O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΒΟΥΡΚΑΡΙ: Υγρότοπος διεθνούς σημασίας!!!

"...Το είδος όμως για το οποίο το Βουρκάρι ξεπερνά τα συνηθισμένα δεδομένα των μικρών υγροτόπων της νότιας Ελλάδας -που ο καθένας τους παραμένει μοναδικός και αναντικατάστατος για τις ανάγκες των υδροβίων ειδών- και αναγνωρίζεται πλέον ως υγρότοπος διεθνούς σημασίας είναι ο Μαυροκέφαλος γλάρος (Larus melanocephalus). Είδος ενδημικό της Ευρώπης που προστατεύεται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία και έχει χαρακτηριστεί ως κινδυνεύον σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο της Ελλάδας.
Το Βουρκάρι, όσο και αν φαίνεται απίστευτο με την υποβάθμιση που έχει υποστεί, είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος της Ελλάδας και ένας από τους σημαντικότερους για τη διαχείμαση του είδους παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια συστηματικών μετρήσεων ως τα μέσα Μαρτίου του 2010 καταγράφηκαν έως και 8.600 Μαυροκέφαλοι γλάροι να χρησιμοποιούν τον υγρότοπο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το Βουρκάρι δηλαδή, αποτελεί βασικό ενδιαίτημα που χρησιμοποιεί πάνω από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους (=6.600 άτομα, σύμφωνα με το Wetlands International 2006).
Οι Μαυροκέφαλοι γλάροι χρησιμοποιούν κυρίως τα ρηχά νερά του όρμου και τις εποχικά πλημμυριζόμενες λιμνίτσες και αλίπεδα στις Αλμύρες και στο Φραγκονέρι για ξεκούραση και διατροφή. Εκτός του υγροτόπου τρέφονται στον πλούσιο σε ιχθυοαποθέματα Σαρωνικό και κυνηγούν έντομα πάνω από τον 'αρχαίο' ελαιώνα των Μεγάρων..."

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΟΥΡΔΑΚΗΣ - Δασολόγος
(Απρίλιος 2010)


Μαυροκέφαλοι γλάροι στο "Βουρκάρι" Μεγάρων, 4/3/2012:




φθηνή πατάτα και στην Αττική... το διαδίκτυο κάνει το θαύμα του!



Φθηνή πατάτα και στην Αττική με πρωτοβουλία του δήμου Παλλήνης http://35S.r.mailjet.com/a5NgJss5/jfS6z/weOMq/www.e-aftodioikisi.gr/default.aspx


ανακοινώσεις του δήμου Μεγαρέων











ρεπορτάζ από τη διαμαρτυρία στην Πάχη κατά της δολοφονίας αδέσποτων



"Ενημέρωση" 3/3/12, σελ.11

"ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ" : σε αυτό το τεύχος




από την ομιλία του Β.οικονόμου στην Ελευσίνα



δελτίο τύπου του Βουλευτή Αττικής (συνεργαζόμενος με την Δημοκρατική Αριστερά), Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την ομιλία του στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 - 02 - 2012:


Νίκος Καντερές - ανακοίνωση για τις υποδομές υγείας



Γ.Βλάχος για τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στα Μέγαρα



ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΝΟ ΛΟΪΖΟ - ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΟΥ - ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ 5-3-2012


" έλα κράτησε με και περπάτησε με
μεσ στο μαγικό σου το βυθό
πάρε με μαζί σου, στο βαθύ φιλί σου,
μη μ' αφήνεις μόνο, θα χαθώ,
Σ΄ακολουθώ...."
Μ. Λοΐζος

Συμπληρώνονται εφέτος 30 χρόνια (1982-2012), από τον πρόωρο χαμό και 75 χρόνια (1937-2012) από την γέννηση του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Μάνου
Λοΐζου. Το Θέατρο ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΟΥ και η Λαϊκή Ορχήστρα " ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ " τιμούν τη μνήμη του με ένα δίωρο αφιέρωμα στο έργο του, την Δευτέρα 5 Μαρτίου στις 9 μ. μ.
Θα ακουστούν τραγούδια του, που αγαπήθηκαν από όλους μας και άντεξαν στην καταιγίδα του LIFE- STYLE και στη φθορά του χρόνου. Τραγούδια ταξιδιάρικα όπως " η Τζαμάικα" και " Καράβια αλήτες ", αλλά και ύμνους στην παιδική μας ηλικία, όπως " φτιάχναμε καπέλα από χαρτί, είχαμε και ξύλινα τουφέκια" από τον "Αρχηγό" του Λευτέρη Παπαδόπουλου, τραγούδια των πολιτικών αγώνων και πάλι επίκαιρα όπως το "Πάγωσε η Τσιμινιέρα" και το "Λιώνουν τα νιάτα μας" σε ποίηση του Φώντα Λάδη, τραγούδια του έρωτα, της μοναξιάς και της ελπίδας όπως τα "Σ' ακολουθώ", "Όλα σε θυμίζουν",
"Τίποτα δεν πάει χαμένο" σε ποίηση του ίδιου του Λοΐζου, του Ρασούλη, του Πυθαγόρα, του Νεγρεπόντη και άλλων.

Καλούμε τους φίλους μας, Κορίνθιους και μη να τιμήσουμε μια σπάνια μουσική μορφή, τον Μάνο Λοΐζο, στο Θέατρο Περιγιαλίου με την λαϊκή ορχήστρα "ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ" την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012 και ώρα 9.00 μμ.

Κρατήσεις θέσεων στα τηλ. 27410-86330 87930 87578

διαβάστε στην "α" που κυκλοφορεί