοχής στο καθεστώς των προστατευόμενων περιοχών προκειμένου να προστατευθεί ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Αττικής.
Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συγχαρούμε τα μέλη των Συλλόγων και το Συντονιστικό Φορέα των Συλλόγων για την άοκνη και πολυετή προσπάθειά τους για την προστασία του Βουρκαρίου που παρά τις απογοητεύσεις, τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην πορεία δεν εγκατέλειψαν τον αγώνα τους και κατάφεραν να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οφείλουμε επίσης να συγχαρούμε την Πρόεδρο, κα Μπάτσου και το προσωπικό του ΟΡΣΑ που ασχολήθηκε με το ζήτημα του Βουρκαρίου καθώς κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν το σύνολο των ζητημάτων και των κωλυμάτων και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο προστασίας της περιοχής το οποίο θεωρούμε ότι εξυπηρετεί και το σκοπό αλλά και το σύνολο των κατοίκων της περιοχής.
Αναμένουμε την τυπική ολοκλήρωση της έγκρισης του Προεδρικού Διατάγματος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το συντομότερο δυνατό και δηλώνουμε ότι παραμένουμε στο πλευρό των Συλλόγων Προστασίας του Βουρκαρίου προκειμένου να συνδράμουμε εάν χρειαστεί στο πολύτιμο έργο τους.