O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ανακοίνωση της Πανελλήνιας Συντονιστικής

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

syntonistikiepitropi@yahoo.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 14.12.2011

Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή, σε εφαρμογή της από 23.11.2011 Απόφασης της Γενικής της Συνέλευσης, απέστειλε επιστολές προς τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και προς τους φορείς που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού (Ένωση Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, Τεχνικό, Γεωτεχνικό, Οικονομικό και Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Πανελλήνιοι Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων, Πολεοδόμων και Περιφερειολόγων, ΣΕΒ, Επιστημονική Εταιρείας Δικαίου Πολεοδομίας & Χωροταξίας, Κεντρική Ένωση Δήμων, Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Αρκτούρο, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς), καλώντας τους σε κοινό αγώνα για την κατάργηση της ΚΥΑ του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών».

Η Επιτροπή καλεί και δημοσίως όλους τους ανωτέρω φορείς να συνυπογράψουν το αίτημά της για απόσυρση της ΚΥΑ και να συμμετέχουν στην υποβολή των απαιτούμενων αιτήσεων ακύρωσης και αναστολής ενώπιον όλων των αρμοδίων δικαστηρίων.

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΛΑΚΩΝΙΚΑ κ. ΔΗΜΑΡΧΕ - ανακοίνωση της Ένωσης Πολιτών

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΛΑΚΩΝΙΚΑ κ. ΔΗΜΑΡΧΕ

Στις 28 Ιουλίου 2011 εδόθη σε ιδιώτη άδεια λειτουργίας ιχθυοτροφείου στον κόλπο των Μεγάρων. Η λειτουργία ιχθυοτροφείων υποβαθμίζει την περιοχή μας, αντιστρατεύεται την ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης, ιδιαίτερα της Βαρέας και τέλος ρυπαίνει και καταστρέφει τη θάλασσα. Για τους λόγους αυτούς ερωτάται ο κ. Δήμαρχος και παρακαλούμε να απαντήσει λακωνικά.

- Γιατί όταν στις 11 Μαΐου σας προειδοποίησα και σας πρότεινα να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως το θέμα των ιχθυοτροφείων μου είπατε, πως λέω ψέματα και κινδυνολογώ;

- Γιατί από 11 Μαΐου (αλλά και 30 Ιουνίου, που πάλι υπενθύμισα) φέρατε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29 Αυγούστου; Για να τελειώσει το θέμα και μετά να αντιδράσετε;

- Γιατί στις 28 Μαΐου απαντήσατε στη δημόσια διαβούλευση, χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και είπατε «…Προτείνεται η χωροθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Ιχθυοκαλλιεργειών στο Δήμο Μεγαρέων»; (Όσους περιορισμούς και προϋποθέσεις να βάλλετε, η κατ’ αρχήν τοποθέτησή σας είναι θετική).

- Μήπως αυτήν την πρότασή σας έλαβε υπόψη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και έδωσε στις 28 Ιουλίου άδεια λειτουργίας ιχθυοτροφείου στην περιοχή μας; (Αφού δεν είσασταν κάθετα αρνητικός στις ιχθυοκαλλιέργειες).

- Γιατί, όταν συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 29 Αυγούστου με θέμα τα ιχθυοτροφεία δεν ενημερώσατε για την άδεια ιχθυοτροφείου, που είχε εκδοθεί από 28 Ιουλίου και σας είχε κοινοποιηθεί, άρα την γνωρίζατε; Σε τι αποσκοπούσε αυτή η απόκρυψη;

- Θεωρείτε, ότι είναι πιο εύκολο να υποχρεώσετε οκτώ (8) Υπουργούς, που υπογράφουν την απόφαση για τις ιχθυοκαλλιέργειες, να αναιρέσουν τις υπογραφές τους, από το να προλάβετε να μην υπογραφεί αυτή η απόφαση; Μήπως έχετε αδυναμία ή ανικανότητα έγκαιρης αντίδρασης;

- Γιατί ακόμα και τώρα δεν έχετε κινητοποιήσει και ξεσηκώσει τους πάντες, όπως θα έπρεπε για να ένα τόσο σοβαρό θέμα, που απειλεί με υποβάθμιση, οπισθοδρόμηση και καταστροφή την περιοχή μας; Δεν παίρνετε παράδειγμα από το δήμαρχο Σαλαμίνας, που έχει το ίδιο πρόβλημα;

- Απαντήστε λοιπόν λακωνικά στα συγκεκριμένα ερωτήματα και αφήστε τις φιλολογίες και τις πολιτικάντικες μεθόδους υπεκφυγής.

- Το να έχει κανείς άγνοια για κάτι δεν είναι κακό. Ουδείς τα γνωρίζει όλα.

- Το να γνωρίζει όμως, να μην ενημερώνει αυτούς, που πρέπει, και να πράττει ενάντια στα συμφέροντα του τόπου, πως λέγεται;

- Εμείς ούτε ανακρίβειες λέμε, ούτε τη μισή αλήθεια παρουσιάζουμε. Πάντοτε παραθέτουμε τα γεγονότα με αποδεικτικά έγγραφα και στοιχεία.

- Μην αντιδράτε λοιπόν μονίμως με εκνευρισμό και έντονο λαϊκισμό. Ο λόγος της αντιπολίτευσης είναι σοβαρός και τεκμηριωμένος, ίσως γι’ αυτό σας ενοχλεί τόσο πολύ και ο ρόλος της είναι να ελέγχει τη διοίκηση με στοιχεία και επιχειρήματα.

- Όσο για την αναφορά στα καφενεία ήταν τόσο άστοχη, όσο άστοχη είναι και η μέχρι τώρα πορεία της Διοίκησής σας.

- Εξάλλου μας αρέσει να πηγαίνουμε εκεί, που συχνάζει ο λαός και όχι εκεί, που συχνάζουν οι πλούσιοι και οι «αριστοκράτες».

- Περιμένουμε λοιπόν τις «λακωνικές» απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων για το ρέμα Μαυρατζά

Πρόταση για ολοκληρωμένη και πλήρως χρηματοδοτούμενη παρέμβαση στο τελευταίο τμήμα του ρέματος Μαυρατζά, μέσα στην πόλη, κατέθεσε ο δήμος Μεγαρέων στο υπουργείο περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.

Ο υποβληθείς φάκελος ο οποίος φέρει τον τίτλο «Βιοκλιματικές αναβαθμίσεις δημοσίων ανοικτών χώρων δήμου Μεγαρέων» προτείνει την βιοκλιματική ανάπλαση του τελευταίου τμήματος του ρέματος έτσι ώστε:

  • Να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του «πράσινου κύματος» που διασχίζει τον δήμο έως την νότια είσοδο – όριο της πόλης
  • Να τονίσει με έμφαση τον ενιαίο λειτουργικό χαρακτήρα της παρέμβασης καθώς επεκτείνει το ήδη διαμορφωμένο πράσινο πάρκο.

Η πρόταση έχει αποτελέσει προϊόν επεξεργασίας της αρχιτέκτονος και εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου σε θέματα περιβάλλοντος κ. Πόπης Νικολάου – Αυγουστή και έχει ως σκοπό την ανάπλαση, αισθητική βελτίωση της περιοχής και την μείωση της θερμοκρασίας του κλίματος της ευρύτερης περιοχής κατά 5 βαθμούς.

Στο έργο το οποίο εκτείνεται μεταξύ των οδών Θ. Τσεκέ και Βυζαντίου προβλέπονται:

  • Εκτενείς υψηλές και χαμηλές φυτεύσεις
  • Στεγασμένοι από φωτοβολταϊκά πάνελ χώροι οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως καταστήματα δημοτικής αγοράς
  • Ρυάκια νερού δίπλα στα μονοπάτια
  • Ράμπες/πίστες σκέιτ-μπορντ (skateboard)
  • Κήποι φύτευσης οπωροκηπευτικών και λουλουδιών οι οποίοι προβλέπεται να είναι χώροι πρακτικής εφαρμογής του μαθήματος «περιβαλλοντική αγωγή» για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • 2 μικρές λίμνες
  • Υπαίθριος στεγασμένος καθιστικός χώρος

"Αν το μόνο πολύτιμο που έχουμε να χάσουμε είναι η περιουσία μας, καλά κάνουμε και φοβόμαστε"

"...Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι διακυβεύονται πιο πολλά από τις περιουσίες μας σήμερα. Όσο ασχολούμαστε με τα 'χαράτσια' και πως θα τα πληρώσουμε, βυθιζόμαστε περισσότερο ατην απελπισία και την απόγνωση, χάνοντας κάθε ελπίδα για συλλογική προσπάθεια και ομαδική δουλειά που μπορεί να κάνει την ανατροπή. Είναι λάθος να νομίζουμε ότι μόνοι μας μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή στη ζωή μας και στον κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε για τα παιδιά μας...
...Ας μην αποτραβιόμαστε στη μοναξιά μας και τα γεμάτα κακία καβούκια μας. Όσο πιο άσχημα νιώθουμε, τόσο πιο πολύ ανάγκη έχουμε τους γύρω μας...
...όπως λέει και ένα εύστοχο σύνθημα των ημερών που κυκλοφορεί στους τοίχους: Αν το μόνο πολύτιμο που έχουμε να χάσουμε είναι η περιουσία μας, καλά κάνουμε και φοβόμαστε".

Νατάσσα Μελετίου

"Άποψη" 8/12/2011, σελ.15

Πρόσκληση σε εκδήλωση


από την Λαική Επιτροπή Ελευσίνας