O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Συνάντηση αντιπροσωπίας του "Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου" με τον Δήμαρχο Μεγαρέων



Έγινε προχθές συνάντηση του "ΦΟρέα για την Προστασία του Βουρκαρίου " με τον Δήμαρχο Μεγαρέων. Ο Φορέας εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Μέγαρα, 15 Δεκεμβρίου 2008

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας του «Συντονιστικού Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου» και του Δημάρχου Μεγάρων Κου Δημήτρη Στρατιώτη, στην οποία συμμετείχε και ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας Κος Κων/νος Κάμπαξης.

Η επαφή αυτή έγινε με πρωτοβουλία του «Φορέα» και εντάσσεται στα πλαίσια των συναντήσεων που έχουμε δρομολογήσει με θεσμικά όργανα, φορείς, παρατάξεις και κόμματα, με σκοπό την προώθηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την ανάδειξη και προβολή του υγροβιότοπου των Μεγάρων.

Εκ μέρους του «Φορέα» ζητήθηκαν προς τον Κο Δήμαρχο τα εξής:

1) Να φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, και να υποστηρίξει, το αίτημα για λήψη συγκεκριμένης ξεκάθαρης απόφασης από μέρους του Δ.Σ. Μεγάρων, που θα ζητάει από τη Νομαρχία (με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο), να σταματήσει η έγκριση περιβαλλοντικών εκθέσεων για οποιαδήποτε νέα εγκατάσταση βιομηχανικών-βιοτεχνικών μονάδων στην περιοχή Αρμύρες - Λάκκα, (δυνατότητα που προσφέρει το άρθρο 19 του Ν.1650/86 περί προστασίας του Περιβάλλοντος).

2) Να εισηγηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο υπέρ της ψήφισης σχετικής απόφασης που θα υιοθετεί πλήρως το τελευταίο ειδικό Πόρισμα του «Συνηγόρου του Πολίτη» για τη λήψη μέτρων προστασίας του Βουρκαρίου.

3) Να προβεί στην εφαρμογή των παρακάτω άμεσων μέτρων προστασίας του υγροβιοτόπου: α. τοποθέτηση ξύλινης περίφραξης περιμετρικά του, β. αποκομιδή των μπαζών πλησίον των ακτών του, γ. τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για τον υγροβιότοπο και το Τείχος της Αγίας Τριάδας, δ. δημιουργία δύο παρατηρητηρίων πουλιών, ε. απαγόρευση του κυνηγιού στην περιοχή, στ. επόπτευση του υγρότοπου.

4) Να μεριμνήσει για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και φωταγώγησης του Τείχους των Μεγάρων.

Ο Δήμαρχος, αφού έκανε αναφορά στις μέχρι σήμερα προσπάθειες και ενέργειες των Υπηρεσιών του Δήμου για την προστασία του υγροβιότοπου, τόνισε ότι το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα βρίσκεται πράγματι σε κίνδυνο και χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του, και επεσήμανε το πρόσφατο ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής μέσω του καθαρισμού και της συντήρησης του ιστορικού Τείχους των Μεγάρων στην Αγία Τριάδα.

Συγκεκριμένα ο Κος Στρατιώτης δεσμεύτηκε:

1) Για την κατάθεση σχετικού αίτηματος προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την άμεση οριοθέτηση του υγροβιοτόπου και τον καθορισμό ζωνών προστασίας και περιορισμού δραστηριοτήτων.

2) Για την προώθηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στις αρχές του Ιανουαρίου του 2009, ψηφίσματος για την απόρριψη των περιβαλλοντικών εκθέσεων εγκατάστασης νέων βιομηχανικών-βιοτεχνικών μονάδων στην περιοχή Αρμύρες - Λάκκα και την παράλληλη υιοθέτηση του Πορίσματος του «Συνηγόρου του πολίτη» για τη λήψη μέτρων προστασίας του Βουρκαρίου

3) Για την έναρξη των εργασιών καθαρισμού και αποκομιδής των μπάζων.

4) Για τη διενέργεια ειδικής μελέτης για την υλοποίηση του αιτήματος της κατασκευής της ξύλινης περίφραξης και των παρατηρητηρίων πουλιών.

5) Για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του Τείχους με την τελική φωταγώγησή του μέσα στο επόμενο έτος. Ανέφερε μάλιστα ότι τα σχετικά για τον σκοπό αυτό κονδύλια έχουν ήδη προβλεφθεί στο νέο προϋπολογισμό του 2009.

Ο «Φορέας για την Προστασία του Βουρκαρίου» κρίνει ιδιαίτερα θετική τη συνάντηση αυτή και προσμένει τα πρώτα βήματα προς την υλοποίηση των ανωτέρω δεσμεύσεων του Δημάρχου Μεγάρων μέσα στον επόμενο μήνα, όπως συμφωνήθηκε.

Οι σύλλογοι και οι φορείς, που συναπαρτίζουμε τον «Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου», θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, το αίτημα της Μεγαρικής κοινωνίας για τη διάσωση και προστασία του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου αποτελεί πλέον οικολογικό ζήτημα υπερτοπικής σημασίας, και παράλληλα να διαβεβαιώσουμε ότι συνεχίζουμε μέχρι τέλους, μαζί με το ολοένα διευρυνόμενο μέτωπο, τον αγώνα για την οριστική προστασία και ανάδειξή του υγρότοπου των Μεγάρων.

Οι σύλλογοι - μέλη του Συντονιστικού Φορέα:

Αγίων Κων/νου & Ελένης Ήρεμου Κύματος, Αλμύρες Βουρκαρίου, Αναγέννηση Περάματος, Δημοτών-Ετεροδημοτών Μεγαρίδας, Καθαρό Περιβάλλον Αγ. Τριάδας, Καρ & Νίσος, Οικιστών Προβλήτας Καλογήρου, Α.Ο. Κούρος, Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων, Εργατικό Κέντρο Μεγάρων, Ομοσπονδία συλλόγων Σαλαμίνας, Οστρακαλιείς Νέας Περάμου.



Synanthsh Me Dhmarxo - Deltio Typoy Forea