O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Το Βουρκάρι πλέον προστατεύεται με τη «βούλα» του ΣτΕ!!!!!

       
Το Βουρκάρι μας γιορτάζει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου 2015) με τη χαρμόσυνη είδηση ότι πριν από λίγες μόλις ημέρες εκδόθηκε το υπ’ αριθμ. 12/2015 Πρακτικό Συνεδριάσεως - Γνωμοδότηση του Τμήματος Ε΄ του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που κρίνει απολύτως σύννομο προς την Ελληνική αλλά και την Κοινοτική νομοθεσία το σχέδιο Προεδρικού διατάγματος με τίτλο: «Χαρακτηρισμός του υγροτόπου Βουρκάρι Μεγάρων (ν. Αττικής) ως Περιφερειακού Πάρκου και καθορισμός ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης καθώς και μέτρων προστασίας και διαχείρισης».

Το Τμήμα Ε΄του ΣτΕ, που συνήλθε σε σώμα την 1η Οκτωβρίου 2014 για να επεξεργαστεί το σχέδιο Προεδρικού διατάγματος (Πδ) για την προστασία του Βουρκαρίου (το οποίο διαβιβάσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης στα τέλη Αυγούστου 2014),  απεφάνθη στην πρόσφατα δημοσιευθείσα 25σέλιδη Γνωμοδότησή του για τη νομιμότητα του ανωτέρω σχεδίου Πδ, καταλήγοντας αυτολεξεί ως εξής: «…το παρόν σχέδιο Προεδρικού διατάγματος πρέπει να δημοσιευθεί αμέσως, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω δημιουργία μη αναστρέψιμων καταστάσεων στην περιοχή του υγροτόπου».

Το όνειρο γίνεται πλέον πραγματικότητα! Οι επίμονοι, μεθοδικοί, συλλογικοί και πολύμορφοι οκτάχρονοι αγώνες του Συντονιστικού Φορέα για την προστασία του υγροτόπου Βουρκάρι Μεγάρων αλλά και πλήθους φορέων και ευαισθητοποιημένων πολιτών σε υπερτοπικό επίπεδο επιτέλους δικαιώνονται!

Οι προσπάθειές μας τώρα θα στραφούν στη διεκδίκηση δράσεων για την αποκατάσταση και ανάδειξη του υγροτόπου, όπως δημιουργία παρατηρητηρίων πουλιών και κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, απομάκρυνση μπαζών, αναστήλωση του «Τείχους της Αγ. Τριάδας» κλπ.

Φιλοδοξούμε το Βουρκάρι να αποτελέσει την απαρχή της ανάπτυξης εναλλακτικού οικοτουρισμού για τον τόπο μας, που μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί με την προστασία και ανάδειξη της παραλιακής Μεγαρίδας σε τόπο παράκτιας και θαλάσσιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης χωρίς βιομηχανίες, αγκυροβόλια και ιχθυοκαλλιέργειες. 

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε! Γιατί, όπως συνηθίζουμε να λέμε όλοι εμείς στο Συντονιστικό Φορέα αλλά και οι φίλοι, συναγωνιστές και συνοδοιπόροι μας:  «Χαμένοι αγώνες είναι μόνο αυτοί που δεν δίνονται!»