O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος για την διάσωση των υγροβιοτόπων της Αττικής


Προστασία, ανάδειξη και διάσωση των υγροβιότοπων της Αττικής

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Η άναρχη ανάπτυξη που χαρακτηρίζει τη χώρα μας απειλεί συνολικά το περιβάλλον. Ειδικότερα στη χειμαζόμενη Αττική το περιβάλλον καταστρέφεται, με αποτέλεσμα οι υγροβιότοποι να κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό λόγω ανυπαρξίας ουσιαστικών πρωτοβουλιών των Κυβερνήσεων για τη διάσωσή τους.

Η Αττική διέθετε πολύ περισσότερους υγροβιότοπους στο παρελθόν και ήταν πάντα ένα πολύ σημαντικό πέρασμα και χώρος διαμονής πουλιών. Σήμερα οι μόνιμοι υγροβιότοποι έχουν περιοριστεί στη Λίμνη Κουμουνδούρου, στο Βουρκάρι Μεγάρων, στην Ψάθα Βιλίων, στο Δέλτα του Κηφισού, στη Βραυρώνα στον Ωροπό και στο Σχοινιά, ενώ η εκτεταμένη καταστροφή των δασών, η συνακόλουθη τσιμεντοποίησή τους και η συρρίκνωση της γεωργικής γης περιορίζουν τους μη μόνιμους βιότοπους ακόμα περισσότερο.

Όλοι οι υγροβιότοποι που αναφέραμε σήμερα απειλούνται με πλήρη εξαφάνιση, με την ανοχή αν όχι και συνενοχή όλων των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων και από τις συνέπειες της αλόγιστης ανάπτυξης.

Επειδή η ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, να φροντίζει, να προστατεύει, αλλά και να αναδεικνύει τους βιότοπους της χώρας, υποχρέωση που πηγάζει και από τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει.

Ερωτάται η Κα Υπουργός:

• Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για να εκπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να προλάβει την πλήρη εξαφάνιση των υδροβιότοπων της Αττικής που έχουν απομείνει; Θα τους χαρακτηρίσει περιοχές προστατευόμενες και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, όπως πράγματι είναι;

• Σχεδιάζει να προχωρήσει στην άμεση αναστολή των οικοδομικών εργασιών και άλλων καταστροφικών παρεμβάσεων στους υδροβιότοπους της Αττικής και όλης της χώρας; Θα προβεί έγκαιρα στην εκπόνηση σχετικών μελετών και τη θέσπιση των αναγκαίων μέτρων με σκοπό την προστασία και ανάδειξή τους;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

21/10/2009
http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=16410

http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8067971