O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Προς τα που πηγαίνουμε;


Το περιβάλλον της περιοχής των Μεγάρων έχει υποστεί μέχρι σήμερα σοβαρά πλήγματα. Σταδιακά ολόκληρη η Μεγαρίδα, σε στεριά και θάλασσα, μετασχηματίζεται σε μια υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή.
Κάποτε οι κάτοικοι αυτού του τόπου ξεσηκώθηκαν ενάντια στην αυθαιρεσία της εξουσίας για να υπερασπιστούν το βιός τους και το μέλλον των παιδιών τους. Είδαν και ένιωσαν, ευτυχώς έγκαιρα, ότι μόνον οι ίδιοι θα μπορούσαν να υπερασπιστούν τα χωράφια και τα λιόδεντρα. Το ψωμί και την ανάσα τους.
Σήμερα διακυβεύονται τα ίδια ζητήματα στην περιοχή μας. Αν οι αντιδράσεις παραμείνουν υποτονικές, ξεχάστε τα Μέγαρα που ξέραμε...

Το Βουρκάρι στο ημερολόγιο του "Κούρου"




Δύο φωτογραφίες από περσινές εθελοντικές δράσεις καθαρισμού του Τείχους των Μεγάρων και του υγροβιοτόπου στο Βουρκάρι φιλοξενούνται για τους μήνες Μάρτιο & Ιούνιο, αντίστοιχα, στο ημερολόγιο της Εθελοντικής Ομάδας Μεγάρων Α.Ο. ΚΟΥΡΟΣ για το έτος 2012.

Το εν λόγω ημερολόγιο εκδόθηκε πρόσφατα και διανέμεται, όπως κάθε χρόνο, δωρεάν από τα μέλη του συλλόγου αλλά και τα γραφεία τους στον Φόρο. Κάθε μήνας περιέχει φωτογραφίες μιας εκ των πολύμορφων και ποικίλων δράσεων της Εθελοντικής Ομάδας (όπως: συνάσκηση με το Πυροσβεστικό Σώμα, κατάσβεση πυρκαγιάς, ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, ενημέρωση για θέματα εθελοντισμού σε σχολείο, συλλογή και διανομή τροφίμων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αγώνα σκοποβολής, διαγωνισμό αερόστατου, ποδηλατικό γύρο, αιμοδοσία, εκπαίδευση στην Πυροσβεστική).

Κι όμως, οι δράσεις της Εθελοντικής Ομάδας του Κούρου δεν είναι μόνο αυτές, γι' αυτό και δεν φτάνουν να αποτυπωθούν μέσα σε 12 φωτογραφίες ενός ημερολογίου! Έτσι, κάποιες από τις δράσεις της Ομάδας, όπως: περιπολίες δασοπροστασίας, καθαρισμοί παραλιών, καθαρισμοί αλσυλίων, δενδροφυτεύσεις, ανακύκλωση χαρτιού, εκπαιδεύσεις σε θέματα πρώτων βοηθειών και πολιτικής προστασίας, συμμετοχή σε εκθέσεις, παροχή βοήθειας σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συλλογή και διανομή ρουχισμού σε απόρους, παρεμβάσεις σε αρμόδιους φορείς κ.α, δεν φιλοξενούνται μεν στις σελίδες του φετινού ημερολογίου, βρίσκονται όμως κάπου πιο βαθιά, στη συνείδηση της τοπικής μας κοινωνίας που αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά του Κούρου συμμετέχει μαζικά σε όλες τις δράσεις του.

Δραττόμαστε λοιπόν της ευκαιρίας, να ευχαριστήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας τους εθελοντές του Κούρου, τόσο για την ενεργή συμμετοχή τους σε δράσεις προστασίας του υγροβιοτόπου των Μεγάρων όσο και για τις πρωτοβουλίες τους σε δράσεις ανάδειξής του, καθώς, ως γνωστόν, η Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων "Α.Ο. ΚΟΥΡΟΣ" αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Συντονιστικού Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου με διαρκή συμμετοχή και ανεκτίμητη προσφορά στη συλλογική προσπάθεια για την επίσημη ανακήρυξή του ως προστατευόμενου υγροβιότοπου.

Μια προσπάθεια ετών που, όπως όλα δείχνουν, θα ευοδωθεί επιτέλους αυτή τη χρονιά με την έγκριση του ειδικού Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Βουρκαρίου, το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο μετά την εκπόνηση και ψήφισή του από την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας και τον έλεγχό του από το Νομοπαρασκευαστικό τμήμα του ΥΠ.Ε.Κ.Α.

"Τι καιροί, τι ήθη!!!!!"

"...Στις μέρες μας ήρθε η σειρά ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ συστήματος. Το θεριό που ψυχοραγεί, όλοι ξέρουμε, γίνεται επικίνδυνο. Έτσι και το σύστημα που νιώθει να χάνει την επιρροή του στον κόσμο που εξουσίαζε, έχει γίνει εξαιρετικά ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ..."
Πάνος Χαλόφτης - Παπαδημήτρης

ευχές....

Χ Ρ Ο Ν Ι Α Π Ο Λ Λ Α Κ Α Ι Ε Υ Λ Ο Γ Η Μ Ε Ν Α

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ

Με την αγάπη μου και την εκτίμησή μου,

2012 από καρδιάς ευχές

για ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

και χιλιάδες ‘’διαδρομές’’ ζωής, πάντα <<Με πυξίδα το ΦΩΣ>>.

Πάρις Κατσίβελος

Ηθοποιός - Καθηγητής Δραματικής Τέχνης

Τηλ: 210-8219301, mail: me.piksida.to.fos@gmail.com