O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΝΑΙ στον καθαρισμό! - ΟΧΙ όμως και στο μπάζωμα...

Το σημείο προς την πλευρά του υγροβιότοπου 
που μπαζώθηκε με χώμα
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του τοπικού συλλόγου και την αρωγή του Δήμου Μεγαρέων εκτεταμένος καθαρισμός σε έξι σημεία του οικισμού της Αγίας Τριάδας Μεγάρων, όπως βλέπουμε στις παρακάτω φωτογραφίες.
Στόχος του καθαρισμού η αποκατάσταση της παραλίας στην πρότερή της μορφή με τη συλλογή σκουπιδιών (οικιακά απορρίματα, έπιπλα, μπάζα κλπ) και κυρίως το ξήλωμα των τσιμέντων που παράνομα είχαν εναποτεθεί εκεί πριν χρόνια
Η αξιόλογη αυτή δράση όμως συνοδεύτηκε κάκιστα από μπάζωμα με χώμα σε ένα σημείο προς την μεριά του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου Μεγάρων.(βλέπε σχετικά την ανωτέρω πρώτη καθώς και την τελευταία φωτογραφία) 
Το 1ο σημείο καθαρισμού (πάνω από τον δρόμο του οικισμού της Αγ. Τριάδας Μεγάρων)
Το 2ο σημείο καθαρισμού (πάνω από τον δρόμο)
Το 3ο σημείο καθαρισμού (πάνω από τον δρόμο)
Το 4ο σημείο καθαρισμού (προς τη μεριά του υγροβιότοπου)
Το 5ο σημείο καθαρισμού (προς τη μεριά του υγροβιότοπου)
Το 6ο σημείο καθαρισμού (προς τη μεριά του υγροβιότοπου)
Παρόλο που όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην ανωτέρω φωτογραφία από το 6ο σημείο καθαρισμού, τα μπάζα συγκεντρώθηκαν όλα μαζί σχηματίζοντας λοφάκι στο τέλος του οικισμού, με σκοπό να περάσει το φορτηγό του Δήμου για να τα πάρει, εντούτοις κάποια χώματα μαζί με χόρτα αντί να συγκεντρωθούν κι αυτά εκεί, ρίχτηκαν σε ένα άλλο σημείο στο μέρος του δρόμου προς τη μεριά του υγροβιότοπου.
Άνθρωποι του τοπικού συλλόγου μας εξήγησαν ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν καν προγραμματισμένη να γίνει αλλά πραγματοποιήθηκε εκείνη τη στιγμή όταν κάτοικος της περιοχής πρότεινε αντί το φορτηγό του Δήμου να κάνει άλλο ένα δρομολόγιο για να αδιάσει το φορτίο του, και καθώς αυτό αποτελούνταν μόνο από καθαρό χώμα και ξερόχορτα, να αποτεθεί στο εν λόγω σημείο στην πλευρά του υγροβιότοπου για καθαρά λόγους ασφαλείας, επειδή λόγω της στενότητας του δρόμου, εξαιτίας της ύπαρξης παρακείμενης πέτρινης μάνδρας οικίας σχεδόν εφαπτόμενης στο δρόμο αλλά και την απουσία φωτισμού, ελλόχευε στο σημείο αυτό κίνδυνος ατυχήματος.
Όσο καλές όμως και αν ήταν ενδεχομένως οι προθέσεις, το αποτέλεσμα δείχνει μπάζωμα, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο ακόμα και αν έγινε με καθαρό χώμα γιατί συρρικνώνει τον υγροβιότοπο.
Ο τοπικός σύλλογος της Αγίας Τριάδας Μεγάρων και τα μέλη του ακριβώς εκ του γεγονότος ότι είναι από τους πρωτεργάτες στην προσπάθεια διάσωσης, προστασίας και ανάδειξης του υγροτόπου των Μεγάρων, δε νοείται να υποπέφτουν σε τόσο άστοχες και επιβαρρυντικές ενέργειες. Αντιθέτως, έχουν την υποχρέωση να περιφρουρούν για να μην διεξαχθούν παρόμοιες στο μέλλον.
Δεύτερη φωτογραφία από το σημείο που κακώς μπαζώθηκε με χώμα