O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Δελτίο τύπου: Επίσημη επιβεβαίωση καταλληλότητας ακτής Μεγάρων (Βαρέα) για κολύμβηση



ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αρ.ΔΤ: 0151/08-08-2012
Θέμα: Επίσημη επιβεβαίωση καταλληλότητας ακτής Μεγάρων (Βαρέα) για κολύμβηση

Πανηγυρικά δικαιώνεται η Δημοτική Αρχή των Μεγάρων σχετικά με την καταλληλότητα του νερού στην παραλία Μεγάρων (Βαρέα) για κολύμβηση.
Το νερό στην παραλία Μεγάρων είναι κατάλληλο για κολύμβηση και οι πολίτες μπορούν να κολυμπούν άφοβα.

Μετά από την επιστολή διαμαρτυρίας την οποία έστειλε ο δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης προς την Υφυπουργό Υγείας σχετικά με την δυσφημιστική ανακοίνωση για την καταλληλότητα του νερού στην Βαρέα ήλθε άμεσα η απάντηση η οποία αποκαθιστά την αλήθεια.

Με το έγγραφο 1156/7-8-2012 η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής γνωστοποιεί στον Δήμο Μεγαρέων όλες τις αναλύσεις νερού ως προς την καταλληλότητά του για κολύμβηση οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2012 από δειγματοληψίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούλιο.

Τακτικές δειγματοληψίες πραγματοποιούνται:
Α. Σε 4 σημεία του Αλεποχωρίου
Β. Σε 4 σημεία από Νεράκι μέχρι την Σχολή Πυροβολικού
Γ. Αγία Τριάδα, Πάχη, Βαρέα στα Μέγαρα
Δ. Σε 4 σημεία στην Κινέτα

Σε όλες τις περιοχές οι μετρήσεις διαπιστώνουν ότι η ποιότητα του νερού είναι μακράν κατάλληλη για κολύμβηση με ελάχιστη ως μηδενική περιεκτικότητα επιβλαβών μικροοργανισμών, πολύ χαμηλότερη από τις σχετικές παραμετρικές τιμές.

Αναφορικά με τα επίμαχα σημεία δηλαδή τον προβλήτα έναντι του ελικοδρομίου και τον μικρό όρμο του προβλήτα ελικοδρομίου τα οποία η ανακοίνωση περί καθαρών ακτών χαρακτηρίζει ως «ακατάλληλα για κολύμβηση» η Διεύθυνση δηλώνει επισήμως ότι δεν πραγματοποιούνται δειγματοληψίες.

Εδώ επιβεβαιώνεται και αιτιολογείται απόλυτα η διαμαρτυρία του Δημάρχου ότι οι σχετικές δειγματοληψίες ήταν «μακροσκοπικές» και η ανακοίνωση «απρόσεκτη».

Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ: Εξαιρετικής ποιότητας τα νερά στα Μέγαρα για κολύμβηση

Στην σχετική ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ όπου δημοσιεύεται το μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης της χώρας οι περιοχές των Μεγάρων Αιγειρούσα (Αλεποχώρι), Πέραμα και Κινέτα χαραρακτηρίζονται ως «εξαιρετικής ποιότητας».
Στα σημεία αυτά η ΕΓΥ εφαρμόζει πρόγραμμα συνεχούς παρακολούθησης.


Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Μεγαρέων είχε ζητήσει το 2011 και 2012 να συμπεριληφθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα η παραλία Μεγάρων (Βαρέα) δεν συμπεριελήφθη επειδή δεν θεωρείτο ως πολυσύχναστη.
Σύμφωνα με τα δεδομένα επισκεψιμότητας 2012, αναμένεται και η συγκεκριμένη παραλία να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα από το 2013.