O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Νέα ερώτηση στη Βουλή για το Βουρκάρι από τον κ.Οικονόμου

Νέα ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή για το Βουρκάρι από τον βουλευτή Αττικής του ΠΑΣΟΚ, κ. Β. Οικονόμου. Ο βουλευτής ζητάει από την κυβέρνηση την λήψη μέτρων προστασίας του μεγαλύτερου μεταναστευτικού σταθμού πουλιών στην Δυτική Αττική, γιατί όπως τονίζει "... κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Βουρκάρι είναι τραγική καθώς καθημερινά λαμβάνουν χώρα ανθρωπογενείς επεμβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του, όπως απόρριψη σκουπιδιών και «μπαζώματα» που αποσκοπούν στην ανέγερση βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων..."

Η ερώτηση έρχεται σε μια στιγμή κρίσιμη για τον υγροβιότοπο, που τα μέτρα προστασίας του είναι απολύτως και επειγόντως αναγκαία... Οι επισημάνσεις του βουλευτή επιβεβαιώνουν και το δίκαιο των πάγιων αιτημάτων του "Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου" να σταματήσουν οι εγκρίσεις ΜΠΕ για βιομηχανίες στο Βουρκάρι, καθώς και η κάθε είδους ανάλογη οικοδομική δραστηριότητα!

η ερώτηση:




ΟΝΟΜΑ –ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ : ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : ΠΑ.ΣΟ.Κ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ Ο ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ

Κύριοι Υπουργοί,

Η λιμνοθάλασσα της Αγίας Τριάδας Μεγάρων, γνωστή και ως Βουρκάρι, αποτελεί έναν υγρότοπο μεγάλης οικολογικής αξίας για την Δυτική Αττική. Μέχρι σήμερα όμως το ευπαθές οικοσύστημα του Βουρκαρίου δεν έχει υπαχθεί σε νομικό καθεστώς προστασίας παρότι πληροί όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται από την ελληνική και Κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να μην έχει ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση κι την προστασία του.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Βουρκάρι είναι τραγική καθώς καθημερινά λαμβάνουν χώρα ανθρωπογενείς επεμβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του, όπως απόρριψη σκουπιδιών και «μπαζώματα» που αποσκοπούν στην ανέγερση βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων.

Όπως έχουμε επισημάνει και παλαιότερα με σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 7021/19.4.07 και 8599/681/30.5.07), από το 2007, η περιοχή έχει γίνει πόλος έλξης οικονομικών συμφερόντων αφού εκκρεμεί πρόταση της Δ/νσης Στήριξης Βιομηχανίας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για πιθανή χρήση της περιοχής ως μέρος μετεγκατάστασης των βυρσοδεψείων του Ρέντη, αλλά και το 2008 εξεδόθη από το ΥΠ.ΑΝ. άδεια ηλεκτροπαραγωγής στην εταιρεία ΕΛΠΕ ΑΕ σε θέση ακριβώς δίπλα στη μία πλευρά του υγροβιότοπου (άσχετα αν μετά δεν ενεργοποιήθηκε λόγω της αντίδρασης των πολιτών και του Δήμου).

Κατόπιν του Πορίσματος του «Συνηγόρου του Πολίτη», είναι ξεκάθαρο ότι η προστασία του υγροτόπου του Βουρκαρίου είναι υποχρέωση που απορρέει από το Σύνταγμα της Ελλάδος και συγκεκριμένα το άρθρο 24, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Συμβάσεων καθώς επίσης και από σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Από το σχετικό Νομικό πλαίσιο, λοιπόν, είναι προφανές ότι δεν απαιτείται ένας υγρότοπος να είναι χαρακτηρισμένος για να απολαμβάνει νομικής προστασίας και ότι είναι υποχρέωση του Κράτους να προστατεύσει το ευπαθές οικοσύστημα του Βουρκαρίου και να απαγορεύσει κάθε είδους βιομηχανική – βιοτεχνική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή που να θίγει τον υγροβιότοπο.

Κατόπιν όλων των παραπάνω,

Ερωτάστε:

1) Προτίθεστε να προβείτε άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να υπάρξει αναστολή οικοδομικών εργασιών και οικοδομικών αδειών για βιομηχανική – βιοτεχνική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Βουρκαρίου που θίγουν τον υγροβιότοπο;

2) Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στην απόρριψη Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και Περιβαλλοντικών Όρων (ΠΟ) στις αιτήσεις για εγκατάσταση νέων βιομηχανιών – βιοτεχνιών στην περιοχή;

3) Πότε επιτέλους σκοπεύετε να λάβετε υπόψη σας τις προτάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής του «Συνηγόρου του Πολίτη» για να προστατεύσετε τον μοναδικό μεταναστευτικό σταθμό πτηνών στην Δυτική Αττική;

4) Πότε επιτέλους θα σταματήσετε να κωφεύετε στα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα της Αττικής και θα δώσετε λύσεις που θα βοηθήσουν στην προστασία του Περιβάλλοντος;

-Ο-

ΕΡΩΤΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

10/03/2009


η ερώτηση σε μορφή word:

http://www.scribd.com/doc/13183998/-10309