O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

ο δημοτικός συνδυασμός "μαζί με όραμα" του Κλεάνθη Βαρελά για την οικολογική ρύπανση στο Βουρκάρι από τον αγωγό των ΕΛΠΕ


Ένα από τα ομορφότερα σημεία της περιοχής μας είναι το νοτιοανατολικό της άκρο που βρίσκεται ο υγρότοπος του Βουρκαρίου και το ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας. Ο αγώνας για την προστασία του υγρότοπου με κατάληξη το προεδρικό διάταγμα του 2017 (ΦΕΚ 72/Α.Α.Π./31-03-2017) που προβλέπει την χωροθέτηση, την προστασία και την διαχείρισή του, διήρκεσε περίπου δέκα χρόνια. Του προεδρικού διατάγματος προηγήθηκε μία σειρά συντονισμένων ενεργειών όπως μελέτες πανεπιστημίων και φορέων που σχετίζονται με το περιβάλλον, εκδηλώσεις, ημερίδες και προβολή σε πανελλήνια και ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο Φορέας που συστάθηκε, και αποτελούνταν από ενεργούς συλλόγους της κοινωνίας μας, έφερε εις πέρας το επιθυμητό αποτέλεσμα, ως πρώτο όμως βήμα για την σωτηρία και την ανάδειξη της τεράστιας αυτής περιβαλλοντικής αξίας περιοχή του δήμου Μεγαρέων, η οποία προστατεύεται από σχετική συνθήκη και αποτελεί Important Bird Area (IBA GR 204).
Το Βουρκάρι σήμερα εκπέμπει SOS για μία ακόμη φορά. Η διαρροή πετρελαίου που παρατηρήθηκε την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 από έναν ανενεργό αγωγό, έγινε η αιτία ο υγρότοπος να αποκτήσει ξανά αρνητική διασημότητα και να τραβήξει τα βλέμματα όλων μας. Αυτό το δυσάρεστο γεγονός μας έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε για πολλοστή φορά τον τραγικό και καταστροφικό για τον τόπο μας τρόπο που λειτουργεί ο δήμαρχος και η δημοτική διοίκηση απέναντι σε έκτακτα ζητήματα που απαιτούν άμεση διαχείριση και δυναμισμό. Εκτός των αργών αντανακλαστικών της, η διοίκηση Σταμούλη έχει μεγάλη ευθύνη για την αδράνεια που έχει επιδείξει από την δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος που αφορά στην προστασία του Βουρκαρίου και της ευρύτερης περιοχής έως σήμερα. Δεν παρατηρείται καμία ενέργεια, τουλάχιστον εμφανής και σοβαρή, καμία αλλαγή στην εικόνα της περιοχής και κανένας σχεδιασμός για το μέλλον.
Η ρύπανση που δημιουργήθηκε από τον ξεχασμένο αγωγό πετρελαίου φέρνει στην επιφάνεια δύο διαφορετικά πράγματα. Από την μία αναδεικνύεται η ανικανότητα της διοίκησης να αξιοποιήσει μία περιοχή σπάνιας ομορφιάς και μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας εκμεταλλευόμενη το επίπονο και πολυετές έργο που έγινε έως σήμερα από την τοπική κοινωνία και κυρίως από τον Φορέα για την Προστασία του Υγροτόπου του Βουρκαρίου. Από την άλλη αναδεικνύεται η ανάγκη  αναζήτησης και καταλογισμού κάθε τύπου ευθυνών για την περιβαλλοντική καταστροφή που τελέστηκε σε έναν φυσικό πόρο όπως είναι ο υγρότοπος που τυγχάνει εξαιρετικά σημαντικός για την ισορροπία του οικοσυστήματος.
Ως συνδυασμός θα είμαστε στο πλευρό των συλλόγων της περιοχής που αγωνίζονται αδιάκοπα για την προστασία του Βουρκαρίου και θα πράξουμε ότι είναι δυνατό και προς κάθε κατεύθυνση ώστε η προστατευόμενη περιοχή να αποκτήσει συνολικά την εικόνα που της αξίζει, και η οποία θα προσδώσει στο φυσικό περιβάλλον και στο δήμο μας πολλαπλά οφέλη”.
από το ρεπορτάζ του megara.org διαβάστε εδώ

ο τοπικός τύπος για τις οικολογικές προκλήσεις στα Μέγαρα και στο Βουρκάρι



ο δημοτικός συνδιασμός "Μέγαρα-Νέα Πέραμος Νέο Ξεκίνημα" και ο επικεφαλής του κ.Κουμπέτσος για την διαρροή πετρελαιοειδών από τον ανενεργό αγωγό των ΕΛΠΕ



H κοινωνία του Δήμου Μεγαρέων παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία την εξέλιξη της βιολογικής καταστροφής που συνέβη στο υγροβιότοπο του Βουρκαρίου και έγινε αντιληπτή από την Τρίτη 23 Ιουνίου.
Ο Συνδυασμός μας κινητοποιήθηκε άμεσα και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και παρόντες μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέου Μελιού Μεγάρων “Αγία Τριάδα”, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής.
Το πρωί της 27ης Ιουνίου (Σάββατο), πραγματοποιήσαμε, ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή του Αντιπεριφεριάρχη κ. Λευτέρη Κοσμόπουλου, του Επικεφαλής του συνδυασμού μας κου Κουμπέτσου Γιώργου, των Δημοτικών Συμβούλων κ.κ. Κεφαλόπουλου Θωμά, Στρατούρη Γεωργίου, Παρασκευά Παναγιώτη, του προέδρου της Δημοτικής Ενότητας Νέας Περάμου κου Σεβαστή Ιωάννη, του στελέχους του συνδυασμού μας κου Δημητρακόπουλου Ιωάννητου Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Μελιού Μεγάρων “Αγία Τριάδα” κου Αντώνη Βόγκλη , μέλη του συλλόγου και κατοίκους από την Αγία Τριάδα το Ήρεμο Κύμα και την ευρύτερη περιοχή.
Τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα στην πραγματική τους βάση και έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση σε απόλυτα ενωτικό πνεύμα και με μοναδικό στόχο την άμεση αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Ολοι μαζί ενωμένοι δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε για να επανέλθει η περιοχή στην πρότερη κατάσταση και να απολαμβάνουμε τόσο εμείς όσο και οι πολυάριθμοι επισκέπτες τον μοναδικού κάλους υγροβιότοπο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του κου Κουμπέτσου με την εργολήπτρια εταιρία που έχει αναλάβει ,εκ μέρους των ΕΛΠΕ την αποκατάσταση , λάβαμε την διαβεβαίωση ότι θα ολοκληρωθεί το έργο και θα αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές που προέκυψαν. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει επίσης ότι επειδή πρόκειται για κλειστό και μη ανανεώσιμο θαλάσσιο χώρο – υδροβιότοπο, το πρόβλημα της διαρροής τόσο μεγάλης ποσότητας πετρελαίου καθιστά την αποκατάσταση του περιβάλλοντος πάρα πολύ δύσκολη!  Δεν εφησυχάζουμε από τις προφορικές δεσμεύσεις  και παρακολουθούμε την πρόοδο της τελικής αποκατάστασης επιμελώς
Μεγάλος απών όλες αυτές τις ημέρες, ο κος Σταμούλης και τα στελέχη της Διοίκησης, γεγονός που όχι μόνο δημιουργεί πολλά ερωτηματικά αλλά και αυξάνει την ανησυχία των κατοίκων. Αυτό μάλιστα που εξέπληξε όλους είναι το γεγονός ότι, ο «ενωτικός» και «Δήμαρχος όλων» κος Σταμούλης, επισκέφτηκε τον χώρο το πρωί του Σαββάτου  δεν ενημέρωσε κανέναν από τους άμεσα θιγόμενους συμπολίτες μας της περιοχής της Αγίας Τριάδας , έβγαλε ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ μια φωτογραφία και αποχώρησε… αντί να παραμείνει δίπλα στους πολίτες! Ο επιτόπιος έλεγχος την μία και μοναδική φορά που επισκέφθηκε την περιοχή και που κατά την προσφιλή του συνήθεια ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν κράτησε πάνω από 60 δευτερόλεπτα!!!
Κε Σταμούλη ακόμη μία φορά είστε  παρών – απών στα προβλήματα του τόπου μας. Δυστυχώς για τον Δήμο μας λειτουργείτε με την λογική της Διοίκησης μειοψηφίας, αγνοώντας την ευθύνη που έχετε ως Δήμαρχος”.
διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ στο megara.org εδώ