O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ξαναγύρισε το φοινικόπτερο στο Βουρκάρι! ....για να κλείσει το 2010 με χαρούμενο τρόπο!...

Το δακτυλιωμένο φοινικόπτερο του Βουρκαρίου ξαναγύρισε στον αγαπημένο του τόπο, τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου! Για μας όλους είναι η πιο όμορφη επίσκεψη των γιορτινών αυτών ημερών!

Του δίνουμε την υπόσχεση ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν του χρόνου να βρει το σπίτι του, το Βουρκάρι πιο όμορφο και πιο προστατευμένο!

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για το φλαμίνγκο που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 2001, καταγράφηκε το 2003 στην Ιταλία και από το 2005 και μετά από ότι φαίνεται, κινείται μεταξύ του υγροτόπου Gediz Delta στη Σμύρνη της Τουρκίας και του Βουρκαρίου Μεγάρων! Η προηγούμενη επίσκεψή του ήταν στις 3/2/2010.

Οι κινήσεις του συγκεκριμένου φοινικοπτέρου καταγράφονται επίσημα από το Ευρωπαϊκό κέντρο δακτυλιώσεων στο Παρίσι.



Ο καλός φίλος Στρατής Μπουρδάκης, που από χρόνια κάνει τις παρατηρήσεις του στον υγρότοπο και για τις επιστημονικές ανάγκες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας μας έστειλε το πιο κάτω μήνυμα:

καλημέρα και χρόνια πολλά,

ξαναγύρισε στο Βουρκάρι για τρίτο χειμώνα το φοινικόπτερο με το κίτρινο δαχτυλίδι FATP. Είναι πια 10 χρονών, γεννήθηκε το 2001 στη Γαλλία (Etg. du Fangassier - Bouches-du-Rhône) και μετά απο ένα πέρασμα το 2003 από το Λιβόρνο της Ιταλίας, απο το 2008 έρχεται κάθε χρόνο και μένει για κάποιο διάστημα το χειμώνα στον υγρότοπο των Μεγάρων, ενώ από ότι φαίνεται από τις επανευρέσεις την αναπαραγωγική περίοδο την περνάει στην αποικία στον υγρότοπο της Σμύρνης (Çamaltı Tuzlası, Gediz Deltası) στην Τουρκία.

Εκτός από το Φοινικόπτερο ξαναήρθαν και πολλοί Μαυροκέφαλοι γλάροι (μέτρησα πάνω απο 1600 προχθές) και οι πρώτες πάπιες (3 Βαρβάρες και 4 Κιρκίρια).

Καλή χρονιά

Στρατής

Χρόνια πολλά Στρατή!

το σχεδιάγραμμα της πορείας του συγκεκριμένου φλαμίνγκο:


διαβάστε περισσότερα στο:http://vourkari.blogspot.com/2010/02/blog-post_16.html



Πόλεις χωρίς σκουπίδια


Οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις αναφορικά με τα σχέδια για τη δημιουργία ΧΥΤΥ στην Κερατέα, καθιστούν το όραμα της Greenpeace για πόλεις χωρίς σκουπίδια πιο επίκαιρο και επείγον από ποτέ. Οι πόλεις χωρίς σκουπίδια μπορεί και πρέπει να γίνουν πραγματικότητα, αρκεί η πολιτική ηγεσία να κάνει τις σωστές επιλογές στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι επιλογές αυτές είναι:
  • Πρόληψη στην πηγή και κομποστοποίηση, ώστε τα τελικά υλικά που απορρίπτονται να είναι τα ελάχιστα δυνατά.
  • Επαναχρησιμοποίηση των υλικών και συσκευασιών.
  • Ανακύκλωση ώστε να εκμηδενίζεται σχεδόν το τελικό ποσοστό των απορριμμάτων.
Η λύση αυτή πέραν των προφανών περιβαλλοντικών οφελών, είναι η οικονομικά αποδοτικότερη και αυτή που δημιουργεί τιςπερισσότερες θέσεις εργασίας. Εάν δεν εξασφαλιστούν τα παραπάνω, οι συζητήσεις για ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ οδηγούν απλώς σε νέες χωματερές. Σε αυτή την περίπτωση, τόσο στην Κερατέα όσο και αλλού, οι κοινωνικές εκρήξεις πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και αναμενόμενες. Μέρος σε αυτή τη λύση οφείλουμε να είμαστε όλοι: πολίτες, ΟΤΑ και πολιτική ηγεσία.



Τα σχόλια και οι επισημάνσεις μας στην "ΑΠΟΨΗ" και τον "ΜΕΓΑΡΙΚΟ ΤΥΠΟ"