O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ξεσηκωμός από πολλούς παραλιακούς δήμους ενάντια στις ιχθυοκαλλειέργειες! Βροντερή σιωπή από τον Δήμο Μεγαρέων!


Όλοι οι παραλιακοί δήμοι στις ακτές των οποίων χωροθετούνται ιχθυοκαλλιέργειες, κυριολεκτικά ξεσηκώνονται! Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα ουσιαστικά απομονώνει τους κατοίκους από τις παραλίες και απαγορεύει την ανάπτυξη του παράκτιου τουρισμού.

Φυσικά υπάρχει λύση στο πρόβλημα: η ανάπτυξη μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας ανοιχτής θαλάσσης ή σε παράκτιες απομονωμένες περιοχές. Όμως αυτές οι λύσεις ανεβάζουν το κόστος παραγωγής και μειώνουν την κερδοφορία για τους επιχειρηματίες. Προτιμούν συνεπώς την εύκολη και πιο προσοδοφόρα λύση της παράκτιας ιχθυοκαλλιέργειας κοντά σε περιοχές με έτοιμο οδικό δίκτυο και εύκολη πρόσβαση στις αγορές.

Βέβαια αυτή η επιλογή γίνεται ενάντια στα συμφέροντα και τα δικαιώματα των κατοίκων και των πολιτών από τις γειτονικές περιοχές. Αυτό όμως δεν τους πειράζει! Πειράζει όμως όλους εμάς, τους απλούς κατοίκους και πολίτες, που προσβλέπουμε σε μια παράκτια Μεγαρίδα ως χώρο αναψυχής και ανάπτυξης θαλάσσιου τουρισμού!

Να τονίσουμε για πολλοστή φορά: η αποτροπή αυτών των καταστροφικών σχεδίων για την Μεγαρίδα απαιτεί την πάνδημη κινητοποίηση! Απαιτεί μια σοβαρή και συγκροτημένη αντίδραση από τον ίδιο τον Δήμο πρώτα απ' όλα!
Δεν εννοούμε φυσικά μια ανακοίνωση, στο διαδίκτυο, όπως αυτή που έστειλε ο κ.Δήμαρχος. Εννοούμε αποτελεσματική μαζική κινητοποίηση και δράση συντονισμένη.

Όμως η Δημοτική Αρχή αδρανεί αδικαιολόγητα και απαράδεκτα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το γραφείο τύπου του Δήμου μας δεν διένειμε, ούτε καν αυτή, την παρέμβαση του Δημάρχου ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες που έγινε στο διαδίκτυο!

Μπορεί να οφείλεται σε απαράδεκτη έλλειψη συντονισμού ή απειρία. Μπορεί να θεωρούν το ζήτημα ελάσσονος σημασίας. Μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Θα ήταν ενδιαφέρον όμως να μαθαίναμε!


Από τους δήμους που αντιδρούν, τον Δήμο Επιδαύρου, προέρχεται και το πρόσφατο δελτίο τύπου που καταλήγει:

Ο Δήμος μας δηλώνει ότι:
1ον Θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα στην κατεύθυνση της υλοποίησης της απόφασης του
2ον Θα αναδείξει το θέμα της παραβατικότητας των λειτουργούντων ήδη ιχθυοτροφικών μονάδων για την προστασία των συμφερόντων και της υγείας των δημοτών του
3ον Δεν θα επιτρέψει την καταπάτηση δημόσιων χερσαίων εκτάσεων ακτών και θαλασσίων περιοχών από κανένα επενδυτικό όμιλο και θα προστατεύσει την ελεύθερη χρήση της παραλίας από όλους .
4ον Θα επαγρυπνεί ώστε και στο μέλλον να μην λειτουργήσει καμία «οχλούσα» δραστηριότητα τόσο περιβαλλοντολογικά –αναπτυξιακά όσο και οπτικά.

διαβάστε εδώ και εδώ

Εμείς εδώ θα ξυπνήσουμε επιτέλους;!!

Περιοδικό "ΠΑΛΜΟΣ" Σαλαμίνας, αρ. φύλλου:37 (Μηνιαίο Δημοσιογραφικό όργανο της Ομοσπονδίας Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας)

Το ..."μανιφέστο" του Φορέα στον τοπικό τύπο

"Νέα Πνοή" 16/6/11, σελ.14

"Μεγαρικός Τύπος" 16/6/11, σελ.14

"Άποψη" 16/6/11, σελ.10

"Ενημέρωση" 18/6/11, σελ.20

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της ανάλυσης του θαλασσινού νερού στη Βαρέα!

"Είναι μεγάλη ευκαιρία ώστε η παραλία της Βαρέας να γίναι και πάλι όπως ήταν πριν μερικές δεκάδες χρόνια. Δηλαδή μπορεί με τις κατάλληλες κινήσεις να γίνει και πάλι πόλος έλξης όχι μόνο για τους Μεγαρίτες αλλά και για τους ξένους ώστε να αναπτυχθεί η περιοχή μας. Γιατί έχει αποδειχθεί περίτρανα πως η ανάπτυξη μιας πόλης ξεκινάει πάντα από την παραλία της".
Κ.Τσαρής


"Αιχμή" 17/6/11, σελ.12