O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

WWF προς ΕΕ και ΔΝΤ: Τα μέτρα για την ελληνική οικονομία φέρνουν (και) περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση!



Η πρωτοφανής κοινωνική κρίση που έχει προκληθεί στην Ελλάδα από τα μέτρα προσαρμογής της οικονομίας συνοδεύεται πλέον και από σοβαρή περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση.

Αυτό το συμπέρασμα υπογραμμίζει σε δυο εκτενείς επιστολές προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόσο και τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Στις επιστολές επισημαίνεται ότι με τα μέτρα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας ακυρώνεται η μικρή αλλά σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε στην περιβαλλοντική πολιτική και νομοθεσία της χώρας τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή ανοίγει ένας επικίνδυνος δρόμος απαξίωσης του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού κεκτημένου, όχι πλέον από ένα απείθαρχο ελληνικό κράτος αλλά από την ίδια την Ε.Ε.

Οι σημαντικότερες επιπτώσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα, όπως καταγράφηκαν από το WWF είναι επιγραμματικά οι εξής:

  • Βύθιση του Πράσινου Ταμείου στον κρατικό προϋπολογισμό
  • Αποδυνάμωση του συστήματος περιβαλλοντικών αδειών για έργα και δραστηριότητες
  • Νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε προστατευόμενες περιοχές
  • Άνευ όρων πώληση δημόσιας γης
  • Άνευ όρων αποδυνάμωση ή και κατάργηση των περιβαλλοντικών δημόσιων υπηρεσιών
  • Ενίσχυση της χρήσης ρυπογόνων καυσίμων

Στην επιστολή προς τον Μανουέλ Μπαρόσο, τονίζεται ότι με πολλές από τις πολιτικές που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις της Τρόικα υποσκάπτεται η προοπτική σωστής εφαρμογής της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Στην επιστολή προς την Κριστίν Λαγκάρντ υπογραμμίζεται ότι στην περίπτωση της Ελλάδας επαναλαμβάνεται μια πάγια πρακτική του ΔΝΤ να αγνοεί το περιβάλλον και τις προοπτικές για ουσιαστικά βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τις πολιτικές δανεισμού υπερχρεωμένων κρατών, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

«Εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, το WWF έχει επανειλημμένα καλέσει τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και το ΔΝΤ, να αναθεωρήσουν τις πολιτικές δανεισμού που ακολουθούν και να στηρίξουν τη μετάβαση των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες προς μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία. Αυτή η έκκληση γίνεται πλέον επείγουσα, καθώς η οικονομική δραστηριότητα υπερβαίνει με ταχείς ρυθμούς τον φυσικό μας προϋπολογισμό», επισημαίνει ο Τζιμ Ληπ, Γενικός Διευθυντής του WWF International.

«Τώρα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τιμήσει τον ρόλο της ως τοποτηρητή των συνθηκών και των περιβαλλοντικών πολιτικών της ΕΕ», τονίζει ο Τόνι Λονγκ, Διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF. «Καλούμε άμεσα την Επιτροπή να επεκτείνει το σημαντικό της έργο για την αειφορία, όχι ως ξεχωριστή ατζέντα αλλά ως πυλώνα για ανθεκτικές και υγιείς οικονομίες, ακόμα και σε εποχές οικονομικής δυσχέρειας», καταλήγει ο Τόνι Λονγκ.

«Ειδικότερα όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, βλέπουμε δυστυχώς πως τα μέτρα που εφαρμόζονται βυθίζουν ακόμα περισσότερο την κοινωνία στην κρίση, ενώ προκαλούν και σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη στο περιθώριο με τις ευλογίες των δανειστών της. Καλούμε την ελληνική Κυβέρνηση και την Τρόικα να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση και να αλλάξουν πορεία, σχεδιάζοντας με στόχο μια κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη. Η αποτυχία σε αυτό το κρίσιμο μέτωπο υπονομεύει σοβαρά το μέλλον μας», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Το WWF καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει, όπως οφείλει, την εφαρμογή των συνθηκών της ΕΕ, κυρίως όσον αφορά τον πυλώνα της αειφορίας. Καλεί επίσης το ΔΝΤ να αναθεωρήσει τους όρους δανεισμού υπερχρεωμένων κρατών προς την κατεύθυνση περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμων λύσεων και να υποβάλει κάθε νέο πακέτο μέτρων στήριξης εθνικών οικονομιών σε περιβαλλοντική αξιολόγηση. Τέλος, το WWF καλεί την ΕΕ και το ΔΝΤ να αναθεωρήσουν τους όρους της συμφωνίας στήριξης της ελληνικής οικονομίας, προς την κατεύθυνση πράσινων και ουσιαστικά βιώσιμων λύσεων, που θα σέβονται τόσο το περιβάλλον όσο και τον άνθρωπο.

Δείτε εδώ:
Eπιστολή προς την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ (EN, EL)
Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόσο (EN, EL)

Δείτε εδώ σχετικό άρθρο του Δημήτρη Καραβέλλα στην European Voice.

Περισσότερες πληροφορίες:
Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, 210-3314893, d.karavellas@wwf.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής, 210-3314893, 698 2417122, tnantsou@wwf.gr

Ρενέ Ντεκάρτ, ένας από τους σημαντικότερους διανοητές της ανθρωπότητας


Σαν σήμερα, το 1650, έφυγε από τη ζωή ένας από τους επιφανέστερους διανοητές της ανθρωπότητας. Ο φιλόσοφος, μαθηματικός και φυσικός Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστός και ως Καρτέσιος, είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία της φιλοσοφίας και των επιστημών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα.....
συνέχεια εδώ