O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΟΧΙ ΣΤΟ ΘΑΨΙΜΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΕΡΑΣ ΟΔΟΥ!


Το Υπουργείο Πολιτισμού καταχώνει την αρχαία Ιερά Οδό!  
Οι πολίτες διαμαρτύρονται και ξεκινούν διαμαρτυρίες από  την Κυριακή 9 Ιουνίου

Με δύο σκανδαλώδεις αποφάσεις του, υπαγορευμένες από το ιδιωτικό συμφέρον του Πάρκου Αναψυχής Copa Copana στον Σκαραμαγκά, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), μέσα σε χρονικό διάστημα 2 ετών, καταχώνει τα επιτεύγματα της ακάματης αρχαιολογικής σκαπάνης!  Το μεγαλύτερο τμήμα της Ιεράς Οδού που αποκαλύφθηκε το 2006 στον Σκαραμαγκά, συνολικού μήκους 290 μέτρων, ενταφιάζεται με την βούλα του ΚΑΣ!  
·         Ύστερα από γνωμοδότηση του ΚΑΣ, όπως αυτή διατυπώθηκε στην υπ’ αριθμ. 1/24.5.2011 συνεδρία του, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, αποφάσισε την κατάχωση του Δυτικού Τμήματος 150 μ. της ανασκαφείσας και αποκαλυφθείσας αρχαίας Ιεράς Οδού με πρόσχημα την προστασία της.
·         Δύο χρόνια μετά, ύστερα από γνωμοδότηση του ΚΑΣ, όπως αυτή διατυπώθηκε στην υπ’ αριθμ. 10/19-3-2013 συνεδρία του, ο Αναπληρωτής Υπουργός  Πολιτισμού Κων. Τζαβάρας αποφάσισε την κατάχωση και του εναπομείναντος (από την πρώτη Απόφαση) ανατολικού τμήματος, μήκους 140 μ. του αποκαλυφθέντος αρχαίου δρόμου με πρόσχημα και πάλι την προστασία της.
Η δεύτερη απόφαση χαρακτηρίζεται σκανδαλώδης και εξ αιτίας του γεγονότος ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (λιγότερο των 2 ετών) ανατρέπει κατά μέρος την προγενέστερη απόφαση του ΚΑΣ απαλλάσσοντας τον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης του Copa Copana από τις υποχρεώσεις του, σύμφωνα με το νόμο, χωρίς αυτές να τις αναλαμβάνει το Δημόσιο!
Μάλιστα η σκανδαλώδης κατάχωση χαρακτηρίζεται αορίστως ως «προσωρινή λύση» χωρίς όμως να τίθενται χρονικά όρια για την μόνιμη ανάδειξή της και χωρίς να γίνεται μνεία οποιασδήποτε ρητής απαγόρευση χρήσης του τμήματος της Αρχαίας Ιεράς Οδού για αλλότριους σκοπούς (π.χ ως χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων των επισκεπτών του Copa Copana). Υπενθυμίζεται ότι η πρόσβαση στην εγκατάσταση δεν γίνεται μέσω κυκλοφοριακού κόμβου και εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος, καθώς η εγκατάσταση γειτνιάζει με την γέφυρα Σχιστού.
Δεν προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι το συμβάν διέλαθε παντελώς της προσοχής των Δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Χαϊδαρίου οι οποίοι κόπτονται –μάλλον υποκριτικά– για την ανάδειξη τη πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής. Οι Δήμοι θα έπρεπε ήδη να είχαν προσβάλει την τελευταία Υπουργική Απόφαση και θα έπρεπε να είχαν πιέσει τουλάχιστον  για την ταχύτερη υλοποίηση και εφαρμογή των όρων της πρώτης Απόφασης με στόχο την άμεση συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στα όρια του Δήμου Χαϊδαρίου έχουν καταχωθεί δύο τμήματα της αρχαίας Ιεράς Οδού: το ένα λίγο πριν τη στροφή προς την Αγία Βαρβάρα και το δεύτερο στο Άλσος Δαφνίου (στη βάση της γέφυρας του τρένου).

Ο αγώνας για την σωτηρία και ανάδειξη της αρχαίας Ιεράς Οδού αρχίζει:
Την Κυριακή  9 Ιουνίου 2013  και ώρα 11π.μ
ξεκινάμε τις διαμαρτυρίες μας
μπροστά στο μνημείο της Ιεράς Οδού
στον Σκαραμαγκά

•ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ (http://xaidari.blogspot.gr, τηλ:6946779538)
 •OIKO.ΠΟΛΙ.Σ Χαϊδαρίου (http://xpolis.blogspot.gr, τηλ: 6973302886)
 •Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS (http://www.ecoeleusis.com,τηλ: 6977180196) 


Φωτ. από τα ΠΑΕ 1937, Ιωάννης Τραυλός

Αναβολή και πάλι για το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών στο ΣτΕ


Αναβλήθηκε για τέταρτη φορά η συζήτηση στο ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης κατά του Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών, που είχε προσδιοριστεί για τις 5.6.2013. Λόγος αναβολής και πάλι ότι η Διοίκηση δεν έχει αποστείλει στο δικαστήριο τις απόψεις της επί του θέματος.
Την ίδια στιγμή όμως, βρίσκει το χρόνο να εκδίδει πολυσέλιδες Εγκυκλίους, με τις οποίες υποδεικνύει στις αρμόδιες υπηρεσίες να εφαρμόζουν το Χωροταξικό και να εκδίδουν σε όλη την Ελλάδα κατ΄ εφαρμογήν του, δεκάδες άδειες νέων ιχθυοτροφείων και αύξησης δυναμικότητας υφιστάμενων.  Έτσι, όταν κάποια στιγμή η δίκη διεξαχθεί, το ΣτΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη του «τις επενδύσεις που (θα) έχουν γίνει», ενώ αν ακυρώσει το Χωροταξικό, τότε «θα βάλει φρένο στην ανάπτυξη».
Κατά τα λοιπά, το Ελληνικό κράτος καταβάλει σοβαρές προσπάθειες για να προσελκύσει επενδυτές και σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης…

Θυμίζουμε τι έχει συμβεί: (α) οι εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας έφτιαξαν ένα business plan, με το οποίο χάρισαν στον εαυτό τους όλο τον ελληνικό παράκτιο χώρο, (β) εφτά Υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, ανάμεσα στους οποίους και ένας από τους μεγαλύτερους ιχθυοκαλλιεργητές της χώρας, βάφτισαν το business plan αυτό «Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών» και το θεσμοθέτησαν με «διαδικασίες - μαϊμού» στις 4.11.2011 και (γ) 111 θιγόμενοι φορείς (ανάμεσα στους οποίους 21 Δήμοι, η ΚΕΔΕ, η Συνομοσπονδία Αλιέων κ.α.) προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση του. Λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, η δικάσιμος αρχικά προσδιορίστηκε για τις 2.5.2012, εν συνεχεία αναβλήθηκε για τις 5.12.2012 μετά για τις 3.4.2013, τις 5.6.2013 και ήδη για τις 6.11.2013.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.syntonistikiepitropi.gr


Υπενθύμιση από το blog μας:
Στην αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών συμμετέχουν ο Δήμος Μεγαρέων, οι δημοτικές παρατάξεις: "Ενεργοί Πολίτες Μεγάρων & Νέας Περάμου" και "Ένωση Πολιτών", καθώς και ο Συντονιστικός Φορέας προστασίας Βουρκαρίου