O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ








ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ

«Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΛ.ΠΕ.
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!»


Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε τελικά συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης με Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων. Στη συνάντηση αυτή ο Υπουργός εμφανίστηκε να δεσμεύεται προφορικά ότι δεν θα προχωρήσει σε τελική αδειοδότηση για την κατασκευή του εργοστασίου στα Μέγαρα.

Ως εκπρόσωποι του συντονιστικού φορέα των συλλόγων που ιδρύθηκε με πρωταρχικό σκοπό την αποτροπή της εγκατάστασης του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής και άμεσους στόχους τη νομική προστασία του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου και τον αποχαρακτηρισμό της ευρύτερης περιοχής του Περάματος από βιομηχανική, θεωρούμε τη δέσμευση του ΥΠ.ΑΝ. για το «πάγωμα» των διαδικασιών αδειοδότησης στην εν λόγω μονάδα ως μια πρώτη θετική εξέλιξη του αγώνα που διεξάγεται ενάντια στα καταστροφικά σχέδια των ΕΛ.ΠΕ.

Βέβαια θα πρέπει εδώ να παρατηρήσουμε ότι:
· Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Υπουργού δεν είναι δεσμευτική. ΤΟ ΜΟΝΟ ΥΠΑΡΚΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ!!
· Και σε παλιότερες στιγμές υπήρξαν ανάλογες δεσμεύσεις και μεγάλα λόγια από αρμόδιους Υπουργούς που όμως στη συνέχεια αναιρέθηκαν και έγιναν πράξεις τα ακριβώς αντίθετα!!

Γι αυτό λοιπόν πιστεύουμε ότι:
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, Ο ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ ΣΕ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ !




Θα θέλαμε παράλληλα να τονίσουμε με έμφαση ότι οι αγώνες του λαού όσο δύσκολοι κι αν είναι, όταν είναι δίκαιοι και γίνονται μαζικά, με όραμα, αποφασιστικότητα και πίστη, φέρνουν πάντοτε νικηφόρο αποτέλεσμα.

Επειδή βέβαια κάποιοι άρχισαν ήδη να οικειοποιούνται τη θετική έκβαση της υπόθεσης (και από ότι φαίνεται ακολουθούν και άλλοι), όλοι εμείς που αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Βουρκαρίου θεωρούμε χρέος να επισημάνουμε στην κοινή γνώμη τα στοιχεία που κατά τη δική μας γνώμη συνέβαλλαν στη θετική αυτή εξέλιξη:
α) Οι συνεχείς αναφορές σύσσωμου του τοπικού τύπου κάθε εβδομάδα σχεδόν επί τέσσερις μήνες (αλλά και παλαιότερα) για την εν αγνοία των πολιτών σχεδιαζόμενη νέα υποβάθμιση στα Μέγαρα,
β) Οι δεκάδες καταδικαστικές ανακοινώσεις - αποφάσεις συλλόγων, φορέων, σωματείων αλλά και κομμάτων,
γ) Οι θετικές αντιδράσεις και ανακοινώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης,
δ) Οι πρωτοβουλίες - ενέργειες πίεσης από το συντονιστικό φορέα των συλλόγων της ευρύτερης περιοχής:
1 μέσω των επαφών του φορέα με οικολογικές οργανώσεις, με το Συνήγορο του πολίτη και με το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας που οδήγησαν σε καταδικαστικές γνωμοδοτήσεις από μέρους των φορέων αυτών ενάντια στη δημιουργία του εργοστασίου,
2 μέσω των συναντήσεων των εκπροσώπων του φορέα με τοπικούς και όχι μόνο βουλευτές που είχαν ως αποτέλεσμα την υποβολή αρκετά «σκληρών» σχετικών επερωτήσεων στη Βουλή,
3 μέσω της υποβολής προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης αδειοδότησης στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής των ΕΛ.ΠΕ. αλλά και της κατάθεσης καταγγελίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράλειψη νομικής προστασίας του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου (και όλα αυτά με έξοδα των συλλόγων),
4 μέσω της ευρύτερης δημοσιότητας και προβολής του θέματος με τη δημιουργία της σχετικής ιστοσελίδας στο Internet: http://www.vourkari.blogspot.com/,
5 μέσω των συνεχών συγκεντρώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις επικείμενες επιπτώσεις στην υγεία όλων μας από την λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου.


Δεν υποτιμούμε σε καμία περίπτωση τη βοήθεια των τοπικών παραγόντων (της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών οργανώσεων, των βουλευτών και των στελεχών κομμάτων) που προσπάθησαν μαζί μας για την ανάκληση της απόφασης, αλλά είναι προφανές ότι χωρίς τη σύμπραξη όλων και κυρίως χωρίς τις μαζικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των πολιτών δεν θα φτάναμε στη σημερινή πρώτη μικρή αλλά θετική εξέλιξη.

Από τη μεριά μας θα θέλαμε να καταστίσουμε σαφές για ακόμα μία φορά ότι αγώνας μας συνεχίζεται αμείωτος μέχρι την τελική επίτευξη των στόχων της ιδρυτικής μας διακήρυξης που είναι η οριστική ματαίωση των σχεδίων κατασκευής του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής, η νομική προστασία του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου και ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής από βιομηχανική.

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟ.ΛΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ...



Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. με πρόσφατη επιστολή εκφράζει την συμπαράστασή του στον αγώνα μας για την ανάδειξη και προστασία του υγροβιότοπου Βουρκάρι. Το ζήτημα του "Βουρκαρίου"αναδικνείεται σταδιακά σε ζήτημα σημαντικό με ιδιαίτερη οικολογική σημασία για την Δυτική Αττική....



Αγαπητοί συναγωνιστές για το περιβάλλον,

Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. συμπαραστέκεται στον αγώνα σας για την προστασία του Βουρκαρίου.
Ήδη έχουμε συνδέσει το blog σας στο blog του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και θα προβάλουμε το θέμα σε επόμενη ανάρτηση στο
www.xpolis.blogspot.com
Επίσης θα εισηγηθούμε στο Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών να εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στην πρώτη του συνεδρίαση καθώς και στο Συντονιστικό Οικολογικών Περιβαλλοντικών Συλλόγων Πετρούπολης - Περιστερίου - Χαϊδαρίου.

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.