O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Πες ΟΧΙ στη βρώμικη ενέργεια! Σταμάτησε τη νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα.


Αγαπητοί φίλοι,
Σας γράφω γιατί βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο στον αγώνα μας για καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε την υπογραφή σας για να αποτρέψουμε το χτίσιμο της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, της γνωστής «Πτολεμαϊδας V».
Από τα αρνητικά που θα φέρει η νέα μονάδα, ίσως το ανθρώπινο κόστος είναι το πιο καταθλιπτικό: μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας σε περιοχές όπου ήδη 1 στους 3 θανάτους οφείλεται σε καρκίνο! (Αν βαστάει η καρδιά σας, διαβάστε εδώ την επιστολή που μας είχε στείλει μια μητέρα από την περιοχή). Το περιβαλλοντικό κόστος εννοείται πως θα είναι μεγάλο και θα το πληρώνουμε για πολλά χρόνια, κι ας μη φανεί ποτέ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Όσο γι'αυτούς που καταλαβαίνουν μόνο από νούμερα, η οικονομική μελέτη μας έδειξε ότι και με στενά οικονομικά κριτήρια, είναι μια ριψοκίνδυνη επένδυση.
Γιατί τότε προχωράει; Η λογική φαίνεται πως είναι ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται άμεσα επενδύσεις και είναι έτοιμη να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα γι’αυτό. Εμείς όμως δεν πιστεύουμε ότι αυτή η ‘άνευ όρων παράδοση’ εκφράζει τη θέληση του κόσμου.
Αν θέλετε, θα είναι μεγάλη βοήθεια να διαθέσετε δυο λεπτά για να υπογράψετε την έκκληση στο http://www.wwf.gr/ptolemaida5/ .
Με την έκκληση θέλουμε να δείξουμε ότι δεν αποδεχόμαστε την επένδυση αυτή σαν μονόδρομο. Δε θέλουμε να δεσμευτούμε σε ένα ‘βρώμικο’ μέλλον. (Σκεφτείτε μόνο ότι αν λειτουργήσει το εργοστάσιο, θα αρχίσει το 2020 και θα λειτουργεί τουλάχιστον ως το 2060!!)
Σας χρειαζόμαστε και για να μαθευτεί το ζήτημα παραπέρα. Στην ιστοσελίδα μας http://www.wwf.gr/el/campaigns/ptolemaida5 συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να πείσετε έναν ‘δύσπιστο’ φίλο σας που θα σας πει, «Ο λιγνίτης είναι φθηνός γιατί είναι άφθονος στην Ελλάδα»  ή «Μα, δεν υπάρχει άλλη λύση!».
Με δυο λόγια η προσπάθειά μας ως τώρα: για να φρενάρουμε το έργο, βάλαμε στόχο να αποκαλύψουμε την αλήθεια στους πιθανούς χρηματοδότες του. Πριν λίγους μήνες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για το έργο. Τα επιχειρήματά μας την έπεισαν ότι πρόκειται για κακή επένδυση!
Ο επόμενος στόχος μας είναι η Γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW, που δυστυχώς φαίνεται έτοιμη να καλύψει το κενό. Το παράδοξο είναι ότι η KfW έχει ‘οικολογικό’ προφίλ και συνειδητά έχει πάψει να χρηματοδοτεί τέτοιες επενδύσεις παλιάς ‘βρώμικης’ τεχνολογίας στη Γερμανία. (Μα γιατί τότε να το κάνει στην Ελλάδα;;)
Ελπίζω να μη σας κούρασα! Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για το πώς προχωρά η καμπάνια! Είμαι στη διάθεσή σας στο theo.nantsou@wwf.gr .  
Φιλικά,
Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικής
WWF Ελλάς

Μετωπική ΔΕΗ-WWF για Πτολεμαΐδα 5: “εσκεμμένη απόκρυψη” και συλλογή υπογραφών http://www.econews.gr/2014/03/13/dei-wwf-ptolemaida-5-113192/

Απάντηση σε ανακοίνωση της ΔΕΗ ΑΕ σε σχετικά με την εκστρατεία του WWF Ελλάς για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V: http://www.wwf.gr/el/news/1260-wwf-5