O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ο καθαρισμός του Βουρκαρίου στο www.megara.org

Πραγματοποιήθηκε ο τακτικός καθαρισμός του υγροτόπου Βουρκάρι στα Μέγαρα την Κυριακή 11/11/2012. Μια δράση την οποία εφαρμόζει ανελλιπώς κάθε εξάμηνο ο Συντονιστικός Φορέας Προστασίας του υγροτόπου των Μεγάρων.
Με την συμπαράσταση του Δήμου Μεγαρέων, τοπικών εθελοντικών οργανώσεων, συλλόγων, καθώς και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της WWF Ελλάς, περισσότερα από 80 άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το ιστορικό τείχος της Χερσονήσου Μεγάρων (Αγίας Τριάδας) και καθάρισαν όλη την παράλια περιοχή του υγροτόπου, από τον οικισμό Αγίας Τριάδας μέχρι τον Λόφο Περάματος.
Η σημερινή παρουσία τόσων πολλών εθελοντών δείχνει ότι η τοπική κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί περισσότερο από το παρελθόν και μέλη της δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους για τον υγροβιότοπο. Το γεγονός αυτό επίσης δείχνει ότι η επίπονη και επίμονη δουλειά του Συντονιστικού Φορέα έχει πιάσει τόπο, και η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει και ανταμείβει την προσπάθειά του.
Αποτελεί ενδιαφέρουσα εξέλιξη η σημερινή συμμετοχή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της WWF Ελλάς, ενώ οι τοπικοί φορείς οι οποίοι συμμετείχαν ήταν οι εθελοντικές οργανώσεις Κούρος και ΣΕΔ, οι γειτονικοί σύλλογοι Αρμύρες, Καθαρό Περιβάλλον (Αγ. Τριάδα) και  Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (Ήρεμο Κύμα), το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μεγάρων και η Αγέλη Λυκόπουλων Μεγάρων.
Ο Δήμος Μεγαρέων διέθεσε υλικά συλλογής και φορτηγό όχημα για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Επίσης συμμετοχή είχε και ο Ανδρέας Μενιδιάτης με κάδο της επιχείρησής του τον οποίο διέθεσε για την συλλογή απορριμμάτων.
Ειδικά τηλεσκόπια παρατήρησης πουλιών διέθεσε ο ορνιθολόγος - παρατηρητής πουλιών Λεωνίδας Μπρικιάτης.
Την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκπροσώπησε ο Σπύρος Ψύχας ενώ τον Δήμο Μεγαρέων ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος του Δημοτικού Νομικού Προσώπου Ηρόδωρος Γιώργος Σακελλαρίου.
Καθαρισμός του χώρου πλάι στο ιστορικό Τείχος της χερσονήσου
Σημασία έχει η διάθεση! (Λέγε με Παναγιώτη)
Πάντοτε παρών στις δράσεις του Συντονιστικού Φορέα ο Δημοτικός Σύμβουλος Μεγάρων και επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Τάσος Δέσκος
Για την ιστορία του τείχους και την συμβολή του στην προστασία της τοπικής κοινωνίας στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 μίλησε ο Υποπλοίαρχος Π.Ν. ε.α. Δημήτρης Πλαταράς
Μαζική συμμετοχή από τον Σύλλογο Εθελοντών Μεγάρων Κούρος. Μαζί με τα στελέχη και τον Πρόεδρό του Δημήτρη Κατερινίτσα, ο εκπρόσωπος του Δήμου Μεγαρέων, Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Ηρόδωρος, Γιώργος Σακελλαρίου
Παρατήρηση πουλιών χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό τον οποίο διέθεσε ο ορνιθολόγος - παρατηρητής Λεωνίδας Μπρικιάτης