O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Αυθαίρετα προς κατεδάφιση στον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου...



Την Παρασκευή 29 Μαρτίου προκηρύχθηκε ο διεθνής ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός, εκτιμώμενης δαπάνης μισού εκατομμυρίου ευρώ, για την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε παράκτιες και δασικές περιοχές. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών είναι στις 6.5.2019 και η παροχή υπηρεσιών (οι διαδικασίες κατεδάφισης) θα γίνουν μέχρι 31.12.2019. Ο διαγωνισμός γίνεται μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων.

Όπως βλέπουμε στον δημοσιευμένο πίνακα, η ομάδα Α αφορά κατεδαφίσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαρίδας. Φυσικά περιλαμβάνονται και κατεδαφίσεις αυθαιρέτων παραπηγμάτων που βρίσκονται στην παραλία της Αγίας Τριάδας και καταλαμβάνουν δημόσια γη και αιγιαλό.

Είναι μια ευχάριστη και πολυαναμενόμενη εξέλιξη για τον υγροβιότοπο, ο οποίος έχει τραυματιστεί χρόνια τώρα από την αυθαίρετη δόμηση και τις διάφορες αυθαίρετες εγκληματικές ενέργειες (όπως την ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων στην περιοχή του).

Όλοι οι ευαίσθητοι πολίτες, οι Σύλλογοι και οι Συλλογικότητες που έχουν αγωνιστεί για την σωτηρία, την αποκατάσταση και την ανάδειξη του υγροβιοτόπου των Μεγάρων θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης και να πιέζουν για την πραγμάτωσή της.

Αυτό θα είναι ένα πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα στην πορεία για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του Βουρκαρίου, που έχει χαρακτηριστεί από το 2017 "Περιφερειακό Πάρκο" και προστατεύεται με ειδικό νομοθετικό πλαίσιο.

Ο αγώνας για την προστασία - αποκατάσταση - ανάδειξη του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου συνεχίζεται!


Η εφημερίδα "Αυγή" είχε σχετικό ρεπορτάζ για το θέμα: