O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Το Βουρκάρι στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" του Σαββάτου!


ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ
Στην τελική ευθεία το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει σειρά μέτρων για τη διάσωση του υγροβιότοπου των Μεγάρων
 
Της Ιωάννας Φωτιάδη (10-11-2012)

Αίσια αποβαίνει η έκβαση της άοκνης προσπάθειας του Φορέα Προστασίας Βουρκαρίου για την προστασία του ομώνυμου υγροβιότοπου. Η θεσμοθέτηση Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπει σειρά μέτρων για τη διάσωσή του, βρίσκεται πλέον και επίσημα στην «τελική ευθεία».

Συγκεκριμένα, η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αττικής της ΔΗΜΑΡ, Βασίλη Οικονόμου, για την πορεία της εν λόγω διαδικασίας συζητήθηκε στη Βουλή στις 5 Νοεμβρίου. Ο αναπληρωτής υπουργός, Σταύρος Καλαφάτης, διαβεβαίωσε τον βουλευτή ότι το Προεδρικό Διάταγμα για το Βουρκάρι θα υπογραφεί και θα δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι κάτοικοι, που για χρόνια έρχονταν αντιμέτωποι με την υποβάθμιση μιας τοποθεσίας φυσικού κάλλους, ξεφυσούν σήμερα με ανακούφιση και ονειρεύονται το μέλλον.

Ενδημούν 122 είδη πτηνών

Ανάμεσα σε Μέγαρα και Ελευσίνα, ο ανυποψίαστος ταξιδιώτης θα βρεθεί προ ευχάριστης εκπλήξεως. Το Βουρκάρι, όπως ονομάζουν οι ντόπιοι τη λιμνοθάλασσα της Αγίας Τριάδας, αποτελεί έναν από τους τελευταίους υγροβιότοπους της Αττικής. Φλαμίνγκος και ερωδιοί, γλάροι και αγριόπαπιες, συνολικά 122 είδη πτηνών, εκ των οποίων πολλά προστατευόμενα, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ενδημούν στο εν λόγω παράκτιο έλος. Πέρα όμως από σταθμό των μεταναστευτικών πουλιών, η λιμνοθάλασσα λειτουργεί ως φυσικό ιχθυοτροφείο, καθώς στην είσοδο του κόλπου φιλοξενούνται δύο μονάδες οστρακοκαλλιέργειας. Παράλληλα, στη νοτιοδυτική πλευρά του όρμου συναντάται το ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας. Αυτός ο επίγειος παράδεισος για δεκαετίες εσκεμμένα υποβιβαζόταν. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην απογραφή των υγροτόπων το 1994 το Βουρκάρι «ξεχάστηκε», ενώ το Προεδρικό Διάταγμα του 1984 είχε χαρακτηρίσει την περιοχή «χαμηλής βιομηχανικής όχλησης» με συνέπεια οι τρεις πλευρές της λιμνοθάλασσας, στο Πέραμα Μεγάρων, τις Αρμυρές και την Αγία Τριάδα, να έχουν «αξιοποιηθεί» αναλόγως. Παλαιότερη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ είχε καταγράψει ότι το 14% του εδάφους καλυπτόταν από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

«Σε αυτή την αθλιότητα θέλαμε να βάλουμε τέλος» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Στέργιος Τσαρτακλέας, μέλος του Συντονιστικού Φορέα των Συλλόγων για την Προστασία του υγροτόπου. «Έως το 2008 είχαμε προχωρήσει σε πολλές κινήσεις, αλλά μεμονωμένα» εξηγεί. Ωστόσο, η σύμπραξη από το 2008 των συλλόγων της περιοχής αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική: συνεργάστηκαν με την εφορεία αρχαιοτήτων για τον καθαρισμό και τη φωταγώγηση του Τείχους, καθιέρωσαν ετήσιους καθαρισμούς στο έλος και επισκέψεις σχολείων. «Το πρώτο ενθαρρυντικό σημάδι από την Πολιτεία ήρθε με την ένταξη του Βουρκαρίου στο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ “Αθήνα - Αττική 2014”, που είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και “πάγωμα” όσων είχαν λάβει ήδη αδειοδότηση». Έκτοτε, τη σκυτάλη έλαβε ο ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) που ανέλαβε τη σύνταξη σχεδίου για θεσμοθέτηση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

«Τον Μάρτιο του 2011 είχε ολοκληρωθεί, προέβλεπε πέντε ζώνες προστασίας, ενώ για τις υπάρχουσες βιομηχανίες στον πυρήνα του υγροτόπου προτεινόταν η μετεγκατάστασή τους εντός 20 ετών, απαγορευόταν όμως η οποιαδήποτε προέκτασή τους στο μεσοδιάστημα». Εν συνεχεία, το σχέδιο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Και ενώ όλοι οι αρμόδιοι φορείς έδωσαν το «πράσινο» φως, ο Δήμος Μεγαρέων φέρεται να προέβαλε τις μεγαλύτερες αντιστάσεις ενόψει της σχεδιαζόμενης αλλαγής χρήσης γης. «Το τελικό Π.Δ. είναι αποτέλεσμα κάποιων συμβιβασμών» σημειώνει ο κ. Τσαρτακλέας «περιορίζονται οι ζώνες προστασίας, ενώ οι βιομηχανίες καλούνται να εγκαταλείψουν τον χώρο σε 30 έτη». Αυτό όμως φαίνεται να μην πτοεί τους φίλους του Βουρκαρίου που νιώθουν δικαιωμένοι και... συνεχίζουν. Αύριο, μάλιστα, θα πραγματοποιήσουν εκ νέου καθαρισμό.