O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για την Ελευσίνα


Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο επίσημο τμήμα του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ του Mιχάλη Παναγιωτόπουλου «Eλευσίνα, μια πόλη δύο πρόσωπα» . Η ταινία, που αποτελεί μια συμπαραγωγή του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της METAVISION, αποτελεί ένα οδοιπορικό στην ιστορία της Ελευσίνας: στις ένδοξες μέρες της αρχαιότητας, στην άναρχη βιομηχανική ανάπτυξη του προηγούμενου αιώνα και στην περιβαλλοντική υποβάθμιση που επακολούθησε, στις προσπάθειες αναγέννησης και βιώσιμης ανάπτυξης, που πραγματοποιούνται σήμερα.

Η ιστορική αλλά και πολύπαθη περιοχή του Θριασίου, με την τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση αποτέλεσε εδώ και χρόνια πεδίο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Το όραμα μιας αναγεννημένης Ελευσίνας ήταν το έναυσμα μιας πολυετούς προσπάθειας, που έκανε την πόλη της Δυτικής Αττικής, επίκεντρο σημαντικών ζυμώσεων και πρωτοβουλιών. Στόχος ήταν η σύμπλευση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεων, πολιτών) ούτως ώστε οι κακές πρακτικές του παρελθόντος να δώσουν τη θέση τους στην προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, μέσα από δράσεις ενημέρωσης και διαβούλευσης. Η αρχή έγινε και σ’αυτό συνέβαλε σημαντικά η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματοςLIFE-Περιβάλλον «Συνεργατική Περιβαλλοντική Αναγέννηση σε Πόλεις- Λιμάνια: Ο Κόλπος της Ελευσίνας το 2020». Κοινός στόχος είναι πλέον η πολυπόθητη περιβαλλοντική αναβάθμιση της Ελευσίνας να μη μείνει στο επίπεδο των ευχολογίων αλλά να αποτελέσει άμεση πραγματικότητα. Το σενάριο, τη δημοσιογραφική έρευνα και την αφήγηση στο ντοκιμαντέρ έκανε οΠολυδεύκης Παπαδόπουλος, τις ειδικές εκφωνήσεις η Λυδία Κονιόρδου, τη φωτογραφία οXρήστος Μιχαλόπουλος, το μοντάζ ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος και την δημιουργία πρωτότυπης μουσικής ο Aλέξης Κάλαθος.

http://medsos.gr/medsos/index.php?option=com_content&view=article&id=833:2010-03-12-13-09-59&catid=114:2009-01-21-14-30-21&Itemid=132




ανακοίνωση των 'Οικολόγων Πρασίνων' για τον Ελαιώνα


ΤΟ MΕΛΛΟΝ TΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ: ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΠΑΡΚΗΣ Η ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

  • Μειώνεται η δομημένη έκταση, αλλά ακυρώνονται χώροι πρασίνου
  • Διατηρείται το εμπορικό κέντρο
  • Παραμένει το γήπεδο του ΠΑΟ χωρίς σύνδεση με Ρυθμιστικό
  • Παραμένει ο σχεδιασμός μεγάλου υπόγειο γκαράζ στην Αλεξάνδρας

Σε μια πόλη με το έλλειμμα πρασίνου της Αθήνας και με σοβαρά πλήγματα στα περιαστικά δάση από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και του 2009, η προστασία και διεύρυνση των ελεύθερων χώρων οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα. Ο Ελαιώνας, όπου το Π.Δ. του 1995 προβλέπει 3.000 στρέμματα για πράσινο, κατέχει ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στους δυνητικούς πνεύμονες της πόλης....

διαβάστε περισσότερα εδώ