O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Αποφασίστηκαν οι κινητοποιήσεις ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες στην Κακιά Σκάλα!

Την Τρίτη 29 Μαϊου, συνήλθε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Μεγαρέων για να αποφασίσει για τις κινητοποιήσεις ενάντια στην επικείμενη εγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών στη θέση "Κάτω Αλώνι" Κακιάς Σκάλας, μετά την απόρριψη της σχετικής προσφυγής του Δήμου στο ΣτΕ για αναστολή εργασιών στην εν λόγω μονάδα.

Στη συνεδρίαση στην οποία προέδρευσε ο Δήμαρχος Μεγαρέων παρευρέθηκαν αρκετοί τοπικοί βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων αλλά και απλοί πολίτες.

Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης αποφάσισε ομόφωνα τις ακόλουθες κινητοποιήσεις:

- Αποκλεισμός με πλωτά μέσα της θαλάσσιας περιοχής στη θέση που αναπτύσσεται το ιχθυοτροφείο στην Κακιά Σκάλα

- Αποκλεισμός της Π.Ε.Ο.Α.Κ. στο ύψος του φυλακίου της ΓΑΙΟΣΕ που βρίσκεται πάνω από την υπό ίδρυση μονάδα στην Κακιά Σκάλα

- Απαγόρευση κατασκευής χερσαίων εγκαταστάσεων και άρνηση έκδοσης αδειών για οικοδομικές εργασίες

- Να αποσταλεί μήνυμα προς την Κεντρική Διοίκηση ότι οι ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες είναι δεσμευτική για τον τόπο μας

- Να εκφραστεί η έντονη διαμαρτυρία και η μη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας μέσα από την προβολή του θέματος από τα Μ.Μ.Ε.

- Οργάνωση Παλλαϊκής συγκέντρωσης ενάντια στην εγκατάσταση μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών στη Μεγαρίδα.

Οι ημερομηνίες, τέλος, καθώς και οι ώρες των κινητοποιήσεων θα γνωστοποιηθούν με σχετικές ανακοινώσεις του Δήμου στα Μ.Μ.Ε.

Γρ. Σταμούλης: Δημόσιος Απολογισμός 2012


ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
( 23 Μαίου 2012 )

Η χρονική περίοδος την οποία διανύει η χώρα μας είναι η δυσκολότερη από τον πόλεμο και μετά. Είναι λοιπόν φυσικό επακόλουθο η κατάσταση αυτή να επηρεάσει τα τοπικά δρώμενα, την οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών, καθώς και τη λειτουργία του Δήμου. Για το λόγο αυτό είναι τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αναγκαία η συνεργασία συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια, να επιλυθούν τα προβλήματα και να πάει ο τόπος μπροστά.
Είναι εφικτό μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και στην οικονομική εξαθλίωση, που μας οδηγούν τα ξένα συμφέροντα με τους ντόπιους συνεργάτες τους, ο Δήμος μας να αποτελέσει όαση ευημερίας και πρότυπο ανάπτυξης. Για να γίνει αυτό απαιτείται συναίνεση και συνεργασία απ’ όλους μας. Για να επιτευχθεί όμως αυτή η πολυπόθητη και λίαν απαραίτητη σήμερα, συνεργασία, τον πρώτο και καθοριστικό λόγο τον έχει η συμπολίτευση, δηλαδή η Διοίκηση του Δήμου.
Ο Δήμαρχος, που κατέχει την εξουσία του Δήμου, εκ του θεσμικού του ρόλου, μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτός ο οποίος έχει την ευθύνη διοικήσεως και ο οποίος έχει τη δυνατότητα, που του παρέχει ο νόμος, να γνωρίζει πλήρως όλα τα θέματα τα οποία αφορούν στο Δήμο, και σε βάθος και σε πλάτος, συνεκτιμώντας τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του, μπορεί να αποφασίσει εάν χρειάζεται βοήθεια και να ζητήσει τη συνεργασία της αντιπολίτευσης. Επομένως ικανή και αναγκαία συνθήκη, για να υπάρξει συνεργασία, είναι η βούληση και επιθυμία του Δημάρχου. Δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν είναι δυνατόν να βοηθήσεις κάποιον, εάν ο ίδιος δεν το επιθυμεί.
Μέχρι στιγμής ο Δήμαρχος δεν έχει δείξει τέτοια διάθεση. Το αντίθετο θα έλεγα. Ίσως να νιώθει, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, πως δεν έχει ανάγκη και να θεωρεί πως μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Εμείς πάντως, ως δημοτικός συνδυασμός ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε την οποιαδήποτε συνεργασία και βοήθεια, όποτε μας ζητηθεί.

Για τους παραπάνω λόγους, και για να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή για τον Δήμο, δεν θα κάνω κριτική στα πεπραγμένα της Διοίκησης όπως συνηθίζεται και όπως προβλέπεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αλλά θα κάνω μόνο προτάσεις, οι οποίες πιστεύω, πως θα βοηθήσουν την Διοίκηση του Δήμου, να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας της επ’ ωφελεία των δημοτών και του τόπου, και με την ελπίδα πως, έστω κάποιες απ’ αυτές θα εισακουστούν.
Οι προτάσεις είναι οι παρακάτω:
Να αποβάλλει τον υπέρμετρο εγωισμό, την αλαζονεία, την υπεροψία και τον αυταρχισμό. Αυτά εξάλλου δεν συνάδουν και με την δημοκρατική λειτουργία του Δήμου.
Να διαθέσει στην αντιπολίτευση γραφεία και γραμματειακή υποστήριξη, όπως ρητά επιβάλει ο νόμος. Ο Δήμος για να λειτουργήσει σωστά, αποδοτικά, και με δημοκρατικές διαδικασίες, έχει ανάγκη και την αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση χρειάζεται χώρο για να εργαστεί παραγωγικά και προς το συμφέρον του Δήμου.
Δεν είναι δυνατόν για όλους, ακόμα και για εντεταλμένους και ειδικούς συμβούλους να έχουν βρεθεί χώροι, όχι όμως για την αντιπολίτευση. Αυτό σαφέστατα είναι ένα ακόμα δείγμα για το πόσο εκτιμά ο Δήμαρχος την αντιπολίτευση και για το πόσο σέβεται το ρόλο της.
Να λειτουργεί πάντοτε και σε όλες τις ενέργειες και πράξεις με διαφάνεια. Παρότι ο Δήμαρχος σε κάθε ευκαιρία επικαλείται την διαφάνεια, στην πράξη όμως την αγνοεί. Διότι δεν νοείται διαφάνεια όταν όλα τα κάνει κρυφά. Δεν νοείται διαφάνεια όταν δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε έγγραφα και στοιχεία του Δήμου, ενώ είναι υποχρεωμένος και από τον νόμο να τα παρέχει εντός μηνός.
Έχω ζητήσει πριν από 13 μήνες από τον Δήμαρχο και πριν από 4 μήνες από την ΔΕΥΑΜ έγγραφα και στοιχεία, τα οποία δεν έχω λάβει ακόμα. Γιατί άραγε; Που είναι η διαφάνεια; Και τι είναι αυτά τα στοιχεία που τα κρύβουν με παράνομο τρόπο; Μήπως είναι πολύ πιο παράνομα;
Να βοηθήσει τις έρευνες, που κάνει ο εισαγγελέας για το θέμα της λυματολάσπης του βιολογικού της ΔΕΥΑΜ, η οποία, ως γνωστόν, είναι ρυπογόνος και καρκινογόνος και δεν πρέπει για κανένα λόγο να την αδειάζουν στα χωράφια και στα ρέματα της περιοχής. Αυτό βέβαια προϋποθέτει, ότι η Διοίκηση του Δήμου δεν έχει την οποιαδήποτε ανάμειξη στο θέμα.
Αξίζει όμως να απαντηθούν κάποια ερωτήματα, με δεδομένο ότι η ΔΕΥΑΜ δεν είναι επιχείρηση του εκκαθαριστή αλλά του Δήμου και ο Δήμαρχος έχει σοβαρότατες ευθύνες για το πώς λειτουργεί.
1. Πως γίνεται επιχείρηση υπό εκκαθάριση να προσλαμβάνει 15 ή και περισσότερους υπαλλήλους και μάλιστα κάποιοι απ’ αυτούς να εργάζονται στον Δήμο;
2. Πως έγινε ο διαγωνισμός και η σύμβαση για την λυματολάσπη; Γιατί δεν μου χορηγούν τα σχετικά στοιχεία που έχω ζητήσει πριν από 4 μήνες; Γιατί δεν επέτρεψαν ούτε στον δικό τους εντεταλμένο σύμβουλο τον κ. Παπαλευθέρη να τα δει και αναγκάστηκε αυτός να παραιτηθεί;
3. Η λυματολάσπη φορτώνεται μόνο νύχτα και γιατί;
4. Που ζυγίζεται και ποιος ελέγχει το ζύγισμα;
5. Έχει ελέγξει κανείς εάν η νταλίκα μεταφοράς, φορτωμένη με λυματολάσπη, μπορεί να έχει ζυγολόγιο με 54 τόνους;
6. Ποιες οι ευθύνες, εάν αποδειχθεί, ότι λυματολάσπη ρίχνεται εδώ τριγύρω;
Να αλλάξει τακτική ο Δήμαρχος και να σταματήσει να φωνάζει και να βρίζει. Έχει βρίσει σχεδόν όλα τα στελέχη της αντιπολίτευσης, άνευ λόγου και αφορμής.
Όταν πριν από ένα χρόνο προσπαθούσα, να τον πείσω, να ενεργοποιηθεί ο Δήμος και να αντιδράσει, διότι υπήρχε κίνδυνος να φέρουν στην περιοχή μας αγκυροβόλιο και ιχθυοτροφεία, μου έλεγε: “ λες ψέματα, κινδυνολογείς και θα διαψευστείς”.Το αγκυροβόλιο έγινε, τα ιχθυοτροφεία ήλθαν και αυτός τώρα σκέφτεται, να αντιδράσει. Πάντα κατόπιν εορτής.
Να ενημερώνει το Δημ. Συμβούλιο για τα διάφορα θέματα του Δήμου. Όλοι για το Δήμο ενδιαφερόμαστε και πρέπει να γνωρίζουμε όλα τα θέματα και όχι μόνο αυτά για τα οποία χρειάζονται αποφάσεις. Προβλέπεται και από τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ποτέ δεν έχει ενημερώσει για τίποτα. Π.χ. συναντήθηκε δυο φορές με αντιπροσωπίες κινέζων. Ποτέ δεν μάθαμε επισήμως τους λόγους. Μετά απ’ αυτές τις συναντήσεις (τυχαία ή όχι) «ξεπήδησε» το τεράστιο κινέζικο πολυκατάστημα.
Να σέβεται ο Δήμαρχος και να εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ως έχει υποχρέωση από το νόμο. Π.χ το Δημ. Συμβούλιο αποφάσισε διάφορες κινητοποιήσεις και δράσεις εναντίον του αγκυροβολίου, τις οποίες ποτέ δεν υλοποίησε, παρότι ήταν υποχρεωμένος από τον νόμο. Ως αποτέλεσμα ήρθε το αγκυροβόλιο.
Δεν φτάνει όμως, ότι δεν κάνει αυτό, αλλά αλλοιώνει και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Πως λέγεται άραγε αυτό; Πλαστογραφία; Παράβαση καθήκοντος; Το σίγουρο πάντως είναι, πως αποτελεί μεγάλη προσβολή και περιφρόνηση προς όλους τους συμβούλους, όταν άλλο έχουν ψηφίσει και φαίνεται στα πρόχειρα πρακτικά, και άλλο αναγράφει στην απόφαση που αυτός στέλνει προς την Περιφέρεια.
Να μη λειτουργεί και ενεργεί ως ο τελευταίος τυχάρπαστος και στυγνός εργοδότης. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος:
Να προσλαμβάνει προσωπικό χωρίς τη νόμιμη διαδικασία.
Να έχει προσωπικό ανασφάλιστο.
Και κυρίως, να το έχει απλήρωτο για μήνες και από πάνω να το απειλεί με απόλυση.
Είναι τρομερό το θέαμα καθημερινά στο Δημαρχείο, εργάτες να εκλιπαρούν για τα δεδουλευμένα.
Να σταματήσει ο Δήμαρχος να είναι αναξιόπιστος και να λέει ψέματα. Το χειρότερο, που έχει πει είναι, πως με κάλεσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε απολογία. Και δεν είχε την ανδρεία, να ζητήσει συγγνώμη.
Να φροντίσει, ώστε ει δυνατόν, όλα τα χρήματα του Δήμου να πηγαίνουν σε ιδιώτες και επιχειρήσεις των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Διότι δυστυχώς έχει διαπιστωθεί, ότι επισκευάζονται οχήματα και μηχανήματα του Δήμου σε συνεργεία του Ασπροπύργου. Αλλά και κοινά υλικά να αγοράζονται από τον Ασπρόπυργο, όπως σωλήνες, χαλκοσωλήνες, καλώδια, λαμαρίνες, πάνελ κλπ. Γιατί άραγε;
Υπάρχουν δε και πληροφορίες, πως εργάζονται στο Δήμο αλλοδαποί.
Έφτασε δε στο σημείο ο Δήμαρχος να ορίσει ως Γενικό Διευθυντή στο εργοστάσιο κοπριάς έναν από τα Λαγκάδια Αρκαδίας. Δεν υπήρχε άραγε κανένας κατάλληλος γι’ αυτή τη θέση από τους πολίτες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου; Δεν είναι αυτό βάναυση προσβολή για τα αξιόλογα στελέχη του Δήμου μας;
Να περικόψει τις σπατάλες, που είναι πολλές, και να διαθέτει όλα τα χρήματα που εισπράττει από το κράτος, καθώς και από τα δημοτικά τέλη και φόρους, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι για χάρη των ολίγων «κολλητών».
Και δεν είναι τουλάχιστον ηθικό και δίκαιο από τη μια να προβαίνει σε σπατάλες και από την άλλη να έχει απλήρωτους εργαζόμενους, προμηθευτές, εργολάβους κλπ.
Να δίδει στους Δημοτικούς Συμβούλους τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου λίγες μέρες μετά από κάθε συνεδρίαση, όπως προβλέπεται από το νόμο. Δυστυχώς ενάμιση χρόνο δεν έχουμε λάβει τα πρακτικά ούτε της πρώτης συνεδρίασης.
Να ενδιαφερθεί για τα αδέσποτα ζώα και να κάνει για αρχή το ελάχιστον δυνατό, δηλαδή να συγκροτήσει την προβλεπόμενη από το νόμο 5μελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Αυτό θα προστατεύσει και τους πολίτες, που πολλές φορές κινδυνεύουν.
Να ενδιαφερθεί για τον πολίτη και την καθημερινότητά του, ιδιαιτέρως δε για το θέμα της καθαριότητας. Όσο και να συμπαθούμε και να εκτιμούμε τον κ. Ζάλη, όσο και να θέλουμε να τον κρίνουμε με επιείκεια, δεν μπορούμε να μην πούμε αυτό που λένε όλοι οι πολίτες. Ο Δήμος κυριολεκτικά βρωμάει, εκτός από την άσχημη εικόνα που δημιουργεί. Σκουπίδια παντού, κάδοι ξέχειλοι και άπλυτοι, απορριμματοφόρα άπλυτα, κάμπος – απέραντη χωματερή. Επόμενο, αφού ο Δήμος δημιουργεί παράνομες χωματερές.
Να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων, των παραλήψεων και των λαθών. Αυτό ως γνωστόν είναι χαρακτηριστικό και ίδιον μεγάλων ανδρών. Δεν είναι δυνατόν για τα λάθη και τις αδυναμίες της (η διοίκηση) να κατηγορεί με ανήθικο τρόπο άλλους και κυρίως τον Σταμούλη.
Απολύουν εργαζόμενους στην καθαριότητα και τους λένε, ότι έκανε καταγγελία ο Σταμούλης στο ΙΚΑ. Μέγα ψέμα βέβαια. Δεν πληρώνουν εργαζόμενους και τους λένε, επειδή δεν υπογράφει ο Σταμούλης. Εάν είναι ποτέ δυνατόν να χρειάζεται υπογραφή της αντιπολίτευσης, για να πληρωθεί εργαζόμενος στο Δήμο. Κλείσανε για κάποιο διάστημα την καντίνα στην Βαρέα και από τα πλέον επίσημα χείλη ελέχθη, ψευδέστατα βέβαια, πως έκανε καταγγελία ο Σταμούλης. Αυτά είναι άνανδρα και ανήθικα. Λίγη αξιοπρέπεια δεν θα έβλαπτε. Οι πολίτες δεν είναι χαζοί, το έχουν αντιληφθεί το παιχνιδάκι της Διοίκησης κι αυτό αποβαίνει σε βάρος της.

Θα προτείνω και μερικά έργα σημαντικά και με μικρό κόστος:
Τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών σε κομβικά σημεία.
Ένωση των οδών Συληβρίας με Θ. Τσεκέ, που διακόπτεται από την σιδηροδρομική γραμμή.
Ολοκλήρωση δρόμου Χανίων. Η κολώνα της ΔΕΗ μέσα στον δρόμο εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων.
Συνέχιση περιφερειακού από Αγιάννη προς ρέμα Μαυρατζά.
Δωρεάν παροχή internet – υπάρχει η υποδομή που έχει πληρωθεί από τον Δήμο.
Να τοποθετηθούν σιφώνια στο φρεάτιο στην διασταύρωση Μυκηνών και Ορσίππου.
Να αποκτήσει ο Δήμος το χώρο Κατσούλη Μαντράκι στην Πάχη.
Να ολοκληρωθεί επιτέλους το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.)
Εάν ο Δήμαρχος εφαρμόσει όλα τα παραπάνω, είναι σίγουρο ότι θα εκλεγεί και πάλι.
Επομένως, κανονικά δε με συνέφερε να του τα προτείνω. Αλλά εγώ ενδιαφέρομαι μόνο να πάει καλά ο τόπος, να εξυπηρετούνται και να ευημερούν οι πολίτες και όχι για το ποιος θα είναι ο Δήμαρχος.

Για επίλογο, κ. Μαρινάκη, θα πω τα παρακάτω, επειδή έγινε κάτι το πρωτοφανές και μοναδικό φαντάζομαι τουλάχιστον στους Δήμους της Ελλάδας. Είναι κατανοητό και ήταν αναμενόμενο να μην κάνετε κανένα έργο, εκτός κι αν ως έργο θεωρείτε το φύτεμα λουλουδιών, αλλά είναι τελείως απαράδεκτο να γκρεμίζετε έργα προηγούμενης Διοίκησης. Μπορεί να σκεφτεί κανείς τι θα γίνει εάν ο κάθε Δήμαρχος γκρεμίζει τα έργα του προηγούμενου επειδή δεν τα βρίσκει της αρεσκείας του ή λειτουργικά;
Τελικά κ. Μαρινάκη, η ιστορία θα γράψει για τους άλλους Δημάρχους εάν έκαναν πολλά ή λίγα, όμορφα ή άσχημα, λειτουργικά ή μη έργα. Για εσάς θα γράψει εάν κάνατε πολλές ή λίγες καταστροφές. Διότι εκτός αυτών έχετε ήδη στη θητεία σας:
Τη δημιουργία του Αγκυροβόλιου.
Την εγκατάσταση των Ιχθυοκαλλιεργειών.
Την κατασκευή της 3ης δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, που θα την καταστήσει ακόμα πιο επικίνδυνη.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ...