O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ο Όμιλος Φίλων Βουνού & Θάλασσας επισκέφθηκε το Βουρκάρι!

Την περασμένη Κυριακή 31/01/2016, στα πλαίσια των δύο εκδηλώσεων που διοργανώνουμε για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Βουρκάρι 45 μέλη του Ομίλου Φίλων Βουνού & της Θάλασσας. Ενός δραστήριου συλλόγου που εδρεύει στη Βούλα Αττικής και πραγματοποιεί ποικίλες δράσεις οικολογικού, πολιτιστικού αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα, πεζοπορίες και ορειβασίες.
Τα μέλη του Ομίλου ενημερώθηκαν από τον Τ.Δέσκο για τον υγρότοπο του Βουρκαρίου και την πλούσια ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί, παρατήρησαν τα σπάνια πουλιά που βρίσκονταν στον υγρότοπο (όπως το φλαμίγκο, αρκετούς ερωδιούς: λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, στακτοτσικνιάδες, τις αγριόπαπιες, τουρλίδες, γλαρόνια κ.α.), ξεναγήθηκαν στο "Τείχος" των Μεγάρων και ενημερώθηκαν από τον Θ.Καργόπουλο για την ιστορία του Αρχαϊκού φυλακίου που βρίσκεται στην άκρη της χερσονήσου της Αγίας Τριάδας.
Στην απόλυτα επιτυχημένη δράση μας καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο φανταστικός καιρός για παρατήρηση, αλλά και η χρησιμοποίηση δύο επαγγελματικών τηλεσκοπίων που μας παραχωρήθηκαν από την Ορνιθολογική (τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και στην εκδήλωση της επόμενης Κυριακής 7/2/2016 στο Βουρκάρι). 
Σε όλα τα μέλη του Ομίλου Φίλων Βουνού & Θάλασσας διανεμήθηκε έντυπο υλικό που αφορούσε στις ομορφιές των Μεγάρων και της Ν.Περάμου (έκδοσης Δήμου Μεγαρέων), ένας οδηγός παρατήρησης για τα πουλιά της Ελλάδας (έκδοσης Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας) και ενημερωτικό υλικό για τη δράση του Συντονιστικού Φορέα για την προστασία του υγροβιοτόπου των Μεγάρων.

Ακολουθεί ένα μικρό σχετικό φωτορεπορτάζ από την εν λόγω εκδήλωση: