O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Η Ένωση Πολιτών για το αγκυροβόλιο στην Πάχη

το αγκυροβόλιο της Πάχης και οι ευθύνες του Δημάρχου

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο,πως η περιοχή της μεγαρίδας διαθέτει πολλές και θαυμάσιες φυσικές ομορφιές, οι οποίες όμως παραμένουν ακόμα αναξιοποίητες.

Διακαής πόθος του συνόλου, σχεδόν, του πληθυσμού είναι η αξιοποίηση της παραλίας της Βαρέας, διότι αυτή θα συντελέσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής, αφού θα δημιουργηθούν έτσι πολλές επιχειρήσεις, με εκατοντάδες θέσεις εργασίας, που θα προσελκύσουν χιλιάδες επισκέπτες από την κοντινή Αθήνα.

Είναι αυτονόητο, πως αυτό θα έχει ως συνέπεια την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την αύξηση της τιμής όλων των ακινήτων.

Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, να παραμείνει η παραλία καθαρή και ελεύθερη.

Δυστυχώς όμως η παραλία της Βαρέας, όπως και η Πάχη, κινδυνεύουν, διότι κάποια αλλότρια συμφέροντα σχεδιάζουν, σε πρώτη φάση, να γεμίσουν την περιοχή μας με καράβια, με ό,τι δυσάρεστο και κακό αυτό συνεπάγεται. Ίσως δε να ακολουθήσουν και χειρότερα.

Εάν αυτό γίνει, πάει περίπατο η αξιοποίηση και η ανάπτυξη της Βαρέας, η δε υποβάθμιση της Πάχης θα είναι δεδομένη.

Ως πρόσχημα χρησιμοποιείται η εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών της Πάχης και φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας. Όμως ο Ειδικός Κανονισμός Λιμένα Ελευσίνας με αρ. 50 (Καθορισμός αγκυροβολίας στη θαλάσσια περιοχή της Πάχης Μεγάρων) προβλέπει και πλοία φορτηγά, καθώς και δράσεις, που δεν έχουν καμμία σχέση με τα παραπάνω.

Ακόμα και από απλή ανάγνωση του Ειδικού αυτού Κανονισμού προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα, πως πρόκειται να εξυπηρετηθούν μεγάλα συμφέροντα σε βάρος του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, αλλά και της οικονομίας των κατοίκων της περιοχής.

Μετά απ' όλα αυτά, τα καταστροφικά για τον τόπο σχέδια, που απεργάζονται κάποιοι, θα περίμενε κανείς, να δει μια έντονη, γρήγορη και σθεναρή αντίδραση από τη Δημοτική Αρχή, για να αποτρέψει μια ενέργεια, που μπορεί να αποβεί ολέθρια για τον τόπο.

Δυστυχώς όμως και κατά περίεργο τρόπο, παρατηρείται μία χαλαρή, νωχελική και αδάφορη αντιμετώπιση του θέματος παρά τις έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης.

Τα παραπάνω τεκμηριώνονται πλήρως με τα εξής αδιαμφισβήτητα γεγονότα.
  • Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14 Μαρτίου και ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος αναγνώρισε, πως το θέμα καθορισμού αγκυροβολίου στην Πάχη είναι κατεπείγον, μόνο μετά από έντονη πίεση όλης της αντιπολίτευσης δέχτηκε να συζητηθεί σ' αυτή τη συνεδρίαση. Σε ποιά λογική στέκει το σκεπτικό, “είναι μεν κατεπείγον το θέμα, αλλά το συζητάμε μετά από 4 ημέρες”;
  • Σ'αυτή τη συνεδρίαση ο συμπολίτης, που κυριολεκτικά μας “άνοιξε τα μάτια”, για να προλάβουμε, προς το παρόν τουλάχιστον, το αγκυροβόλιο, λοιδορήθηκε από κάποιους συμβούλους της συμπολίτευσης.
  • Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν τελικά κατά του αγκυροβολίου.
  • Στις 18 Μαρτίου συνεδριάζει πάλι το Δημ. Συμβούλιο με μοναδικό θέμα το αγκυροβόλιο της Πάχης. Ομοφώνως αποφασίζεται να μη δεχτούμε το αγκυροβόλιο, καθώς και μία σειρά δράσεων, όπως:
  1. Επίσκεψη Δημάρχου μαζί με τους επικεφαλής των Δημ. Παρατάξεων στον Υπουργό.
  2. Σύνταξη ψηφίσματος για να δοθεί στον Υπουργό.
  3. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πάχη.
  4. Συμβολικός αποκλεισμός της εισόδου πλοίων στον κόλπο της Ελευσίνας απέναντι από τη Ρεβυθούσα.
  5. Συμβολικός αποκλεισμός της Ρεβυθούσας
  6. Κ.Λ.Π.


Ενάμισυ μήνα μετά δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω παρά τις συνεχείς πιέσεις της αντιπολίτευσης και παρά το γεγονός, ότι ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος από το νόμο, να εκτελεί τις αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου. Εντωμεταξύ το σχέδιο του κανονισμού, που αφορά στο αγκυροβόλιο της Πάχης, βρίσκεται σε εξέλιξη. Άρα πολύ πιθανόν να μας τα “φορτώσουν” τα καράβια.

Στις 5 Απριλίου μαζί με τον κ. Δέσκο βρεθήκαμε στο Γραφείο του Δημάρχου μετά από πρόσκλησή του. Είχε ετοιμάσει, να στείλει παρατηρήσεις επί του σχεδίου Κανονισμού για το αγκυροβόλιο της Πάχης. Αυτό σήμαινε έμμεση αποδοχή του. Μετά από πίεση ακύρωσε και έστειλε επιστολή, που εκφράζει την απόφαση του Δημ. Συμβουλίου, δηλαδή την αντίθεση στον καθορισμό αγκυροβολίου. Του ζητήσαμε να γίνουν οι δράσεις, που αποφάσισε το Δημ. Συμβούλιο 20 ημέρες πριν. Μέχρι τότε ούτε η απόφαση δεν είχε καθαρογραφεί. Υποσχέθηκε, πως αυτό θα γίνει σύντομα, αλλά δεν έγινε τίποτα.



Στις 14 Απριλίου, κατόπιν πρωτοβουλίας σύσσωμης της αντιπολίτευσης, επισκεφθήκαμε το Δήμαρχο, προκειμένου να τον πιέσουμε για το ίδιο θέμα. Συμφωνήθηκε, πως θα αναληφθούν δράσεις με πρώτη την άμεση επίσκεψη του Δημάρχου μαζί με τους επικεφαλής των παρατάξεων στο Γραφείο του Υπουργού.

Ακόμα περιμένουμε. Ως πότε; Πρέπει πρώτα να ληφθεί η απόφαση για το αγκυροβόλιο και μετά να τρέξουμε;

Τότε όμως θα είναι αργά, διότι θα είναι κατόπιν εορτής. Γιατί άραγε αυτή η κωλυσιεργία;

Εάν γίνει το αγκυροβόλιο στην Πάχη, γεμίσει η θάλασσα καράβια και υποβαθμιστεί ολόκληρη η περιοχή ο Δήμαρχος θα φέρει ακέραια την ευθύνη, διότι δεν φρόντισε, να προστατεύσει τα συμφέροντα της περιοχής του Δήμου αλλά και διότι δεν υλοποίησε, ως εκ του νόμου οφείλει, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου 2011, παρά τις συνεχείς πιέσεις της αντιπολίτευσης.



Γρηγόρης Σταμούλης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

ένας πολίτης σχολιάζει ...περί τοπικών αρχόντων

Αγαπητοί τοπικοί άρχοντες (όπου και όποιοι και αν είστε)

Επιτρέψτε μου σαν απλός πολίτης, που δεν αποδέχεται τις ταμπέλες σοσιαλιστής, κομμουνιστής, δεξιός, αριστερός, οικολόγος πράσινος, κ.λ.π αλλά προτιμά την ταμπέλα «πολίτης με δικαιώματα και υποχρεώσεις» να υπενθυμίσω σε όλους τους κατέχοντες δημόσιες θέσεις το αυτονόητο.

Τρία πράγματα με έκαναν να ξεδιπλώσω τη σκέψη μου.

1. Εχθές παρακολούθησα (στο megaratv.gr) τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το γνωστό θέμα του Βουρκαρίου.

2. Σήμερα το πρωί διάβασα για κάποια νέα σχέδια δημιουργίας ζώνης υχθιοκαλλιέργειας στην παραλιακή ζώνη της Μεγαρίδας.

3. Αν θυμάμαι καλά, στο παρελθόν είχε ζητηθεί από το Δήμο Μεγάρων (αν δεν κάνω λάθος από τη Νομαρχία) η γνωμοδότησή του για την αδειοδότηση ή μη νέων βιομηχανικών μονάδων στο Βουρκάρι και η επίσημη απάντηση του Δήμου ήταν "ο Δήμος δεν έχει το δικαίωμα απόφασης για το συγκεκριμένο θέμα, δεν εγκρίνει ή απορρίπτει εκείνος άδειες» (σωστά βέβαια) και γι’ αυτό δεν έδωσε τελικά καμμία απάντηση.

Στην τελευταία λοιπόν συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ειπώθηκαν τα εξής:

«Ο Δήμος δεν ρωτήθηκε εξ αρχής αλλά του παρουσιάστηκε ένα σχέδιο για το οποίο απλώς θα πρέπει να πει αν συμφωνεί ή όχι» και εκφράστηκε η δυσαρέσκεια γι’ αυτό (δικαίως θα έλεγα, αν και στο παρελθόν ο Δήμος δήλωνε αναρμόδιος, αλλά βέβαια τότε ήταν άλλη η Δημοτική Αρχή).

«Θα πρέπει να έχουμε όλα τα στοιχεία, με βάση ποια δεδομένα το σχέδιο λέει ότι λέει, δεν είμαστε ειδικοί σε όλα, δεν είμαστε όλοι μηχανικοί για να γνωρίζουμε, πρέπει να πάρουμε μια απόφαση που θα μπορούμε να τεκμηριώσουμε» (και εδώ όλα ακούγονται και είναι βεβαίως σωστά).

Και για να λέμε όλη την αλήθεια προφανώς δεν είναι εύκολο το έργο σας. Οι μεν σας λένε «πιστεύαμε ότι θέλετε να προστατευθεί το περιβάλλον», οι δε «πιστεύαμε ότι στους δύσκολους καιρούς που περνάμε θα θέλατε να αναπτύξουμε τη βιομηχανία μας» και προσπαθείτε η όποια απόφαση πάρετε να είναι νόμιμη και τεκμηριωμένη ώστε να μην αφήνει την παραμικρή υπόνοια μεροληψίας προς την μια ή την άλλη πλευρά.

Δύσκολο το έργο σας. Και σοβαρό. Έχει να κάνει με το μέλλον του τόπου. Μεγάλη ευθύνη.

Σας συμπονώ αλλά ταυτόχρονα απαιτώ να κάνετε καλά τη δουλειά σας όπως απαιτεί και από εμένα ο δικός μου εργοδότης.

Γι’ αυτό είστε εκεί, για τα δύσκολα, τα σοβαρά, τα κρίσιμα. Είστε εκεί που πρέπει να είναι οι ικανοί.

Είστε εκεί όπου εσείς διατυμπανίζετε ότι σας αξίζει να είστε. Είστε εκεί για να δώσετε στον τόπο αυτό που του αξίζει. Τι είναι λοιπόν αυτό που του αξίζει;

κ.κ. τοπικοί άρχοντες επιτρέψτε μου να σας θυμίσω το λόγο για τον οποίο σας ψηφίζουμε:

Δεν είστε εκεί μόνο για την τήρηση της νομιμότητας. Αυτό είναι υποχρέωσή σας. Απέναντι στο νόμο είμαστε όλοι ίσοι. Δεν είναι καλός ο Δήμαρχος ή ο Δημοτικός Σύμβουλος που απλώς τηρεί τους νόμους. Αν είναι δυνατόν το αυτονόητο να αποτελεί κριτήριο!


Κατά την ταπεινή μου γνώμη για άλλο πράγμα κρίνεστε:

Για το όραμά σας! Για το σχέδιο που έχετε για τη γειτονιά, για την πόλη, για τη χώρα.

Αν θέλω να φτιάξω ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, μπορώ με νόμιμο τρόπο να το κάνω, αν αντιθέτως θέλω να φτιάξω ένα πάρκο, μπορώ επίσης να το κάνω με νόμιμο τρόπο όπως άλλωστε οφείλω. Δεν μπορεί όμως να καλύπτομαι πίσω από τη νομιμότητα. Να λέω δηλαδή σε αυτούς που ήθελαν πάρκο αντί εμπορικού κέντρου ότι «όλα έγινα νόμιμα, υπάρχουν άδειες, όλη η διαχείριση του δημοσίου χρήματος έγινε με διαφάνεια, έγινε διαγωνισμός, κ.λ.π». Οφείλω να τους πω τους λόγους της απόφασής μου, π.χ. ότι δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας και για εμένα το περιβαλλοντικό κόστος ζύγισε λιγότερο από τα οφέλη του εμπορικού κέντρου. Αυτό είναι το όραμα μου και το υλοποιώ. Και βέβαια θα κριθώ για αυτό. Απλά τα πράγματα!

Ένα σύντομο ερώτημα:

Αν ρωτήσει η Νομαρχία το εξής: «Θέλω τη γνωμοδότησή σας για την ανέγερση καζίνο εντός των ορίων του Δήμου. Ο ιδιώτης έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οικοδομήσιμη έκταση, τηρείται κατά γράμμα ο συντελεστής δόμησης, θα πάρει άδεια από την Πυροσβεστική, δεν θα κόψει κανένα δέντρο, κ.λ.π».

Όλα δηλαδή νόμιμα. Εκεί τι θα απαντήσει ο Δήμος; «Δεν είμαι εγώ εκείνη η αρμόδια Αρχή που δίνει άδειες»; «αφού είναι όλα νόμιμα εγώ δεν μπορώ να απαγορεύσω»;

Μήπως θα μπορούσε να πει: «Δεν συμφωνώ. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες δεν ταιριάζουν ούτε με την ιστορία ούτε με το ύφος του Δήμου μας. Δεν επικροτούμε τον τζόγο»; Αυτό θα ήταν παράνομο; Αυτό δεν έχει δικαίωμα να το κάνει ο Δήμος; Δεν έχει το δικαίωμα να το εμποδίσει; Δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει;

Και κυρίως δεν έχει το δικαίωμα να πει την άποψη του;

Μήπως δεν έχει άποψη;

Μήπως θέλει να κρυφτεί πίσω από αποφάσεις άλλων;

(Γνωστό σε εμάς τους Έλληνες το φαινόμενο, για όλα φταίνε οι άλλοι. Έχετε ακούσει τους φοιτητές; Το μέλλον του τόπου; «Με έκοψε, ο τάδε καθηγητής» λένε. Όχι «κόπηκα, γιατί δεν έγραψα καλά»)

Βεβαίως κάποιοι θα πουν ότι μια τέτοια επένδυση θα φέρει θέσεις εργασίας, επισκέπτες στην πόλη και άρα χρήμα και ανάπτυξη. Κάποιοι άλλοι ίσως πουν ότι τέτοια ανάπτυξη δεν την θέλουν.

Η αποφάσεις λοιπόν ποτέ δεν μπορεί να έχουν ικανοποιημένες όλες τις πλευρές και αποδεικνύεται στο μέλλον αν ήταν σωστές και συμφέρουσες για τον τόπο.

Δείξτε μας λοιπόν ποιο είναι το πλάνο σας για την πόλη, ποιο είναι το όραμά σας!

Πάρτε επιτέλους αποφάσεις! Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων!

Θα ήθελα να σας θυμίσω τις προεκλογικές δηλώσεις περί της ανάγκης προστασίας του Βουρκαρίου και κυρίως τα πολλά «θα» που υποδήλωναν σαφή πρόθεση προστασίας της περιοχής.

Κι όμως ξεκάθαρες θέσεις δεν ακούστηκαν για άλλη μια φορά. Θέσεις, σχέδια, πλάνο. Πρώτα ξεκινάμε με αυτά και μετά προσπαθούμε με τα νόμιμα μέσα να τα κάνουμε πράξη.

Άρθρο 24 Συντάγματος

«Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξη του το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας»


Ευχαριστώ πολύ για το βήμα που μου δίνετε.

Ένας πολίτης

epitokio@gmail.com

ΕΠΕΣΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΑΠΑΤΣΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ...

Ρεπορτάζ: Νίκος Νικόλιζας
Ένα ακόμα ελικόπτερο τύπου απάτσι, έπεσε σήμερα στις 10.40 το βράδυ στην περιοχή του Βιολογικού καθαρισμού Μεγάρων, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε θύματα. Το περιστατικό συνέβη κατά την διάρκεια επιστροφής του ελικοπτέρου, όταν οι δύο χειριστές διαπίστωσαν πως οι ενδείξεις στο εσωτερικό έδειχναν ότι το ελικόπτερο καιγόταν {στον αέρα}. Αμέσως ο ψύχραιμος χειριστής-διοικητής το προσγείωσε στην περιοχή κοντά στο βιολογικό και αμέσως μετά το ελικόπτερο κάηκε ολοσχερώς.
Στην περιοχή από τους πρώτους που έσπευσαν ήταν η εφημερίδα μας "Νέα Πνοή" με ρεπόρτερ εμένα, ενώ μετά παό μερικά λεπτά η περιοχή περιφρουρήθηκε ασφυκτικά από ασφάλεια, αστυνομία και στρατό. Η "Νέα Πνοή" ως όφειλε ενημέρωσε αμέσως τν πολιτική ηγεσία του τόπου {Δήμαρχο και αντιδήμαρχο} οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο. Παράλληλα έδινε συνεχείς ανταποκρίσεις στον συνάδελφο Γιάννη Παπαγιάννη και στο Αποκαλυπτικό Δελτίο, καθώς και στην συνάδελφο Νατάσσα Βαρελά. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το ελικόπτερο πέρασε από την περιοχή φλεγόμενο και μετά προσγειώθηκε.
Είναι το δεύτερο περιστατικό που συνέβη στην περιοχή μας μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και σε ελικόπτερα απάτσι, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου σύντομα θα ανοίξει μεγάλο θέμα για απομάκρυνση του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου από την περιοχή και όχι μόνο!

Δελτίο Τύπου ΔΕΥΑΜ

Έτοιμο το σχέδιο ΠΔ για την προστασία του Βουρκαρίου (αναδημοσίευση στον τοπικό τύπο)





Το σχέδιο ΠΔ για το Βουρκάρι στην "Αυγή"

Άδεια στην Χαλυβουργική για νέες λιμενικές εγκαταστάσεις και επιχώσεις 68 στρεμμάτων θάλασσας!

ΘΡΙΑΣΙΟ SOS
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ελευσίνα 2/5/2011


Άδεια στην Χαλυβουργική για νέες λιμενικές εγκαταστάσεις

και επιχώσεις 68 στρεμμάτων θάλασσας!


Ύστερα από αίτημα της Χαλυβουργικής, με Κοινή Υπουργική Απόφαση τριών Υπουργών (Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας καθώς και Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας) εγκρίθηκε η κατασκευή από την εταιρεία νέων λιμενικών εγκαταστάσεων, επιχώσεων καθώς και βυθοκορήσεων!

Συγκεκριμένα, με την άδεια εγκρίνεται η κατασκευή 3 κρηπιδότοιχων με μήκη 523, 15 και 50 μέτρων αντίστοιχα, ευρείας κλίμακας βυθοκορήσεις καθώς και επιχώσεις θαλάσσιας έκτασης 68 στρεμμάτων !

Η νέα επίχωση «δικαιολογείται» ετεροχρονικά ως ολοκλήρωση της άδειας για επίχωση 477 στρεμμάτων θάλασσας που δόθηκε στην Χαλυβουργική πριν 37 χρόνια και συγκεκριμένα το 1974 σε συνέχεια των χουντικών Συμβάσεων του 1972 και 1973 !

Υπενθυμίζεται ότι η Χαλυβουργική, σε υλοποίηση αυτής της άδειας του 1974, έχει πραγματοποιήσει επιχωματώσεις ακόμα και με απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας (σκωρίες). Μάλιστα, η Μελέτη Κτηματογράφησης και Πολεοδόμησης που εκπονείται για την ένταξη της Βιομηχανικής Περιοχής της Χαλυβουργικής στο σχέδιο αμφισβήτησε την έκταση των επιχωματώσεων αυτών καθώς θεωρεί ότι η Χαλυβουργική έχει υπερβεί τις εγκριθείσες το 1974 επιχωματώσεις των 477 στρεμμάτων κατά 120 στρέμματα!

Η νέα αυτή χαριστική προς την Χαλυβουργική Υπουργική πράξη κρίνεται δυσμενής και επιβαρυντική για τον Κόλπο της Ελευσίνας και ιδιαίτερα απειλητική για το ευαίσθητο οικοσύστημα της παρακείμενης εκβολής του Σαρανταπόταμου.

Μάλιστα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ασύνδετη με τις μελλοντικές επιδιώξεις για την κατασκευή από την εταιρεία Θερμοηλεκτρικού Σταθμού, ιδιαίτερα στην περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας δε θα ακυρώσει και την άδεια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που χορηγήθηκε στην Χαλυβουργική το 2006.



Επικοινωνία
Κινητό: 6937120035
Email: thriasiosos@gmail.com
Iστολόγιο : thriasiosos.blogspot.com

ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΕΦΥΓΕ...

Ένας ακόμα αγωνιστής, ίσως από τους τελευταίους μεγάλους, ο Λάκης Σάντας ή αλλιώς "το έτερον ήμισυ του Μανώλη Γλέζου" δυστυχώς μας άφησε καιρούς σε ηλικία 89 ετών!
Είχα την τύχη και την τιμή, να συνεργαστώ τρεις φορές μαζί του: μια για την από κοινού συνέντευξη με τον Μανώλη Γλέζο στο περιοδικό "Εικόνες" το 2000, μια για τα "Επίκαιρα" το 2010 και μια για το "Έχει Γούστο" το 2009 {πιθανότατα θα προβληθεί Δευτέρα στην ίδια εκπομπή}.

Ήταν για μένα ένα όνειρο ζωής, δυο αγωνιστές της αντίστασης και δη που έκαναν ρεζίλι τους Γερμανούς, να μου αφηγούνται όλα εκείνα τα ηρωϊκά γεγονότα, όχι σε τυχαίους τόπους, αλλά στον ιστό της σημαίας στην Ακρόπολη {Οκτώβριος 2000 Εικόνες} στο ΄Γ Νεκροταφείο και έπειτα στα κρυσφήγετά τους που εκείνη την εποχή κρύβονταν!
Στην τελευταία συνέντευξη μάλιστα που μου παραχωρούσε ορθά κοφτά και χωρίς να μασάει τα λόγια του έλεγε: οι Γερμανοί δεν πρέπει να μιλάνε. Μας χρωστούν, δεν τους χρωστάμε.
Και έτσι είναι!
Δυστυχώς όμως. Φωνές Σαν του Λάκη Σάντα, του αγωνιστή και πατριώτη θα λείψουν!

Νίκος Νικόλιζας

Γιούχα εκ βαθέων...

Αιχμή, 29/4/2011

Έκθεση έργων "Τεχνολογίας" και "Καλλιτεχνικών" από τους μαθητές του Γυμνασίου Ν.Περάμου