O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής είναι μια συνεχιζόμενη απειλή για τα Μέγαρα


Όπως είναι πλέον γνωστό στην κοινωνία των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, έχει εκδηλωθεί εδώ και δύο χρόνια, ενδιαφέρον από τα ΕΛΠΕ για την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στο Πέραμα Μεγάρων.

Η εταιρεία θυμίζουμε, έχει εξασφαλίσει την αρχική άδεια από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας)
καθώς οι αντιρρήσεις - ενστάσεις του δήμου και της Νομαρχίας δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη αφού και οι δύο ήταν εκπρόθεσμες κατά μία ημέρα!.

' Όταν έγινε γνωστή αυτή η απειλή ο κόσμος όπως ήταν φυσικό ξεσηκώθηκε. Υπήρξε 'επιτροπή αγώνα', με επικεφαλής τον δήμαρχο κ.Στρατιώτη η οποία έκανε παράσταση στον τότε Υπουργό Ανάπτυξης κ.Φώλια, έπειτα από την απόφαση του δεύτερου να εγκρίνει και την άδεια παραγωγής που ζήτησαν τα ΕΛΠΕ και μάλιστα παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις του προκατόχου του κ.Σιούφα ότι δεν επρόκειτο να γίνει κάτι τέτοιο στα Μέγαρα.

Υπήρξε σε αυτή τη συνάντηση, ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ "δέσμευση" του ΤΟΤΕ Υπουργού, ότι δεν θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο, παρόλο που η άδεια που είχε προηγουμένως υπογράψει ο ίδιος είχε διάρκεια ισχύος 30 χρόνια και ποτέ δεν ανακλήθηκε!.

Τα ΕΛΠΕ με δελτίο τύπου την ίδια περίοδο μας ανακοίνωσαν ότι η επένδυση στα Μέγαρα δεν είναι στις ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ της εταιρείας.


Αυτά είναι τα δεδομένα. Τι καταλαβαίνει ένας απλός πολίτης από όλα αυτά;

1. Ότι το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να κατασκευαστεί οποτεδήποτε θελήσει η εταιρεία, αφού έχει ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΔΕΙΑ με ισχύ για ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ !!
2.
Τα ΕΛΠΕ δεν προγραμματίζουν όπως λένε άμεσα την κατασκευή, αλλά τα σχέδια μπορεί να αλλάξουν όποτε τα οικονομικά ή άλλα δεδομένα καταστήσουν την επένδυση προτεραιότητα για την εταιρεία.
3
.Τα ΕΛΠΕ φυσικά δεν δεσμεύονται από οποιαδήποτε δημόσια προφορική δήλωση ενός κάποιου πρώην Υπουργού.

4.
Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής είναι μια συνεχιζόμενη περιβαλλοντική απειλή για τα Μέγαρα. Μια ανατριχιαστική απειλή υποβάθμισης και καταστροφής.

5. Τα Μέγαρα οφείλουν να αγωνιστούν για την τελεσίδικη ανατροπή της απόφασης αδειοδότησης. Με πολιτικές και δικαστικές ενέργειες.

Αυτά καταλαβαίνει ο κάθε νοήμων πολίτης των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Τα ίδια καταλαβαίνουμε και εμείς Όχι όμως και η παράταξη "Δημοτική Συνεργασία" με υποψήφιο δήμαρχο τον κ.Στρατιώτη. Στο προεκλογικό φυλλάδιο της δημοτικής αυτής παράταξης (που δημοσιεύουμε παρακάτω) αναγράφονται τα εξής:

"...άλλος ένας αγώνας για να αποτραπεί η ίδρυση και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΛΠΕ. Η απειλή μια συνεχούς υποβάθμισης της περιοχής μας έλαβε τέλος με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Φώλια στις 29/7/2008, σε συνάντηση αντιπροσωπίας του δήμου Μεγαρέων με επικεφαλής τον δήμαρχο στο γραφείο του Υπουργού. Η δυναμική αντίδραση της Μεγαρικής κοινωνίας είχε θετικό αποτέλεσμα. Το εργοστάσιο απετράπη..."

Τι καλά που θα ήταν τα λόγια να δημιουργούσαν την πραγματικότητα! Από πότε όμως κάποιες προφορικές κουβέντες ενός πρώην Υπουργού, μπορεί να αποτελούν δέσμευση για τις όποιες μελλοντικές Κυβερνήσεις; Από πότε κάποια λόγια μπορούν να δεσμεύσουν εταιρείες να αναπτύξουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια;

Η ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΔΕΝ ΑΠΕΤΡΑΠΗ! ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ!

Ο όποιος εφησυχασμός μπροστά σε αυτή την τερατώδη περιβαλλοντική απειλή είναι τουλάχιστον επικίνδυνος. Θα χρειαστεί σκληρός και επίμονος αγώνας για να ανατραπεί. Ο "Φορέας των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου" έχει καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της άδειας. Η υπόθεση θα εκδικαστεί πριν τα τέλη του χρόνου. Εμείς θα δώσουμε πεισματικά αυτή την μάχη. Όπως θα συνεχίσουμε να δίνουμε την μάχη της ενημέρωσης και της κινητοποίησης με τον λαό της Μεγαρικής γης μέχρι την τελική νίκη.

Σε αυτό τον αγώνα είναι αναγκαίο να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ.

Με καθαρές κουβέντες και όχι μισόλογα! Τώρα, προτού να είναι για μια ακόμα φορά πολύ αργά!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΜΕΓΑΡΩΝ.
ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ.





Ρεπορτάζ για τον καθαρισμό του Βουρκαρίου στον τοπικό τύπο



άρθρο του κ.Οικονόμου για τις εκλογές

Τον Νοέμβρη ο λαός θα αποφασίσει για τους νέους Δήμους και τους αιρετούς πλέον Περιφερειάρχες. Οι εκλογές αυτές, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να τις υποβαθμίσουν πολιτικά, αποτελούν τις πλέον κρίσιμες πολιτικές εκλογές στο νέο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε μετά την αποδοχή του Μνημονίου Δανεισμού. Ειδικά οι εκλογές στην Αττική, την μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας όπου διαμένει ο μισός περίπου πληθυσμός της Ελλάδας, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ανεξάρτητα από τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται σε βάρος του ελληνικού λαού. Η Περιφερειακή ηγεσία που θα προκύψει από τις εκλογές οφείλει να πάρει θέση για το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον όπου θα ασκεί τις αρμοδιότητές της και να δεσμευτεί στον λαό για το αν θα λειτουργήσει ως το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό αντίβαρο, δημιουργώντας δημόσιες κοινωνικές δομές, αποδίδοντας κοινωνικό μισθό και προωθώντας τους πόρους της Περιφέρειας προς τους δοκιμαζόμενους Έλληνες, ή αν θα λειτουργήσει ως άβουλο και πειθήνιο εξαπτέρυγο της κεντρικής εξουσίας και των αδιέξοδων πολιτικών που εφαρμόζει.
Είναι η εκλογική διαδικασία που δίνει την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να καταψηφίσει το μνημόνιο και τις αναποτελεσματικές και άδικες πολιτικές που εφαρμόζονται.
Απέναντι στις συντηρητικές-αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης που εφαρμόζονται πρέπει να αντιπαρατεθεί μια Συμπαράταξη Προοδευτικών Δημοκρατικών δυνάμεων, ικανή να εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό, ενωτικό και κοινωνικό πρόγραμμα, δημιουργώντας νέες δομές, νέες ευκαιρίες και κυρίως νέες προοπτικές για την Αττική και τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και όλοι μαζί ενωμένοι να καθορίσουμε την πορεία μας, με όπλο την κοινωνική δικαιοσύνη, την ρεαλιστική οικονομική ανάπτυξη και στόχο την ευημερία των ανθρώπων και όχι μόνο των αριθμών.

'αττική γή' .... απο το φιλικό blog της Νέας Περάμου..

δελτίο τύπου - Ενωση Πολιτών

Τα προβλήματα, που απασχολούν την πόλη και τους πολίτες, είναι πολλά και μεγάλα. Δυστυχώς η σημερινή διοίκηση του Δήμου δεν έλυσε σχεδόν κανένα. Και να σκεφτεί κανείς, πως διαλαλεί ότι έχει εμπειρία. Δηλαδή τι χειρότερο θα έκανε, αν δεν είχε εμπειρία;

Ένα απ αυτά , που προσβάλλουν και την φήμη της πόλης στους διερχόμενους επισκέπτες του Αλεποχωρίου, είναι η λεωφόρος Φόρος – Έξω Βρύση.... συνέχεια

ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!


ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε με το χρησιμοποιημένο τηγανισμένο λάδι;

1.Το καλύτερο να το συγκεντρώνουμε σε μπουκάλι και να το μεταφέρουμε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που υπάρχουν σε σούπερ μάρκετ (Α/Β και my market). To τηγανισμένο λάδι έχει αρκετές βιομηχανικές χρήσεις.

2.Αν αυτό δεν είναι εφικτό το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πετάξουμε το χρησιμοποιημένο λάδι μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια. Ποτέ όμως στην αποχέτευση ή στον νιπτήρα!

Διαβάστε λεπτομέρειες :
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_1_08/04/2009_1288235
http://www.revive.gr/
http://www.ecofinder.gr
http://ecoview.gr/anakyklwsh-thganelaiu/