O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Όχι στα σχέδια για οργανωμένες ιχθυοκαλλιέργειες στην Πάχη! Ναι στην παραδοσιακή οστρακοκαλλιέργεια!


Σε προηγούμενη ανάρτησή μας σχετική με τις ιχθυοκαλλιέργειες, ένας ανώνυμος αναγνώστης σχολίασε:

"είναι κρίμα τα δημοσιεύματα να είναι παραπλανητικά! Στα Μέγαρα υπάρχουν μόνο μονάδες οστρακοκαλλιεργειών οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μισθώνουν έκταση 100 στρ. (ανά μονάδα). Επίσης το Σχέδιο ΚΥΑ προβλέπει όρους και προϋποθέσεις για την οριοθέτηση και λειτουργία των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), καθώς και όρους που πρέπει να πληρούνται και από τις μονάδες που περιλαμβάνονται σε αυτές. Οι περιοχές που αποτυπώνονται στον χάρτη είναι οι περιοχές καταλληλότητας για υδατοκαλλιέργεια (ΠΑΥ) και δεν αποτελούν όρια (ΠΟΑΥ)."

Όπως είναι γνωστό το vourkari, αποκάλυψε το όλο θέμα με συγκεκριμένη ανάρτηση (διαβάστε εδώ). Δυστυχώς (για τον τόπο μας) όλα τα στοιχεία που έχουμε παραθέσει είναι ακριβή και συγκεκριμένα
  • Δυστυχώς τα Μέγαρα προορίζονται για χωροθέτηση ΠΟΑΥ (περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών αφού τα Μέγαρα χαρακτηρίζονται ζώνη Β (βλέπε και το σχετικό χάρτη με το παρόραμα που δημοσιεύουμε παρακάτω) στην οποία δημιουργούνται ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΠΟΑΥ όπως καθαρά δηλώνεται στο άρθρο 5. Οι περιοχές αυτές είναι τουλάχιστον 100 στρέμματα!
  • Δυστυχώς προβλέπεται και δυνατότητα ανάπτυξης ΚΑΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, εκτός από τις οστρακοκαλλιέργειες που ξέρουμε, όπως φαίνεται από τον πίνακα 1 του σχεδίου.

Ο αναγνώστης μας είναι φανερό ότι έκανε μια πολύ πρόχειρη ανάγνωση του σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) και δεν το κατανόησε. Ο δήμος όμως και οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να το μελετήσουν και να αντιδράσουν.

Η ανάπτυξη ΠΟΑΥ θα είναι καταστρεπτικές για την Πάχη και την ευρύτερη παραλιακή περιοχή, ως τόπου για την ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού και αναψυχής. Πρακτικά θα ακυρώσει οποιοδήποτε σχέδιο πολεοδομικής ανασυγκρότησης της περιοχής που θα έβλεπε την Πάχη και την παραλία της Βαρέας να αναπτύσσονται σε αυτή την κατεύθυνση!

Δυστυχώς η δημόσια διαβούλευση τελειώνει στις 29 του μηνός!
Οι τοπικές ευθύνες για τα επερχόμενα νέα καταστροφικά σχέδια είναι τεράστιες!


ο χάρτης των ΠΑΥ στην Αττική. Τα Μέγαρα σημειώνονται ως Β ζώνη ΠΑΥ δηλαδή περιοχή με "σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης", όπου εγκαθίστανται "κατά προτεραιότητα ΠΟΑΥ"!


τα επεξηγηματικά σύμβολα


καιροί ου μενετοί!



Με πρόσφατο σχέδιο προεδρικού διατάγματος που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ γίνεται προσπάθεια για την καταγραφή και την προστασία των μικρών υγροτόπων στην Ελλάδα (δείτε και στην επόμενη ανάρτησή μας).

Το γεγονός έχει μια ευρύτερη σημασία: Υπάρχουν επιτέλους άνθρωποι και παράγοντες που μπορούν να κατανοήσουν ότι ακόμα -και ίσως κυρίως- και μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, υπάρχει ανάγκη να προστατεύσουμε ότι πολυτιμότερο διαθέτει η χώρα και ο τόπος μας. Γιατί κάποτε και κάπως και αυτή η κρίση θα ξεπεραστεί, όπως και άλλες στο παρελθόν. Τότε θα αναμετρηθούμε με αυτά που έχουμε, αυτά που παραμένουν ως κληρονομία και περιουσία μας.
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι παραγωγικές υποδομές κατασκευάζονται, μετατρέπονται, καταστρέφονται και αναδημιουργούνται με τα χρόνια και τις συνθήκες. Αντίθετα οι φυσικές μας υποδομές είτε προστατεύονται και διατηρούνται είτε καταστρέφονται για πάντα ανεπιστρεπτί!
Στη δεύτερη περίπτωση οι άνθρωποι θα βρεθούν στην πραγματική φτώχεια και κακομοιριά.
Δείτε τις παραλίες στον Ασπρόπυργο και το Σκαραμαγκά! Τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλους πριν αρκετές δεκαετίες, μετατράπηκε χωρίς μελέτες, χωρίς σχέδιο και χωρίς προοπτική σε μια βιομηχανική χωματερή. Η όποια κατάσταση μελλοντικής ευημερίας και οικονομικής ανάκαμψης θα ξαναβρεί τις περιοχές αυτές στην ίδια και χειρότερη εικόνα, χωρίς καμία προοπτική ανάταξης.

Αλήθειες μικρές αλλά σημαντικές. Καιρός να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας και εδώ στα Μέγαρα γρήγορα!

..." καιροί ου μενετοί " ! .... που μας έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι!

ένας από τους bloger του vourkari.blogspot.com


επιτέλους! καταγράφονται και προστατεύονται οι μικροί νησιωτικοί υγρότοποι με Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος


Τριακόσιους εξήντα εννέα νησιωτικούς υγροτόπους, έκτασης μικρότερης των 80 στρεμμάτων, κατά θέση και έκταση, συνοδεία των ορίων τους, όπως απεικονίζονται σε χαρτογραφικά υπόβαθρα της Κτηματολόγιο Α.Ε., περιλαμβάνει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΚΑ, το οποίο δόθηκε για διαβούλευση μόνον για μία εβδομάδα. Για την προστασία και διατήρηση των μικρών υγροτόπων επιτρέπονται μόνον οι δραστηριότητες που συνδέονται με τη διαχείριση, αποκατάσταση, ανάδειξη και προστασία τους με προαπαιτούμενο την εκπόνηση περιβαλλοντικής έκθεσης, όπως και με την ενημέρωση και διακίνηση επισκεπτών.

Εντός αυτών απαγορεύονται οι εργασίες δόμησης, η διάνοιξη οδικού δικτύου, η αφαίρεση φυσικής βλάστησης, οι αποξηράνσεις, οι επιχωματώσεις, η απόρριψη κάθε είδους αποβλήτων, οι εξορύξεις, η επέκταση των καλλιεργειών, η βόσκηση, εκτός αν από ειδική μελέτη προκύψει ως μέτρο διαχείρισης, η επέκταση των καλλιεργειών, η αλιεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες, όπως και οι αμμοληψίες.

διαβάστε περισσότερα εδώ

Για την επιτυχημένη δράση εθελοντικής αιμοδοσίας από τον "ΚΟΥΡΟ"

"Άποψη" 19/5/11, σελ.3

Υγρότοπος Βραυρώνας: μονοπάτι για άτομα με προβλήματα όρασης!

"Οιωνός", Φεβρ.'11

δελτίο τύπου του κ.Οικονόμου

Ο Βασίλης Οικονόμου από το «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτων» μίλησε για όλους και για όλα στο radio OnAir24.
Χαρακτήρισε την ανάρτηση του πανό στη Βουλή σαν συμβολική μπας και ενεργοποιηθούν οι πολίτες και σημείωσε πως ό,τι έγραφε το πανό είναι αυτά που θα έλεγαν στον πρωθυπουργό αν είχε την ευαισθησία να τους καλέσει. Δεν δίστασε δε να επιτεθεί ευθέως και με επιχειρήματα κατά του κ. Προβόπουλου, της Μαρίας Δαμανάκη αλλά και των ακριβοπληρωμένων στελεχών του σπάταλου κράτους..

δελτίο τύπου του κ. Παντελή Ασπραδάκη

μάθετε για την ανοιχτή διακυβέρνηση

Για να εγγραφείτε συμπληρώστε το email σας και επιλέξτε εδώ:
http://www.opengov.gr/home/?page_id=99 τα υπουργεία για τις δράσεις
Ανοικτής Διακυβέρνησης των οποίων θέλετε να ενημερώνεστε.

Με την εγγραφή στην υπηρεσία θα λαμβάνετε μήνυμα ηλεκτρονικού
ταχυδρομείου λίγο μετά την ανάρτηση νέων διαβουλεύσεων, προσκλήσεων
εκδήλωσης ενδιαφέροντος και δράσεων Ανοικτής Διακυβέρνησης από τα
υπουργεία που εσείς επιλέξατε.