O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Ο Φορέας για την Προστασία του Βουρκαρίου συνεργάζεται με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για την αποτροπή και άλλων περιβαλλοντικών εγκλημάτων!


Μέγαρα 18/01/2010

Δελτίο τύπου


Από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) ενημερωθήκαμε επισήμως ότι έχουν ήδη διενεργηθεί αυτοψίες (και έχουν προγραμματιστεί κι άλλες σύντομα) σε βιοτεχνικές - βιομηχανικές μονάδες στο Βουρκάρι οι οποίες φαίνεται ότι λειτουργούσαν παραβιάζοντας τις επιταγές της Ελληνικής αλλά και της Κοινοτικής νομοθεσίας περί προστασίας του Περιβάλλοντος, και ότι θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις και πρόστιμα στους παραβάτες.

Μας γνωστοποιήθηκε επίσης ότι, ειδικά για μία βιοτεχνική μονάδα που υποδείξαμε με πρόσφατη σχετική καταγγελία μας, διαπιστώθηκαν πράγματι σειρά παραβάσεων και ο φάκελος της υπόθεσης (έκθεση αυτοψίας, φωτογραφίες κλπ.) έχει ήδη αποσταλεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Μας ζητήθηκε τέλος, από την εν λόγω Κρατική Υπηρεσία, η συνεισφορά μας για την άμεση ενημέρωσή τους για κάθε δραστηριότητα που πιθανόν να πλήττει τον υγροβιότοπο, αλλά και η διαρκής συνεργασία μας για την υπόδειξη και τον εντοπισμό των σημείων (όπου λαμβάνουν χώρα αυτές οι παραβάσεις). Ειδικό κλιμάκιο της Υπηρεσίας μάλιστα πρόκειται να επισκεφθεί εκ νέου και για τον σκοπό αυτό την περιοχή.

Εμείς από την πλευρά μας καταστήσαμε σαφές στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ότι δεν έχουμε καμία αντιπαλότητα με οποιονδήποτε σε προσωπικό επίπεδο, αλλά είμαστε αντίθετοι και απέναντι σε οποιονδήποτε δεν σέβεται το περιβάλλον και με την δραστηριότητά του προκαλεί καταστροφή στο τόσο σημαντικό και συνάμα ευπαθές οικοσύστημα του Βουρκαρίου.

Τονίσαμε επίσης, ότι πρωταρχική μας επιδίωξή είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος που έχει υποστεί βλάβη και η πρόληψη πιθανών νέων ρυπογόνων και καταστροφικών για τον υγροβιότοπο δραστηριοτήτων, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε αναμφίβολα σε μία περίοδο που έχει πλέον ξεκινήσει η ανάστροφη πορεία για τη διάσωση και την προστασία του υγροβιότοπου των Μεγάρων.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι άλλες δύο (τουλάχιστον) περιπτώσεις περιβαλλοντικών παραβάσεων έχουν ήδη πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, όπως ακριβώς και αυτή των μεγάλων παράνομων μπαζωμάτων του 2004 μέσα στον υγροβιότοπο, η οποία μάλιστα εκδικάζεται τελικά (έπειτα από συνεχείς αναβολές) στους αμέσως προσεχείς μήνες, και στην οποία ο Φορέας θα παρίσταται με πλήρη και αδιάσειστα στοιχεία και με τη συνδρομή δικηγόρου των Αθηνών.

Τώρα πια όλοι γνωρίζουν ότι η περιοχή του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου δεν είναι πλέον περιοχή ασυδοσίας και ανεμπόδιστης καταστροφής. Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση, με γνώμονα το συμφέρον των πολλών, γιατί το Βουρκάρι ανήκει σε όλους μας.


http://docs.google.com/View?id=dfqvj2pk_399gns5xzdx