O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Φορέας για την Προστασία του Βουρκαρίου: δελτίο τύπου 03/02/09

Συντονιστικός Φορέας των Συλλόγων για την προστασία της περιοχής

του υγρότοπου «Βουρκάρι» Μεγάρων

Site: www.vourkari.blogspot.com / e-mail: vourkari@gmail.com

Δ/ση: Σωκράτους 2 Μέγαρα - Τ.Κ. 19100

Τηλ: 6972328389, 6977019854, 6945665876

Μέγαρα 02/02/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Συντονιστικός Φορέας για την Προστασία του Βουρκαρίου ενέτεινε την τελευταία περίοδο (Δεκέμβριος ’08 – Ιανουάριος ’09) τη δραστηριότητά του, σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα που είχαν συναποφασιστεί και προγραμματιστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση των μελών μας.

Πριν αναφερθούμε αναλυτικά, θα θέλαμε να επισημάνουμε τις οικολογικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα το διάστημα αυτό:

Διαπιστώσαμε με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, σημαντική αύξηση του αριθμού νέων “επισκεπτών” στην περιοχή του υγροβιότοπου όπως κύκνοι, φλαμίνγκο, αγριόπαπιες του είδους Tadorna tadorna, καθώς και άλλα σπάνια είδη πουλιών που προστατεύονται τόσο από τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες “περί Διατηρήσεωςτων Άγριων Πτηνών” όσο και από πλείστες Διεθνείς συνθήκες.

Παρατηρήσαμε επίσης, ότι συνεχίζονται αμείωτα οι επιστημονικές παρατηρήσεις πουλιών στην περιοχή. Οι παρατηρήσεις και οι καταγραφές αυτές, που διενεργούνται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, κατατάσσουν τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου έβδομο σε παρατηρησιμότητα σε όλη την Ελλάδα.

Η εν λόγω περιβαλλοντική οργάνωση μάλιστα, πρόκειται να δημοσιεύσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες ειδική σχετική Έκθεση για το Βουρκάρι, στην οποία εκτός των άλλων θα επισημαίνει ότι τα είδη πουλιών που φιλοξενούνται στον υγρότοπο των Μεγάρων είναι πλέον των 130 (δηλαδή, περίπου το 30% του συνολικού αριθμού των ειδών που απαντώνται στη Χώρα μας).

Όσον αφορά στις εξελίξεις, στις δράσεις και στις ενέργειες που διεξήχθησαν από μέρους του Φορέα, θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε τα ακόλουθα:

1) Συνεχίστηκε ο έλεγχος της δραστηριότητας υφιστάμενων και υπό ανέγερση μονάδων στην περιοχή.

  • Ήδη, οι οικοδομικές εργασίες για ανέγερση νέας βιομηχανικής μονάδας στις Αλμύρες έχουν σταματήσει, λόγω των παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν έπειτα από αυτοψία της Πολεοδομίας Μεγάρων και καταγγελίες από τους Συλλόγους μας.

Θεωρούμε την εξέλιξη αυτή θετική. Μελετούμε τις επόμενες κινήσεις μας (νομικές και άλλες) για να επιτευχθεί η οριστική ακύρωση κάθε νέας οικοδομικής εργασίας για εγκατάσταση βιομηχανικής ή βιοτεχνικής μονάδας στην περιοχή.

  • Υπήρξαν σοβαρές υπόνοιες για περιβαλλοντικές παραβιάσεις από υφιστάμενη μονάδα. Για το λόγο αυτό, υποβάλλαμε νέα καταγγελία στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος την οποία κοινοποιήσαμε και στις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες. Αναμένουμε τις ραγδαίες εξελίξεις που θα προκύψουν από την καταγγελία μας αυτή.

Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε εφεξής, την οποιαδήποτε άνομη ενέργεια που θα δημιουργούσε περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.

Παράλληλα, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η περιοχή του υγρότοπου παρακολουθείται στενά, χάρη στη δραστηριοποίηση των κατοίκων και η οποιαδήποτε ασυνείδητη, παράνομη ή παράτυπη δραστηριότητα θα ελέγχεται και θα καταγγέλλεται άμεσα.


2) Γίνεται προσεκτική μελέτη των νέων στοιχείων και δεδομένων που προέκυψαν από την έρευνά μας για τη βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή.

  • Στην κατεύθυνση αυτή διεξήχθη σειρά συναντήσεων με το νομικό τμήμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, της WWF Ελλάς, και του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, τη νομική υποστήριξη των οποίων έχουμε επιπρόσθετα στη διάθεσή μας, παράλληλα με εκείνη του δικηγορικού γραφείου στην Αθήνα που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την προσβολή των όποιων αποφάσεων για νέες άδειες λειτουργίας σε βιομηχανικές-βιοτεχνικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή Αλμύρες – Λάκκα Μεγάρων.


3) Συνεχίστηκαν οι συναντήσεις με φορείς, πολιτικά κόμματα και δημοτικές παρατάξεις των Μεγάρων καθώς και οι επαφές με δημοσιογράφους, με στόχο τη δημοσιότητα των θέσεων μας και την ενίσχυση της στήριξης των επιδιώξεων του Φορέα μας.

  • Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικές τις στοχευμένες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που παίρνουν οι νέοι της πόλης μας, με εκφραστή τους το «Συμβούλιο Νέων Μεγάρων», για την ανάδειξη του υγροβιοτόπου μέσα από τις γενικότερες και περιβαλλοντικού χαρακτήρα δράσεις τους, που έχουν ως στόχο την ανάδειξη των παραλιακών ακτών της Μεγαρίδας (Παραλία Μεγάρων, Πάχη Μεγάρων και φυσικά και το Βουρκάρι Μεγάρων).

4) Έγιναν παρεμβάσεις προς το Δήμο Μεγάρων και τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής για την υιοθέτηση των υποδείξεων της Ανεξάρτητης Αρχής του “Συνηγόρου του Πολίτη” η οποία, στο τελευταίο Πόρισμά της (Αυγ.’08), καλεί τις τοπικές αρχές να σταματήσουν κάθε είδους νέες αδειοδοτήσεις για βιομηχανική ή βιοτεχνική δραστηριότητα στην περιοχή.

  • Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν ως αίτημα τη σύγκληση ΔΣ με σκοπό την εξαγωγή απόφασης για αναστολή πάσης φύσεως οικοδομικών εργασιών σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες στην περιοχή, μέχρι να εγκριθεί το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, σύμφωνα και με την πρόσφατη ρητή διαβεβαίωση εκ μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι, θα προβλεφθούν όροι προστασίας για το Βουρκάρι και θα περιοριστεί η όμορη βιομηχανική ζώνη.


Ο δίκαιος αγώνας μας συνεχίζεται ολοένα αυξανόμενος, με στόχο τη θεσμοθέτηση των ενδεδειγμένων ειδικών όρων για την προστασία του υγρότοπου των Μεγάρων και την οριστική κατάργηση της βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή του.




http://docs.google.com/Doc?docid=dfqvj2pk_132fh54hnd4&hl=en

http://www.scribd.com/doc/11585448/DELTIO-TYPOY-02022009