O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Εορτασμού της Ημέρας Περιβάλλοντος στο Δήμο Μεγαρέων


Η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. πιστή και φέτος στο καθήκον της απέναντι στους πολίτες αλλά και στο περιβάλλον, διοργανώνει τετραήμερο δράσεων για την Ημέρα του Περιβάλλοντος, με σκοπό να εξωραΐσει συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου και να ευαισθητοποιήσει, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, να συμμετάσχουν και να κάνουν καθημερινή πράξη την προστασία της Φύσης.

Συγκεκριμένα στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου 2012, έχουν διοργανωθεί οι κάτωθι Δράσεις:

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012
Ημερίδα με Κεντρικούς Ομιλητές:
1. Τζανακάκη Ε., Αρχιτέκτων Μηχανικός MC, Υπεύθυνη Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κ.Α.Π.Ε. – Υπεύθυνη Συντονισμού σε Θέματα Συμφώνων των Δημάρχων. Θέμα: «Εξοικονόμηση Ενέργειας»
2. Μωραΐτης Κ. Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ,
Θέμα: «Τοπίο και Περιβάλλον»
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων - Ώρα 19.00 μμ

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012
Βράβευση έργων διαγωνισμού με θέμα: «Παιδιά σε δράση. Η ώρα να σώσουμε την Γη έχει φτάσει!»
Κυριακούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 20:30 μμ

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012
(Παρασκευή 08/06/2012 έως Κυριακή 10/06/2012)
Ανοιχτή Αγορά σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία της περιοχής στον Πεζόδρομο «Θεατράκι», ανατολικά από το Δημοτικό Κατάστημα Νέα Πέραμος

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

• Καθαρισμός παραλίας «Βαρέα» Μεγάρων.
• Περιβαλλοντικές Δράσεις σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και το «Σώμα Έρευνας και Διάσωσης Μεγάρων» στην Βαρέα Μεγάρων.
Σημείο συνάντησης: Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην Βαρέα Μεγάρων, ώρα 9.00 πμ

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012
Ανακύκλωση Ηλεκτρικών Συσκευών
Πλατεία Ηρώων, Μέγαρα, ώρες 10.00 έως 17.00 μμ

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012
Ανακύκλωση Ηλεκτρικών Συσκευών
Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Νέα Πέραμος, ώρες 10.00 έως 17.00 μμ

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Ανακύκλωση τηλεφώνων
Πλατεία Λυτάρα Μέγαρα 11:00-13:00 μμ

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Καθαρισμός Ακτών Νέας Περάμου
Σημείο συνάντησης: Δημοτικό Κατάστημα Νέας Περάμου, 09:00 πμ

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Βράβευση διαγωνισμού με θέμα: «Παιδιά σε δράση. Η ώρα να σώσουμε την Γη έχει φτάσει!»
Δημοτικό Κατάστημα Νέας Περάμου, 11:00 πμ

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012
• Πεζοδρόμηση της 28ης Οκτωβρίου από την Κεντρική Πλατεία Μεγάρων έως Πλατεία Λυτάρα.
• Ανοιχτή Αγορά σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία της περιοχής.
• Δημιουργικά εργαστήρια με ανακυκλώσιμα υλικά για παιδιά 5-17 ετών παιχνίδια ευαισθητοποίησης και γνώσης για το περιβάλλον, σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.
• Δημιουργικά Παιχνίδια σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
Κεντρική Πλατεία Μεγάρων έως Πλατεία Λυτάρα και ώρες 10:00 με 14:00 μμ

Ζητάμε την συμπαράσταση όλων σε αυτή την προσπάθεια και σας περιμένουμε να δράσουμε όλοι μαζί, γιατί το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων! Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗ ΓΗ!

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ κατά των ιχθυοκαλλιεργειών στα Μέγαρα

Το ΣτΕ ΑΠΕΡΡΙΨΕ την προσφυγή του Δήμου Μεγαρέων για αναστολή των εργασιών στο ιχθυοτροφείο στην Κακιά Σκάλα


"Μεγαρικός" 24/05/12, σελ.1
"Πνοή" 31/05/12, σελ.25

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον απολογισμό του Δήμου Μεγαρέων



ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Α. ΧΟΡΟΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

Περίοδος 2010-2012
Καταψηφίσαμε την ουσιαστική πολιτική του Δήμου, όχι βέβαια από «στείρα αντιπολίτευση», αλλά γιατί δε δεχόμαστε την εμπορευματοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών που προωθείται σε όλους τους τομείς: στην κοινωνική πρόνοια, υγεία, παιδεία, ύδρευση, περιβάλλον, πολιτισμό, αθλητισμό. Εμπορευματοποίηση που οδηγεί σε πρόσθετη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος ενώ πολλοί δε θα μπορούν ούτε καν να τις απολαμβάνουν (άνεργοι, χαμηλόμισθοι κλπ). Για όλες τις δυσκολίες της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, ψάχνετε μια ιδιωτική εταιρία. Κι ενώ λέτε πως δεν υπάρχουν χρήματα για να λυθούν τα προβλήματα του λαού, με μεγάλη ευκολία βρίσκετε πόρους για τους ιδιώτες.

Καταρχήν δικαιωθήκαμε απόλυτα σε ό,τι λέγαμε για τον Καλλικράτη, ότι δηλ. τα τοπικά προβλήματα είναι απόρροια της γενικής πολιτικής, ότι δεν υπάρχουν νησίδες «τοπικής ευημερίας», ότι τα προβλήματα της πόλης μας δε λύνονται από «άξιους» δημάρχους, αλλά μέσα από τη σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική.

Μέσα στον απολογισμό σας, είναι διάχυτη η αντιλαϊκή κεντρική πολιτική.

Στήσατε Κοινωφελή Επιχείρηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (ελέω Καλλικράτη) για να αντιμετωπίσετε τα φλέγοντα ζητήματα της Παιδείας, της Πρόνοιας και του πολιτισμού.
Κοινωνικές υπηρεσίες που πρέπει να έχουν σαφέστατο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, που οι προϋπολογισμοί τους θα έπρεπε να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, σιγά σιγά προσφέρονται «επί πληρωμή», ενώ δεν μπορείτε να καλύψετε τα βασικά στον προϋπολογισμό του. Εάν δεν είναι αυτό εμπορευματοποίηση, τότε ποιο είναι;

Το ίδιο κάνατε με τα ΚΑΠΗ, τους παιδικούς σταθμούς και ένα μέρος από τον Πολιτισμό, με το στήσιμο ενός νέου οργανισμού, του Ηρόδωρου. Το ερώτημα που μπαίνει είναι γιατί γίνονται όλα αυτά και ξεκόβουμε τις υπηρεσίες αυτές από το βασικό κορμό του οργανισμού του Δήμου; Μήπως, αν δεν μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, θα πληρώσουν οι δημότες; Εάν δεν είναι αυτό εμπορευματοποίηση, τότε ποιο είναι; Ήδη ζητήθηκε από τους ιθύνοντες να υπάρξει αυτοχρηματοδότηση από τους ηλικιωμένους…

Πάμε στον τομέα της καθαριότητας. Εδώ, υπάρχει ανταποδοτικότητα, δηλ. πληρώνουμε έτσι κι αλλιώς για την υπηρεσία αυτή. Είναι επομένως αδικαιολόγητο να μην ανταποκρίνονται οι υπηρεσίες. Κι όμως, έχουμε έλλειψη μηχανημάτων, προσωπικού και πρόβλημα στη λειτουργία της πιο βασικής υπηρεσίας που έχει αναλάβει ο Δήμος. Μήπως αυτό συμβαίνει γιατί κεντρική πολιτική, αλλά και πολιτική του Δήμου είναι η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας; Και βάζετε έντεχνα στο λαό ότι αφού δεν μπορεί το κράτος, μπορούν οι ιδιώτες. Δε λέτε όμως πως οι ιδιώτες σκοπό έχουν το κέρδος κι όχι την κάλυψη αυτής της βασικής ανάγκης, μιας ανάγκης που έχουμε ήδη πληρώσει με δυσβάσταχτους φόρους. Κι εδώ εμπορευματοποίηση. Και πάλι πρέπει να πληρώσουμε.

Για την ύδρευση: Ο λαός των Μεγαρέων πλήρωσε το νερό πιο ακριβά από κάθε δήμο. Μαζί με τα χαράτσια για «νέα έργα» δίνεται το νερό στην ΕΥΔΑΠ, που γίνεται μια ιδιωτική επιχείρηση. Και δε φτάνει αυτό, αλλά αναλαμβάνει την αντικατάσταση του δικτύου κι ο Δήμος! Η πλήρης διαστρέβλωση: Την ίδια ώρα που ένα κοινωνικό αγαθό γίνεται εμπόρευμα, ο Δήμος πανηγυρίζει!

Παραλίες: Σε όλες τις παραλίες πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Δεν μπορεί να νοικιάζονται και το δικαίωμά του αυτό να γίνεται εμπόρευμα.

Εργασιακά: Προσλάβατε εργαζόμενους χωρίς σύμβαση, χωρίς ασφάλιση και χωρίς ακόμα να τους έχετε πληρώσει. Αυτό τι είναι; Φιλανθρωπία; Δυνατότητα για εργασία; Ή εργασιακή ομηρία, εκμετάλλευση της ανάγκης και ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ;

Η δική μας παράταξη είναι καθαρή σε αυτά που λέει και ψηφίζει. Όλες οι άλλες έχουν ψηφήσει τα παραπάνω επί της ουσίας.

Να έχετε υπόψη σας πως όλα τα παραπάνω, που ένθερμα υποστηρίζετε, είναι κύριος στόχος μιας πολιτικής που:
- Θα εμπορευματοποιήσει πλήρως όλους τους τομείς της Παιδείας, Υγείας-Πρόνοιας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και μάλιστα την ίδια στιγμή που ο λαός –αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική- δε θα μπορεί να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαΐ.
- Θα αυξήσει τους φόρους και θα βάλει κι άλλους.
- Θα χειροτερέψει και θα πολλαπλασιάσει τις ελαστικές μορφές εργασίας, θα κάνει απολύσεις.
- Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η παιδεία και η υγεία θα γίνουν άπιαστο όνειρο.
Η πολιτική σας εκεί θα οδηγήσει τα πράγματα.

Εμείς προτείνουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική ενταγμένη στην κατεύθυνση εκπλήρωσης των κοινωνικών αναγκών.
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
- Κατάργηση κάθε είδους φορολογίας τοπικής (ανταποδοτικά, αντισταθμιστικά) και όλων των τελών όπως αυτό των παρεπιδημούντων για τις μικρές επιχειρήσεις.
- Κατάργηση κάθε είδους έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ) σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε υπηρεσίες υγείας, φάρμακα και οικιακά τιμολόγια.
- Άμεση κατάργηση όλων των διοδίων.
- Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλα τα όργανα του δήμου και τις υπηρεσίες του.
- Να επιστραφούν τα ποσά που εισέπραξε το κράτος από το λαό για τη λειτουργία των δήμων και ποτέ δεν τα απέδωσε.
- Να προχωρήσουν άμεσα έργα που έχει ανάγκη ο λαός της πόλης μας: αντιπλημμυρική προστασία, αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης, τριτοβάθμια διαχείριση των λυμάτων στο εργοστάσιο λυμάτων (διαχείριση λυματολάσπης).
- Να διπλασιαστούν οι παιδικοί σταθμοί στην πόλη.
- Νερό σε όλους τους οικισμούς.
- Να εξοπλιστεί επαρκώς το Κέντρο Υγείας, να στηθεί καινούριο στη Ν. Πέραμο και να ενταχθούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους οικισμούς στα Κέντρα Υγείας.
- Για όλα τα παραπάνω, απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και εξασφάλιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και άρτιες υποδομές.
- Μακριά κάθε μορφής ανταποδοτικότητας. Αρκετά πληρώσαμε!

Χωρίς λόγια...