O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ...ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ!!!

Ακολουθούν τρεις δημοσιεύσεις πολύ σημαντικών νέων ειδήσεων που αφορούν στον υγρότοπο των Μεγάρων όπως ακριβώς παρουσιάζονται στο γνωστό σε όλους μας www.megara.org.

O έγκυρος, πάντα ενημερωμένος, και γνωστός για την οικολογική του ευαισθησία, φίλος μας Γιάννης Οικονομόπουλος, διαχειριστής του ιστότοπου www.megara.org, κατάφερε να μας προλάβει (τρισάκις!) αναρτώντας τις ειδήσεις αυτές κυριολεκτικά σε χρόνο ρεκόρ!!!

Ειδικά η είδηση της έγκρισης σημαντικού κονδυλίου από την Περιφέρεια Αττικής για την αναδάσωση του λόφου του Περάματος που εφάπτεται στο Βουρκάρι, αναρτήθηκε νωρίτερα ακόμα και από την στιγμή που την μάθαμε εμείς ως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι! (και αυτό είναι πράγματι αξιοσημείωτο γιατί συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της ύπαρξης του Συντονιστικού Φορέα μας!!!)

Σύντομα θα ακολουθήσουν τα σχετικά ρεπορτάζ από το blog μας, τα οποία υποσχόμαστε ότι τουλάχιστον θα περιέχουν περισσότερα φωτογραφικά στιγμιότυπα! ...μήπως έτσι καταφέρουμε να υπερκεράσουμε τις εντυπώσεις από την "πρωτιά" που χάσαμε από το γειτονικό μας site!!!

Τιμής ένεκεν λοιπόν η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στις νέες αυτές σημαντικές ειδήσεις-αναρτήσεις του www.megara.org.

Απολαύστε τις!

Η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε την διάθεση ποσού για την αναδάσωση στο Πέραμα Μεγάρων!

Διάθεση από την Περιφέρεια Αττικής €137 χιλιάδων για την αναδάσωση της καμένης έκτασης στο Πέραμα.

Σημαντική απόφαση για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στον υγρότοπο Βουρκάρι έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στην συνεδρίασή του της 8/11/2012.


Μετά από εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχου Σταυρούλας Δήμου αποφασίστηκε η διάθεση από την Περιφέρεια Αττικής ποσού €137.618 ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση της εγκεκριμένης αναδάσωσης στην περιοχή Πέραμα η οποία ουσιαστικά αποτελεί προέκταση του υγροβιότοπου. Πρόκειται για δασική έκταση επιφάνειας 94 στρεμμάτων η οποία είχε καεί από πυρκαγιά το 2008.

Η διάθεση του ποσού είναι η τελευταία φάση πριν την αναδάσωση, γεγονός το οποίο αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας τοπικών συλλόγων οι οποίοι με συντονισμένες δράσεις πέρασαν όλα τα απαιτούμενα στάδια έως και την χρηματοδότηση του έργου.

Για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής δήλωσε:
«Η σημερινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι πολύ σημαντική για την περιοχή. Αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον του Π.Σ. και τη στήριξη στον αγώνα που κάνουμε από την αρχή της θητείας μας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής. Είμαι πεπεισμένη πως και με τη βοήθεια των κατοίκων θα αποκαταστήσουμε το χώρο της καείσας περιοχής και θα τον αναβαθμίσουμε ως ένα σημαντικό πνεύμονα, 
που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος μας».

Πηγή: www.megara.org

Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ από την συνάντηση του Φορέα με 
την κα Σταυρούλα Δήμου τον περασμένο Μάρτιο:
http://www.vourkari.blogspot.gr/2012/03/blog-post_5760.html 

Ο καθαρισμός του Βουρκαρίου στο www.megara.org

Πραγματοποιήθηκε ο τακτικός καθαρισμός του υγροτόπου Βουρκάρι στα Μέγαρα την Κυριακή 11/11/2012. Μια δράση την οποία εφαρμόζει ανελλιπώς κάθε εξάμηνο ο Συντονιστικός Φορέας Προστασίας του υγροτόπου των Μεγάρων.
Με την συμπαράσταση του Δήμου Μεγαρέων, τοπικών εθελοντικών οργανώσεων, συλλόγων, καθώς και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της WWF Ελλάς, περισσότερα από 80 άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το ιστορικό τείχος της Χερσονήσου Μεγάρων (Αγίας Τριάδας) και καθάρισαν όλη την παράλια περιοχή του υγροτόπου, από τον οικισμό Αγίας Τριάδας μέχρι τον Λόφο Περάματος.
Η σημερινή παρουσία τόσων πολλών εθελοντών δείχνει ότι η τοπική κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί περισσότερο από το παρελθόν και μέλη της δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους για τον υγροβιότοπο. Το γεγονός αυτό επίσης δείχνει ότι η επίπονη και επίμονη δουλειά του Συντονιστικού Φορέα έχει πιάσει τόπο, και η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει και ανταμείβει την προσπάθειά του.
Αποτελεί ενδιαφέρουσα εξέλιξη η σημερινή συμμετοχή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της WWF Ελλάς, ενώ οι τοπικοί φορείς οι οποίοι συμμετείχαν ήταν οι εθελοντικές οργανώσεις Κούρος και ΣΕΔ, οι γειτονικοί σύλλογοι Αρμύρες, Καθαρό Περιβάλλον (Αγ. Τριάδα) και  Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (Ήρεμο Κύμα), το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μεγάρων και η Αγέλη Λυκόπουλων Μεγάρων.
Ο Δήμος Μεγαρέων διέθεσε υλικά συλλογής και φορτηγό όχημα για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Επίσης συμμετοχή είχε και ο Ανδρέας Μενιδιάτης με κάδο της επιχείρησής του τον οποίο διέθεσε για την συλλογή απορριμμάτων.
Ειδικά τηλεσκόπια παρατήρησης πουλιών διέθεσε ο ορνιθολόγος - παρατηρητής πουλιών Λεωνίδας Μπρικιάτης.
Την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκπροσώπησε ο Σπύρος Ψύχας ενώ τον Δήμο Μεγαρέων ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος του Δημοτικού Νομικού Προσώπου Ηρόδωρος Γιώργος Σακελλαρίου.
Καθαρισμός του χώρου πλάι στο ιστορικό Τείχος της χερσονήσου
Σημασία έχει η διάθεση! (Λέγε με Παναγιώτη)
Πάντοτε παρών στις δράσεις του Συντονιστικού Φορέα ο Δημοτικός Σύμβουλος Μεγάρων και επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Τάσος Δέσκος
Για την ιστορία του τείχους και την συμβολή του στην προστασία της τοπικής κοινωνίας στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 μίλησε ο Υποπλοίαρχος Π.Ν. ε.α. Δημήτρης Πλαταράς
Μαζική συμμετοχή από τον Σύλλογο Εθελοντών Μεγάρων Κούρος. Μαζί με τα στελέχη και τον Πρόεδρό του Δημήτρη Κατερινίτσα, ο εκπρόσωπος του Δήμου Μεγαρέων, Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Ηρόδωρος, Γιώργος Σακελλαρίου
Παρατήρηση πουλιών χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό τον οποίο διέθεσε ο ορνιθολόγος - παρατηρητής Λεωνίδας Μπρικιάτης

Ρεπορτάζ του www.megara.org για την επίσκεψη ναυτοπροσκόπων στο Βουρκάρι

Το Σάββατο 10/11/2012, μέλη του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Νέας Περάμου πήγαν εκδρομή στην χερσόνησο της Αγίας Τριάδας προκειμένου να δουν τον υγροβιότοπο Βουρκάρι και να παρακολουθήσουν τα πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον.
Τους ναυτοπροσκόπους υποδέχθηκαν μέλη του Συντονιστικού Φορέα Προστασίας του Υγροβιοτόπου και τους μίλησαν για τα χαρακτηριστικά του χώρου καθώς και για τα πουλιά τα οποία ενδημούν ή σταματούν για ξεκούραση κατά την διάρκεια της μετανάστευσής τους.
Εκτός αυτών  περιέγραψαν τις προσπάθεις τις οποίες έχει καταβάλλει ο Φορέας προκειμένου τώρα να είναι επικείμενη η υπαγωγή του υγροβιότοπου σε καθεστώς προστασίας. Ενημέρωσαν επίσης για τον καθαρισμό της περιοχής ο οποίος είχε προγραμματισθεί για την Κυριακή το πρωί στις 10:00.
Οι ευαίσθητοι νεαροί ναυτοπρόσκοποι είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα πουλιά ενώ ταυτόχρονα άκουσαν για το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη ενός υγροτόπου στην αλυσίδα ζωής της φύσης.
Ο ξεναγός μέλος του Συντονιστικού Φορέα αναφέρεται στη μορφολογία του υγροτόπου και στα είδη των πουλιών τα οποία ενδημούν ή σταθμεύουν.  Στην υποδοχή ήταν επίσης εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Μεγάρων Κούρος (μέλος του Συντονιστικού Οργάνου) και ο Υποπλοίαρχος ΠΝ ε.α. Δημήτρης Πλαταράς
Για τις προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλλει ο Συντονιστικός Φορέας για την επίσημη αναγνώριση, καταγραφή, και θέση του υγροτόπου σε καθεστώς προστασίας , μίλησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Μεγάρων και επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Τάσος Δέσκος
Με κιάλια οι ναυτοπρόσκοποι παρατήρησαν πουλιά που αναζητούσαν την τροφή τους αλλά και τις περιβάλλουσες τον υγροβιότοπο βιοτεχνικές μονάδες. Δείγματα παλαιοτέρων χρόνων όπου η κοινωνία και οι αρχές δεν είχαν ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση
Οι ναυτοπρόσκοποι έφθασαν στο σημείο με τα ποδήλατά τους και το πρόγραμμά τους περιλάμβανε πρόγευμα στη φύση
Η παρουσία των φτερωτών κατοίκων του υγροτόπου στο ηλιόλουστο πρωινό ήταν πειρασμός για τον ...φωτογράφο