O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Προσοχή στο δηλητηριώδες ψάρι "λαγοκέφαλος"...που εμφανίστηκε στη Σαλαμίνα




Ένα είδος δηλητηριώδους ψαριού που ονομάζεται "λαγοκέφαλος" ψαρεύτηκε στα νερά της Σαλαμίνας. Η Νομαρχία Πειραιά εφιστά την προσοχή των αλιέων που ψαρεύουν στον Σαρωνικό, καθώς και στο καταναλωτικό κοινό, διότι το συγκεκριμένο ψάρι είναι τοξικό και άκρως επικίνδυνο για την υγεία σε περίπτωση που καταναλωθεί. Συγκεκριμένα το δέρμα και τα σπλάχνα του, περιέχουν μια τοξίνη, την τετραδοτοξίνη (tedrodoxin TTX) η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο, από μυϊκή παράλυση, αναπνευστικές διαταραχές και ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος.

Ο λαγοκέφαλος έχει μεγάλο κεφάλι και διχαλωτή ουρά. Τα μάτια του είναι μεγάλα, ανοιχτόχρωμα με μαύρη κόρη και μπροστά τους υπάρχει μία κηλίδα χρώματος ασημί.
Διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δόντια (σαν ράμφος) δύο στην πάνω σιαγόνα και δύο στην κάτω που θυμίζουν λαγό. Το πάνω μέρος του σώματος έχει χρώμα πράσινο-λαδί-καφέ, με πολλές καφέ σκούρες ή μαύρες κηλίδες, και δεν έχει λέπια.

Στα πλευρά έχει μία ασημένια ταινία, και η κοιλιά του είναι ασπριδερή και λεία και μπορεί να φουσκώνει σαν μπαλόνι.
Το μήκος του μπορεί να φτάσει από 2 έως 60 εκατ. αλλά όπως διαπιστώθηκε στις θάλασσές μας αλιεύεται σε μικρά μεγέθη, κάτω των 10 εκατοστών.

Είναι είδος που ζει σε ρηχά νερά, συνήθως από 15 έως 50 μέτρα και σπανιότερα ως 100 μέτρα βάθους, σε βραχώδεις βυθούς, κάθετα παράκτια βράχια και ύφαλους
Σε μικρό μέγεθος μοιάζει εξαιρετικά με γαύρο ή σαρδέλα.


Περισσότερες λεπτομέρειες στο
http://magoulaonline.gr/2008/10/%CE%B5%CE%BC%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%88%CE%AC%CF%81%CE%B9-%CE%BB%CE%B1%CE%B3/