O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

Τέρμα πια στην ανοχή! ...τα Μέγαρα δεν είναι ο βιομηχανικός σας σκουπιδότοπος!Άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα διαπράχτηκε στα Μέγαρα! Στο σημείο εισόδου της πόλης, στην στροφή για την Πάχη, κόπηκαν, όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, χωρίς καμία άδεια από τον δήμο, με μια άγνωστη και μη κοινοποιημένη στο δήμο περιβαλλοντική μελέτη, 1100 (!!!!) δέντρα ....για να φυτευτεί ένα εργοτάξιο ασφάλτου από την εταιρεία 'Ολυμπία Οδός' !

Ότι και να έχει προϋπάρξει η καταστροφή αυτή είναι απαράδεκτη, ασυγχώρητη!

Τι είναι επιτέλους η Δυτική Αττική; Ξέφραγο αμπέλι για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών και κερδοσκοπικών συμφερόντων; φτάνει πια!

Περιμένουμε από τον δήμο συγκεκριμένη ανακοίνωση που να ξεκαθαρίζει το ζήτημα:
  • υπήρξε περιβαλλοντική μελέτη για το τερατούργημα αυτό;
  • υπάρχει περιθώριο για να προσβληθεί δικαστικά αυτή η αδειοδότηση;
  • θα προβεί σε παράσταση στο Υπουργείο για να σταματήσει η καταστροφή και να ξανα-δενδροφυτευτεί ο χώρος;
  • τι παρεμβάσεις έχει κάνει προς την υπηρεσία Επιθεωρητών περιβάλλοντος;
  • θα οργανώσει μια πρωτοβουλία μαζικής λαϊκής αντίδρασης και διαμαρτυρίας;

Η καταστροφή αυτή βέβαια σηματοδοτεί και μια γενικότερη κατάσταση εφησυχασμού που υπάρχει στα Μέγαρα για τα τεράστια περιβαλλοντικά και κρίσιμα για την ποιότητα της ζωής μας ζητήματα. Κάποιοι περιμένουν στο σπίτι τους να λυθούν αυτά τα προβλήματα μόνο από εθελοντικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες! Κανείς όμως δεν έχει αναλάβει 'εργολαβικά' να διασώσει τα Μέγαρα! Αν όλοι μαζί δεν αντιδράσουμε, όλοι μαζί θα λουστούμε την υποβάθμιση της ζωής μας!

Είναι ανάγκη λοιπόν, αυτός ο εφησυχασμός επειγόντως να μετασχηματιστεί σε ενεργό δράση!

Να το τονίσουμε άλλη μια φορά! Το περιβάλλον και η ζωή μας είναι ένα πολύ φτηνό προϊόν για να καταναλωθεί από αυτούς που επιδιώκουν το ιδιωτικό τους όφελος! Δεν κοστίζει τίποτα να κόψεις 1000 δέντρα για να εξοικονομήσεις κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που θα χρειαζόσουν για να φτιάξεις το ίδιο εργοτάξιο σε άλλη οργανωμένη για να δεχθεί βιομηχανικές δραστηριότητες περιοχή. Αυτό που χρειάζεσαι βέβαια, είναι να έχεις εξασφαλιστεί απέναντι σε τυχόν μαζικές αντιδράσεις! Και αυτές πρέπει να τις οργανώσουμε!

Και εδώ να πούμε τα πράγματα ξανά, καθαρά! Ευθύνη για να οργανώσουμε αυτό τον αγώνα έχουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ! Δημοτική αρχή, Σύλλογοι, Μέσα Επικοινωνίας, πολίτες! Να υπερασπιστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το περιβάλλον των Μεγάρων! Γιατί η προάσπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ! Δεν είναι κάποιοι ιδιοκτήτες αγώνων, αγωνιών και ευαισθησιών!

Να το πούμε και διαφορετικά: ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ (ή πρέπει να είμαστε)'ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ' ! το ίδιο υπεύθυνοι για να υπερασπιστούμε τον τόπο μας, το σπίτι μας! ...ο καθένας από το πόστο του!

Αναμένουμε τις δημοτικές πρωτοβουλίες για να αντιδράσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΖΙΚΑ! Να προασπίσουμε το περιβάλλον της Μεγαρικής γης! Να υπερασπιστούμε την ποιότητα της ζωή μας!


ο τοπικός τύπος έγραψε για το ζήτημα: