O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Χαιρετισμός του "Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου" στην ετήσια συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαλαμίνας


Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου έγινε η ετήσια συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαλαμίνας (ΟΕΕΣΣ) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην εισήγηση έγινε αναφορά σε πλήθος προβλημάτων ανάμεσά τους και σοβαρά περιβαλλοντικά. Προβλήματα καθαρισμού και ανάπλασης των ακτών, της προστασίας των δασών, η λειτουργία του λατομείου και των ιχθυοτροφείων ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που αναλύθηκαν με λεπτομέρεια. Ανάμεσα στα περιβαλλοντικά ζητήματα αναφορά έγινε και στον υδροβιότοπο του Βουρκαρίου. Συγκεκριμένα η εισήγηση ανέφερε :

"...Η Οµοσπονδία δεν θα μπορούσε να παραµείνει απαθής στο επιχειρούµενο έγκληµα κατά του περιβάλλοντος µε την αδειοδότηση κατασκευής, από τα Ελληνικά Πετρέλαια, εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στη θέση Αγ. Τριάδας Μεγάρων ή Βουρκάρι που είναι απέναντι από την Φανερωµένη. Εκτός του ότι είναι κυριολεκτικά στην αυλή της Σαλαµίνας, είναι ένας µοναδικός υδροβιότοπος. Έτσι µαζί µε τους Συλλόγους των Μεγάρων δηµιουργήσαµε τον Συντονιστικό Φορέα, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε σοβαρό καθοδηγητικό όργανο προστασίας του περιβάλλοντος. Οι κινητοποιήσεις του Φορέα έχουν σαν αποτέλεσµα την κατ’ αρχήν προφορική δέσµευση του Υπουργού Ανάπτυξης ότι το εργοστάσιο δεν θα γίνει, αλλά το κυριότερο την ευαισθητοποίηση πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων µε κοινό σκοπό την αναγνώριση και θεσµοθέτηση της περιοχής σαν προστατευόµενο υγροβιότοπο...."

Διαβάστε όλη την εισήγηση στο :http://www.scribd.com/doc/11500947/-

Αντιπροσωπία του "Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου" παραβρέθηκε και χαιρέτησε στην συγκέντρωση. Στην ομιλία του ο εκπρόσωπός μας κ. Τάσσος Δέσκος αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στον υγροβιότοπο και την υπερτοπική οικολογική του σημασία, τόνισε την σημαντική δράση του "Φορέα" και την συμβολή της Σαλαμήνιας Ομοσπονδίας στην δημιουργία του και κατέληξε με την παράθεση του προγραμματισμού δράσης του, που αποβλέπει στον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από βιομηχανική και την θεσμοθέτηση επίσημων όρων προστασίας του.
Το Βουρκάρι , τόνισε είναι ένας θαλάσσιος χώρος που ανήκει τόσο στα Μέγαρα όσο και στην Σαλαμίνα και τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών.
Ο αγώνας συνεχίζεται με επιμονή μέχρι την οριστική νίκη!


Αυτή η φωτογραφία αποτυπώνει την αλήθεια των παραπάνω! Είναι το Βουρκάρι σε φωτογραφία από την Σαλαμίνα! Ένας κοινός θαλάσσιος τόπος με ιδιαίτερη σημασία και αξία. Χρέος όλων μας να τον υπερασπιστούμε, να τον προστατέψουμε, να τον διαφυλάξουμε!