O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Οι "Ενεργοί Πολίτες" για μετεωρολογικό & σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης







Εργαστήριο Περιβάλλοντος-Μετεωρολογικός Σταθμός & Σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης: Αφημένα στη μοίρα τους…


Όλοι θα θυμόμαστε το πόσο «μελάνι είχε χυθεί» σε διθυράμβους και εύφημους μνείες, αλλά και τα συγχαρητήρια μετά των ανάλογων τυμπανοκρουσιών στην τότε διοίκηση του Δήμου μας για τη δημιουργία του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος που σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο είναι σε θέση να μεταφέρει on line πληροφορίες για μία σειρά από χρήσιμα μεγέθη-παραμέτρους των οποίων η αξιοποίηση θα μπορούσε αναμφίβολα να καλυτερεύσει την ποιότητα ζωής στο Δήμο μας.

Δυστυχώς όμως αυτή την περίοδο παρατηρούμε, ότι έχει διακοπεί η συνεργασία αυτή καθώς δεν εμφανίζεται πλέον στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα με τις περιβαλλοντικές πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα λόγω της εξάμηνης καθυστέρησης υπογραφής-ανανέωσης της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Μεγαρέων και του Εθνικού Αστεροσκοπείου για το τρέχον έτος, και η οποία αφορά στις καθημερινές μετρήσεις, τον έλεγχο, την παρακολούθηση, την συντήρηση κλπ των σύγχρονων και ευαίσθητων επιστημονικών οργάνων που διαθέτει το εν λόγω εργαστήριο.

Οι φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει άοκνα ο συμπολίτης μας κ. Στέλιος Γκίνης δεν φτάνουν από μόνες τους για να κρατήσουν σε λειτουργία τον μετρητικό σταθμό. Κατά καιρούς έχουν γίνει επαφές για το ζήτημα αυτό και υπήρξαν μάλιστα και οι ανάλογες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Αποτέλεσμα όμως ακόμα δεν είδαμε…

Η θέση μας είναι ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που πράγματι αντιμετωπίζει ο Δήμος μας τέτοιου είδους σύγχρονα και αξιόπιστα «εργαλεία», όπως το Εργαστήριο Περιβάλλοντος, θα πρέπει να αξιοποιούνται πλήρως και να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους, καθώς οι πληροφορίες που μας παρέχουν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και για μεγάλες ομάδες συμπολιτών μας, όπως γεωργοί, γεωπόνοι, μελετητές, επαγγελματίες, αλιείς κλπ, αλλά χρησιμεύουν και ως εκπαιδευτικό μέσο για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με επισκέψεις, επιτόπιες παρατηρήσεις, εργασίες κ.α.

Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του, όπως άλλωστε έχει προβλεφθεί και στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, είναι της τάξεως των 6.000 ευρώ περίπου, ποσό που σίγουρα δεν φαντάζει αποτρεπτικό για τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Επιπρόσθετα, παραμένει δυστυχώς ανενεργός για δεύτερη συνεχή χρονιά και ο μετρητικός σταθμός ατμοσφαιρικών ρύπων. Ένα πλήρως εξοπλισμένο ISOBOX με μηχανήματα μεγάλης αξίας (υπολογιστές, σύγχρονα όργανα μέτρησης κλπ) εγκαταλελειμμένος στο εργοτάξιο του Δήμου Μεγαρέων. Ένα δωρεάν απόκτημα που έφτασε στο Δήμο μας μετά τη διάλυση του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Θριασίου Πεδίου.

Θα μπορούσε λοιπόν κάλλιστα, με πενιχρά έξοδα, και με εργασία των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, να στηθεί ο σταθμός αυτός σε κάποιο δημοτικό κτίριο, και από την λειτουργία του να γνωρίζουμε όλοι οι δημότες τι αέρα αναπνέουμε, τι πρέπει να προσέχουμε, πως μπορούμε να προστατευθούμε και παράλληλα πως να βελτιωνόμαστε για να αποτρέπουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Ειδικά μετά το περιστατικό με το μαύρο καπνό της Ρεβυθούσας το περασμένο καλοκαίρι, τις συχνές καύσεις ελαστικών από τους τσιγγάνους στο Βλυχό, τις φωτιές στη χωματερή, τα καυσαέρια στο κέντρο της πόλης, τις «ευωδίες» από τις κοπριές του κάμπου κλπ, θα μπορούσαμε με τη λειτουργία του να είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Επιβάλλεται επομένως να υπάρξει η σχετική βούληση από μέρους της διοίκησης του Δήμου για τη συνέχιση της λειτουργίας των προαναφερόμενων σταθμών. Είναι αν μη τι άλλο κρίμα να απαξιώνονται, διότι η υποδομή υπάρχει. Άλλοι δήμοι θα παρακαλούσαν να είχαν αυτά τα μέσα και τέτοιες δυνατότητες…

Γι’ αυτό ζητάμε, να υπογραφεί άμεσα η σύμβαση με το Εθνικό Αστεροσκοπείο ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος, αλλά και παράλληλα να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει σύντομα και ο σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων στο Δήμο μας.


Εκ του Γραφείου τύπου των «Ενεργών Πολιτών»

Δελτίο τύπου: Μήνυση για τη φωτιά στην χωματερή

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αρ. ΔΤ: 0126 / 28-06-2012

Θέμα: Μήνυση κατέθεσε ο Δήμαρχος για την φωτιά στην κλειστή χωματερή

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την πρόκληση της πυρκαγιάς στη χωματερή κατέθεσε ο δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης. Ο Δήμαρχος ο οποίος ενημερώθηκε πλήρως για το περιστατικό από τον Αντιδήμαρχο Αθανάσιο Ζάλη ενήργησε άμεσα και κατάθεσε μήνυση στο Πυροσβεστικό Τμήμα Μεγάρων.

Όπως δήλωσε ο ίδιος : «Πρόκειται για καθαρή εμπρηστική ενέργεια σε ένα χώρο που με πολύ κόπο σφραγίσαμε. Υπήρξε παραβίαση της πόρτας και οι εμπρησμοί έγιναν ταυτόχρονα σε σημεία που είχαν μείνει ακάλυπτα λίγα απορρίμματα. Πρόκειται για μια ακόμα προβοκατόρικη, εγκληματική ενέργεια, που σκοπό έχει να μπει εμπόδιο στο έργο μας.
Ο δήμος μας ήταν από τους πρώτους που αδειοδοτήθηκε και προσφάτως εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ. Μετά τη δημοπράτηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής ξεκινούν αμέσως οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου συνολικής έκτασης 165 στρεμμάτων. Αν σε αυτό το γεγονός προσθέσουμε και την πρόσφατη (μόλις προ δύο ημερών) υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο που προέκυψε μετά από διαγωνισμό για τη λειτουργία του εργοστασίου της κοπριάς, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το συμβάν του εμπρησμού στο χώρο της χωματερής. Πιστεύω ότι τα κίνητρα μιας τέτοιας εγκληματικής ενέργειας είναι επίσης πολιτικά.
Να είναι βέβαιοι οι πολίτες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου ότι οι ένοχοι σύντομα θα αποκαλυφθούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει παιχνίδια στο βωμό του μικροπολιτικού συμφέροντος, εις βάρος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας».

Ένωση Πολιτών: Θα φέρνουν στο δήμο μας απόβλητα από άλλες περιοχές!


ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. - θΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

Ο Δήμος Μεγαρέων έχει να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα, που αφορά στην διαχείριση της κοπριάς των πτηνοτροφείων και της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού. Η υπόψη λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πτηνοτρόφων, να προστατεύει το περιβάλλον και να ωφελεί τον Δήμο.
Το εργοστάσιο κοπριάς του Δήμου (βρίσκεται δίπλα στην χωματερή) με την άδεια, που διαθέτει, η οποία ίσως και να είναι η μοναδική στην Αττική (και άρα πολύτιμη), αποτελεί την ιδανική λύση του προβλήματος.
Με τους κατάλληλους χειρισμούς και ενέργειες, από πλευράς Διοίκησης του Δήμου, καθώς και με την αξιοποίηση κάποιων ικανών στελεχών που διαθέτει και είναι σχετικά με το αντικείμενο, (ένας Δημοτικός Σύμβουλος του κ. Μαρινάκη είχε, κατ' εντολή του, ασχοληθεί σοβαρά και επί μακρόν με το θέμα), θα μπορούσε ο Δήμος, λειτουργώντας μόνος του το εργοστάσιο, να έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη και ταυτόχρονα να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, βοηθώντας έτσι τους άνεργους συμπολίτες. Ο υπόψη Δημοτικός Σύμβουλος είχε πει, πως με ένα κεφάλαιο των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ θα μπορούσε κάλλιστα να το λειτουργήσει ο Δήμος. Το ποσό αυτό είναι σαφέστατα μέσα στις δυνατότητες και του πιο μικρού Δήμου.
Εξάλλου αυτό είχε πει και ο ίδιος ο Δήμαρχος σε συνέντευξη τύπου (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10/9/11) : «Με πολύ μεγάλη περίσκεψη και μεθοδικότητα, ανέφερε ο Γ. Μαρινάκης, προχωράμε στην επαναλειτουργία επεξεργασίας κοπριάς υπό την διαχείριση δήμου και όχι υπό την καπήλευση ιδιώτη».
Δυστυχώς πολύ σύντομα πήγε περίπατο τόσο η μεγάλη περίσκεψη και μεθοδικότητα όσο και η καπηλεία του ιδιώτη, και αποφάσισε ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ να δώσει την διαχείριση του εργοστασίου κοπριάς σε ιδιώτη.
Έγινε δε ο σχετικός διαγωνισμός με την διαδικασία του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ και χωρίς να δημοσιευτεί σε κάποια εφημερίδα (τοπική ή αθηναϊκή), για να ενημερωθούν όσο γίνεται περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, παρά μόνο αναρτήθηκε στο διαύγεια.
Γιατί άραγε με τη διαδικασία του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ; Το πρόβλημα της κοπριάς και της λυματολάσπης υπάρχει για χρόνια, δεν προέκυψε ξαφνικά. Επομένως ως προς τι;
Γιατί άραγε δεν δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες; Μπορεί να μην το υποχρεώνει ο νόμος, αλλά δεν το απαγορεύει κιόλας. Δεν ήταν προς το συμφέρον του Δήμου να το μάθουν περισσότεροι για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό; Επομένως ως προς τι;
Υπάρχουν όμως και πολύ χειρότερα. Με την σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμαρχος, επιτρέπεται στον ιδιώτη διαχειριστή του εργοστάσιου κοπριάς (Άρθρο 2, παράγραφος η) να επεξεργάζεται και απόβλητα που θα φέρνει από οπουδήποτε. Δηλαδή απ' όλη την Αττική ή και από άλλα μέρη.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το εργοστάσιο το διαχειρίζεται εταιρεία του Δήμου, η ΔΕΜ Α.Ε, η οποία διοικείται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο, που θα έπρεπε κανονικά να γνωρίζει και εγκρίνει το κείμενο της σύμβασης που θα υπέγραφε ο Δήμαρχος ως πρόεδρος της εταιρείας, (ο Δήμαρχος έχει διορίσει τον εαυτόν του ως πρόεδρο). Μέλη του Δ.Σ της ΔΕΜ Α.Ε που ρωτηθήκανε, δεν γνωρίζανε το κείμενο της σύμβασης. Ένα δε εξ' αυτών παραιτήθηκε από μέλος του Δ.Σ της εταιρείας. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Είναι δε απόβλητα (κατά το ΛΕΞΙΚΟ της Νέας Ελληνικής γλώσσας του Μπαμπινιώτη) τα απορρίμματα, κυρίως της βιομηχανικής παραγωγής.
Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς τι θα προκύψει για την περιοχή του Δήμου Μεγαρέων (Μέγαρα και Νέα Πέραμος) και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το περιβάλλον και κατά συνέπεια για την υγεία των κατοίκων, όταν στο χώρο του εργοστασίου θα συγκεντρώνονται απορρίμματα, λύματα, κλπ. από την Αττική και όχι μόνο.
Διαπιστώνει δε εύκολα πια ο καθένας το πως προσπαθεί ο κ. Μαρινάκης να κοροϊδέψει και παραπλανήσει τους πολίτες του Δήμου. Από τη μια τάχα μου ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και θέλει να κάνει αγώνα κατά των ιχθυοτροφείων (αφού το άφησε βέβαια να συμβεί πρώτα, χωρίς να κάνει το παραμικρό για να το προλάβει και παρά τις κατ' επανάληψη προτροπές και προκλήσεις εντός του Δημοτικού Συμβουλίου από την αντιπολίτευση) και από την άλλη με δική του υπογραφή και παρά τις σοβαρές και τεκμηριωμένες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, επιτρέπει να γίνει ο δήμος τόπος συγκέντρωσης όλων των αποβλήτων (κοπριές, λύματα, απορρίμματα) της Αττικής και όχι μόνο.
Δηλαδή με έγκριση και υπογραφή του, επιτρέπει καταστροφή και υποβάθμιση του περιβάλλοντος που θα είναι τρισχειρότερη απ' αυτή των ιχθυοτροφείων.
Και αναρωτιέται κανείς. Είναι δυνατόν να γίνονται όλα αυτά, για να εισπράττει ο Δήμος 100.000 ευρώ το χρόνο (τόσα προβλέπει η σύμβαση), όταν μάλιστα θα επιστρέφονται στον ιδιώτη πολλαπλάσια, προκειμένου αυτός να παραλαμβάνει στο εργοστάσιο της κοπριάς την λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού;
Είναι δυνατόν από τη μια, να γίνεται προσπάθεια για να καθαρίσει η περιοχή από τις κοπριές και τις βρωμιές και από την άλλη να δίνει ο Δήμαρχος την άδεια να βρωμίσει η περιοχή περισσότερο και χειρότερα, και να υποβαθμισθεί το περιβάλλον;

Εκ του Γραφείου Τύπου
της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δελτίο τύπου: Σημαντική συμφωνία για τη λειτουργία του εργοστασίου κοπριάς



ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αρ. ΔΤ: 0121 / 26-06-2012


Θέμα: Συμφωνία ΔΕΜ ΑΕ – ΜΕΓΑ ΕΚΟ ΑΕ για την λειτουργία του εργοστασίου κοπριάς

Εξαιρετικά σημαντική συμφωνία

Ολοκληρώθηκε την 25/6/2012, με την υπογραφή της σύμβασης, η ιδιαιτέρως σημαντική συμφωνία του Δήμου Μεγαρέων με την εταιρεία MEGA ECO για τη διαχείριση του Εργοστασίου οργανοχουμικών λιπασμάτων και λυμάτων (Εργοστάσιο Κοπριάς).

Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σε κλίμα απόλυτης διαφάνειας, με την απαραίτητη συζήτηση και έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα η Διοίκηση επιδίωξε και απέδειξε με τη σχετική συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Μεγαρέων Ιωάννη Μαρινάκη, παρουσία των συμβαλλομένων με το Δήμο, ότι η Διοίκηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει το δόγμα "όλα στο φως" και κάθε φορά προκαλεί την κριτική, τον αυστηρό και άμεσο έλεγχο από τους εκπροσώπους του Τύπου, με μοναδικό στόχο να υπάρχει σαφής και εμπεριστατωμένη ενημέρωση της Κοινής Γνώμης.


Προηγούμενο καθεστώς

Η Διοίκηση Ιωάννη Μαρινάκη, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της, παρέλαβε ένα κατεστραμμένο εργοστάσιο.
Όπως παραδέχονται όλοι, και κυρίως με την αυτοκριτική του στάση ο επί σειρά ετών αντιδήμαρχος του Δήμου Γ. Μπερδελής, το εργοστάσιο:
1. Λειτουργούσε υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Όπως περιγράφει γλαφυρά ο τοπικός Τύπος: "Συμπερασματικά ο κ. Μπερδελής έκανε λόγο για μία διαλυμένη επιχείρηση, για ένα κατεστραμμένο εργοστάσιο, μιλώντας ακόμη και για απάτη από την πλευρά του τότε επιχειρηματία, ο οποίος με πρόφαση ότι το εργοστάσιο λειτουργούσε επιδοτήθηκε με το αστρονομικό ποσό των 950 εκατομμυρίων ευρώ" (εφημ. Αιχμή 22-06-2012).
2. "Βάσει της σύμβασης παραχώρησης είχαν (η εταιρεία) την υποχρέωση να καταβάλουν στο Δήμο το ποσό των 10.000.000δρχ. ετησίως. Μέχρι σήμερα, και είναι απορίας άξιο, δεν έχει εισπραχθεί το προβλεπόμενο ποσό, ενώ κανένας δεν είναι ενημερωμένος για την πορεία του εργοστασίου, γεγονός που το παραδέχθηκε και ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Μπερδελής λέγοντας: δεν υπήρχε εργοστάσιο" (εφημ. Άποψη 21-06-2012).
3. Το εργοστάσιο λειτουργούσε υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, οι συμβάσεις με την εταιρεία ποτέ δεν ακολούθησαν τις νόμιμες διαδικασίες, δεν υπήρξε απόφαση του ΔΣ της Εταιρείας, δεν επικυρώθηκε από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, η σύμβαση με την προηγούμενη εταιρεία δεν συζητήθηκε από το προηγούμενο παράνομο Δ.Σ., ούτε εγκρίθηκε ποτέ από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το εργοστάσιο δεν παρουσίαζε ισολογισμούς, δεν απέδωσε ποτέ ούτε μία δραχμή ή ευρώ στα ταμείου του Δήμου και επίσης λειτουργούσε χωρίς να απαλλάσσει την περιοχή και τους επιχειρηματίες από τις κοπριές των πτηνοτροφείων.

Όλα αυτά υπό την πλήρη γνώση και την ανοχή των προηγούμενων Διοικήσεων όπως παραδέχθηκε και ο κ. Μπερδελής, ο οποίος έκανε την αυτοκριτική του για τις παραλείψεις. Παρέλειψε όμως να δώσει εξηγήσεις και να απαντήσει στα ερωτήματα των πολιτών και κυρίως στο γιατί, ένα τέτοιο εργοστάσιο με τόσο σημαντικές περιβαλλοντικές και οικονομικές προοπτικές για τον τόπο είχε αφεθεί στην παρακμή και την αδιαφάνεια.

Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι ασκούν κριτική στη Διοίκηση του Δήμου γιατί:

1. Αξιοποιεί με απόλυτη διαφάνεια και υπό τον αυστηρό έλεγχο της κοινωνίας, ένα αναπτυξιακό εργαλείο του Δήμου Μεγαρέων.
2. Μέσα από διαγωνισμό, επελέγη να διαχειριστεί το εργοστάσιο μία από τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου με διεθνή εμπειρία και ανάθεση έργων ακόμη και από τον ΟΗΕ, η οποία διασφαλίζει την λειτουργία του εργοστασίου.
3. Ο Δήμος Μεγαρέων με την εκχώρηση της διαχείρισης του εργοστασίου, επωφελείται άμεσα από το μίσθωμα του εργοστασίου το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ ετησίως, το οποίο θα αποδίδεται σε 4 ισόποσες δόσεις, με δυνατότητα αναπροσαρμογής του μισθώματος.
4. Το εργοστάσιο θα υποδέχεται το σύνολο της κοπριάς των πτηνοτροφείων του Δήμου, ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ για τον Δήμο.
5. Αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο οριστικά το σημαντικό πρόβλημα των επιχειρηματιών της περιοχής που δεν είχαν δυνατότητα για οργανωμένη διαχείριση της κοπριάς.
6. Αντιμετωπίζεται ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης κοπριάς στον Μεγαρικό κάμπο. Ένα ζήτημα που ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες διαμόρφωνε ασφυκτικές συνθήκες, συνέβαλε στη διαμόρφωση αρνητικής εικόνας για την περιοχή, και υπέσκαπτε τις τεράστιες τουριστικές δυνατότητες της περιοχής.
7. Εξίσου σημαντική για την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, είναι η διαχείριση της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού. Με αυτή την εξέλιξη ο Δήμος Μεγαρέων σταματάει να επιβαρύνεται με το μεγάλο κόστος που δαπανά για τη μεταφορά της λυματολάσπης.

Η συγκεκριμένη επένδυση, με τα εξαιρετικά σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, θα ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, και θα προσφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Η συγκεκριμένη επένδυση, έρχεται στο Δήμο στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και μετά από πολλά χρόνια παρακμής, αδιαφάνειας και αδιαφορίας, η Διοίκηση του Δήμου, αξιοποιεί την περιουσία του (η Δημοτική Επιχείρηση Μεγάρων, εξακολουθεί να διατηρεί το 80% των μετοχών του εργοστασίου).

Ταυτόχρονα διασφαλίζεται με την παραχώρηση της διαχείρισης του εργοστασίου σε μία τέτοιου μεγέθους εταιρεία με σημαντική συμβολή στην καινοτομία, ότι η διαχείριση θα γίνεται στο πλαίσιο της τεχνολογικής εξέλιξης και της επιστημονικής καινοτομίας, στην οποία η συγκεκριμένη εταιρεία διακρίνεται. Στο πλαίσιο αυτό διασφαλίζονται ερευνητικά προγράμματα σχολών, όπως η Γεωπονική, στην περιοχή μας, με δυνατότητα ανάπτυξης διατριβών από φοιτητές της περιοχής μας.

Στο πλαίσιο αυτό, δυστυχώς μόνο ως γραφικότητα, άγνοια και άκρατος λαϊκισμός μπορεί να χαρακτηριστούν οι απόψεις ότι ο Δήμος θα μπορούσε, σε αυτή την οικονομική συγκυρία, να βρει 3 εκατομμύρια για να προχωρήσει σε μία τέτοια επένδυση χωρίς τη σύμπραξη με ιδιώτη, άποψη που εκφράστηκε από τον κ. Σταμούλη.

Όπως επίσης, ως άκρατος λαϊκισμός, αποπροσανατολισμός και εμμονή σε μία νοοτροπία που τοποθετεί όλα τα προβλήματα κάτω από το χαλί για να χαϊδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων, χαρακτηρίζεται η εκτός θέματος κινδυνολογία του κ. Πομώνη, ότι πίσω από το εργοστάσιο της κοπριάς κρύβονται τα... σκουπίδια!

Η διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης προσωπικά, δηλώνει ότι συνεχίζει να εργάζεται για την ανάπτυξη της πόλης. Η συγκεκριμένη συμφωνία βάζει τέλος στο καθεστώς αδιαφάνειας και αποδεικνύει ότι σε εξαιρετικά επώδυνες οικονομικές συνθήκες, η Διοίκηση αξιοποιεί τις δυνατότητες για επενδύσεις που στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Καθαρισμός του βυθού στην Πάχη

"Επικαιρότητα" 4-7-2012, σελ.4

Δελτίο τύπου: Ασφαλτόστρωση δρόμων με ίδιους πόρους


ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αρ. ΔΤ: 0124 / 26-06-2012


Θέμα: Ασφαλτόστρωση δρόμων με ίδιους πόρους

Σε ασφαλτόστρωση 400 μέτρων δρόμων μέσα στην πόλη προχώρησε ο Δήμος, έργο συνολικής δαπάνης 45.000 ευρώ στο νοτιοανατολικό τομέα της Δημοτικής Ενότητας Μεγάρων. Πρόκειται για την κατάληξη των οδών Ομήρου, Δημ.Μπέη και Θεοκρίτου στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθήνας Κορίνθου.

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η Διοίκηση του Δήμου εξοικονόμησε χρήματα και αποκατέστησε τον συγκεκριμένο κόμβο όπου επικρατούσαν τριτοκοσμικές συνθήκες.
Κατά την εκτέλεση του έργου προσήλθε ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαρινάκης και συνομίλησε με τους γείτονες οι οποίοι έπρεπε συχνά στο παρελθόν να αντιμετωπίσουν απαράδεκτες γι’ αυτούς συνθήκες.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το έργο ο Δήμαρχος δήλωσε:
«Το έργο αυτό πραγματοποιείται σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες με χρήματα τα οποία έχουν προκύψει από πόρους του Δήμου και μετά από σκληρή οικονομία.
Οι συνθήκες τις οποίες είχαν να αντιμετωπίσουν οι γείτονες παρέπεμπαν σε χώρα του τρίτου κόσου ενώ το έργο έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια. Η Διοίκησή μας είχε εντάξει το συγκεκριμένο έργο μεταξύ των σημαντικών προτεραιοτήτων της και τώρα γίνεται πραγματικότητα σε συμφωνία με τις διαβεβαιώσεις τις οποίες είχαμε δώσει πριν τις εκλογές.
Θέλω να δηλώσω ότι εργαζόμαστε σκληρά και προσπαθούμε με κάθε τρόπο οι ενέργειές μας να έχουν αποτέλεσμα. Συμμεριζόμαστε τις ανάγκες των κατοίκων για καλύτερο περιβάλλον και συνθήκες διαβίωσης και κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Κάθε έργο, μικρό ή μεγάλο, αποτελεί αντίστοιχη συμβολή στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών.
Διαβεβαιώνουμε τον καθένα ότι δεν θα πάψουμε, όσον χρόνο θα υπηρετούμε αυτή τη θέση στην οποία μας ένταξαν οι πολίτες των Μεγάρων, να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την δρομολόγηση της πόλης μας προς αναπτυξιακή τροχιά».

Tο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει ...στη Ν.Πέραμο!


ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ...και κάνει στάση στη Νέα Πέραμο!

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Περάμου φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Ιουλίου στο θερινό σινεμά "Αλκυονίς" και προβάλλει βραβευμένες και διακριθείσες ταινίες του 34ου Φεστιβάλ.

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ "ΑΛΚΥΟΝΙΣ" Ν. ΠΕΡΑΜΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 5 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ: 9.30 Μ.Μ.