O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

WWF Ελλάς & Greenpeace: "Κρήτη και Ιόνιο ενοικιάζονται για εξορύξεις!"

Την καταψήφιση των σχετικών συμβάσεων που κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή, ως εθνικά επιζήμιων, ζητούσαν με κοινή επιστολή τους προς τα κόμματα και τους βουλευτές, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Greenpeace.

Οι δύο οργανώσεις ζήτησαν από το ελληνικό κοινοβούλιο, να προχωρήσει στην άμεση ακύρωση του προγράμματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, και να καταψηφίσει τις συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο.

Ειδικότερα για τις συμβάσεις αυτές, υποστήριξαν στην κοινή επιστολή τους, ότι απειλούν άμεσα την εθνική οικονομία, την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον της χώρας, καθώς:
  • Αφορούν συνολικά την παραχώρηση στις πετρελαϊκές εταιρείες μίας τεράστιας θαλάσσιας έκτασης 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε Ιόνιο και Κρήτη, θέτοντας σε ανυπολόγιστο κίνδυνο, όχι μόνο μοναδικής οικολογικής αξίας περιοχές όπως ο Κυπαρισσιακός Κόλπος και ο κόλπος του Λαγανά αλλά και εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς σε Κρήτη, Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα, που συμβάλλουν στην εθνική οικονομία με φορολογικά έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας! 
  • Δεν παρέχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, οι οποίες είναι και υπεύθυνες για μερικές από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία!
  • Καταστρατηγούν το περιβαλλοντικό κεκτημένο, καθώς επιτρέπουν ιδιαίτερα παρεμβατικές και επικίνδυνες εργασίες, όπως είναι η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές!
  • Εγκλωβίζουν τη χώρα σε ένα μονοπάτι ασύμβατο με τη συμφωνία του Παρισιού, αφού, εκτός των άλλων, οι νέες πολιτικές για την αποτροπή της κλιματικής κρίσης θα καταστήσουν αυτά τα έργα εκμετάλλευσης ζημιογόνα, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους πολίτες με δισεκατομμύρια ευρώ στα επόμενα χρόνια!
  • Διαιωνίζουν την εξάρτηση της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα, όταν όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι όχι μόνο επιστημονικά αναγκαία αλλά και η βέλτιστη οικονομική επιλογή με όρους βιώσιμης ανάπτυξης!