O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

...οι εξελίξεις με τις ιχθυοκαλλιέργειες τρέχουν, ενώ ο Δήμος Μεγαρέων σιωπά!


Ο αγώνας ενάντια στην αυθαίρετη χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών σε πολλές παράκτιες περιοχές της χώρας μας συνεχίζεται με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής. Όπως βλέπουμε και από το σχετικό δελτίο τύπου το οποίο δημοσιεύουμε σήμερα, η Επιτροπή παρενέβη στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου προσπαθώντας να προωθήσει τα σχετικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

Το "vourkari" έχει από την αρχή δημοσιοποιήσει στη Μεγαρική κοινωνία όλα τα στοιχεία σχετικά με το ζήτημα, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τους σημαντικούς κινδύνους υποβάθμισης της παραλιακής Μεγαρίδας από την χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας. Ο "Φορέας" παρενέβη στον επίσημο ηλεκτρονικό δημόσιο διάλογο, υπέβαλε σχετικό υπόμνημα στην Περιφέρεια Αττικής (ενάντια σε αγκυροβόλιο και ιχθυοκαλλιέργειες) και συμμετέχει στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή.

Δυστυχώς όμως, από μέρους της διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων συναντάμε την απόλυτη σιωπή! Την ώρα μάλιστα που οι εξελίξεις τρέχουν! Δεν θα υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για οποιαδήποτε τυχόν αρνητική εξέλιξη...



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 6.10.2011

Χωρίς να έχει προσκληθεί ούτε ένας εκπρόσωπος της Α’βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επαγγελματιών αλιέων, και με διαδικασίες πρόσκλησης που καταγγέλθηκαν ως άκυρες, επαναλήφθηκε σήμερα η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας. Παρά την απαγόρευση εισόδου που διατάχτηκε για τους εκπροσώπους της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας», Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αλλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Αλιέων, κατάφεραν να παραβρεθούν στη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας τον παντελή αποκλεισμό τους από όλες τις διαδικασίες διαμόρφωσης και θεσμοθέτησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών και απαιτώντας την άμεση απόσυρσή του.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής έγιναν μάρτυρες της ομολογίας των συντελεστών που διαμόρφωσαν το Χωροταξικό Πλαίσιο ότι η θεσμοθέτησή του γίνεται χωρίς να έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις της υπερ - εικοσαετούς δραστηριότητας των υδατοκαλλιεργειών στο θαλάσσιο περιβάλλον, με κεντρικό γνώμονα τη διευκόλυνση του κλάδου. Κι όχι μόνον αυτό: Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου παραδέχτηκε ότι δεν έχει επισκεφθεί ποτέ περιοχή λειτουργίας ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ αποκορύφωμα υπήρξε η δήλωση της καθ’ ύλην αρμόδιας τμηματάρχη της Διεύθυνσης Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ, ότι στις περιοχές ενδιαφέροντος για εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών (δηλαδή στην περίμετρο των 500 μέτρων από όλες τις ακτές της Ελλάδας) απαγορεύεται έτσι και αλλιώς η επαγγελματική αλιεία, αλλά και ότι στο 90% του παράκτιου και νησιωτικού χώρου (περιοχές Β2 Ειδικού Χωροταξικού του Τουρισμού) απαγορεύεται η «τουριστική αξιοποίηση» (!!!!!!). Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, η «υδατοκαλλιεργητική αξιοποίηση» δεν θα απαγορεύεται σχεδόν πουθενά… Η συνεδρίαση διεκόπη με απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου, μετά την απαίτησή του να αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής (οι οποίοι δεν δέχτηκαν να το κάνουν) και θα επαναληφθεί σε μη ορισθείσα ακόμη ημερομηνία

καθαρισμός Βουρκαρίου 2011!

οι πολίτες των Μεγάρων υπερασπίζονται τον τόπο τους!


Ο Αλκ. Μπεναρδής για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών...

"Πνοή" 20/10/2011, σελ.11

Ερώτηση Θ.Μπούρα για τις ιχθυοκαλλιέργειες

"Μεγαρικός" 20/10/2011, σελ.16
"Άποψη" 20/10/2011, σελ.13
"Επικαιρότητα" 20/10/2011, σελ.5

Εικόνες από το Βουρκάρι...


Υγρότοπος "Βουρκάρι" Μεγάρων, 23/10/2001



"ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!"

"Αιχμή" 21/10/2011, σελ.10

σχετικά με την οδηγία της ΕΕ για τις αυγοπαραγωγικές όρνιθες



Δελτίο Τύπου

Συνάντηση Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων με GAWF και Eurogroup for Animals

Η ομάδα του GAWF μαζί με τον κο Iain Reddish, Διευθυντή του τμήματος Συντονισμού για τα Ευρωπαϊκά Θέματα στο Eurogroup for Animals, πραγματοποιήσε συνάντηση στις 22 Σεπτεμβρίου με τον Υφυπουργό του Υπ.Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Δριβελέγκα όπου συζητήθηκαν θέματα φιλοζωικού ενδιαφέροντος και προστασίας των ζώων σε συνάρτηση με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμούς τους οποίους υποχρεούται η χώρα μας να εφαρμόζει.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα εξής:

1. Κλωνοποίηση Ζώων για τροφή: Ο κος Reddish συνεχάρη τον κο Υφυπουργό για τη σθεναρή αντίθεση της Ελλάδας σε οποιαδήποτε μορφή κλωνοποίησης ζώων για τροφή.

2. Μεταφορά Παραγωγικών Ζώων: Σχολιάστηκε για άλλη μια φορά ο ανεπαρκής, λανθασμένος και συχνά απλά ανύπαρκτος έλεγχος όσον αφορά στα παραγωγικά ζώα που μεταφέρονται είτε για πάχυνση είτε για σφαγή. Ο κος Δριβελέγκας μιλώντας είπε: «…Πάνω απ’ όλα μου αρέσει να είμαι ειλικρινής…». Συμφώνησε ότι η Ελλάδα πράγματι υστερεί στο συγκεκριμένο τομέα αποδίδοντας την αιτία στη σοβαρή έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό που είναι ακόμη πιο δυσάρεστο είναι οτι δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή στο σύντομο μέλλον δεδομένου ότι η πρόσληψη νέου κτηνιατρικού προσωπικού δημοσιονομικά είναι αδύνατη.

3. Εφαρμογή της Οδηγίας σχετικά με την αλλαγή των κλωβών των αυγοπαραγωγικών ορνίθων. Γεγονός παραμένει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αυγοπαραγωγών δεν θα είναι συνεπής στην εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας από 1/1/2012. Αυτό διαπιστώθηκε και από τη συνάντηση που είχε το GAWF με την Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδος στις 6/9/2011. Βασική αιτία -όπως ισχυρίζονται- αποτελεί η έλλειψη οικονομικών πόρων που απαιτούνται για την αλλαγή των κλωβών. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κος Δριβελέγκας με την Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδος και δεδομένου αδυναμιών του κλάδου, προβλέπεται να ενισχυθούν οικονομικά από κονδύλια του ΕΣΠΑ όσοι αυγοπαραγωγοί καταθέσουν πλάνο αντικατάστασης κλωβών μέχρι τις 31/12/2011. Η έγκριση θα πάρει διάστημα 2-3 μηνών, ενώ η εφαρμογή προβλέπεται να ξεκινήσει από το Μάρτιο του 2012 με σταδιακή μορφή. Όσοι αυγοπαραγωγοί δεν καταθέσουν πλάνο αντικατάστασης θα υποστούν αφαίρεση της άδειας πώλησης των αυγών τους στην Ελληνική αγορά. Οι παραπάνω εξελίξεις αναπόφευκτα σημαίνουν, παράταση εφαρμογής της οδηγίας για το πρώτο τουλάχιστον εξάμηνο του 2012. Ο κος Reddish σχολίασε ότι η μη συμμόρφωση στην Οδηγία -που έχει λάβει παν-Ευρωπαική προβολή- βάζει την Έλλαδα στο στόχαστρο των ξένων φιλοζωικών οργανώσεων με συνέπειες αρνητικές για την εικόνα της χώρας όπως π.χ. για τον τουρισμό.

4. Κατοικίδια Ζώα & ΕΕ. Συμφωνεί απόλυτα ο κος Δριβελέγκας με την προσφάτως κυκλοφορήσασα Γραπτή Διακήρυξη 26/2011 σχετικά με τη διαχείριση του πληθυσμού των σκύλων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί και να διαδοθεί η φιλοζωική διαχείριση των αδέσποτων σκύλων, να εδραιωθεί η ιδέα του υπεύθυνου ιδιοκτήτη με την ηλεκτρονική σήμανση και να γίνει επίσημη καταγραφή των ιδιόκτητων σκύλων. Αυτό εξάλλου είναι και το πνεύμα του νέου σχέδιου νόμου περί προστασίας δεσποζόμενων και αδεσπότων ζώων.

Το GAWF ευχαριστεί τον κο Υφυπουργό για τις θέσεις του σχετικά με τα κατοικίδια στην ΕΕ καθώς και για την αντίθεση του Υπουργείου στα κλωνοποιημένα ζώα. Είναι βέβαιο ότι χρειάζεται να υπάρξει αντίστοιχη μέριμνα και για προστασία των παραγωγικών ζώων στο επίπεδο των Κοινοτικών Οδηγιών. Κλείνοντας θετικά ο κος Δριβελέγκας σημείωσε ότι «…παρ’ όλη την δύσκολη φάση που περνάει η χώρα, κάποιες αξίες δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Η προώθηση της φιλοζωίας είναι ξεκάθαρα μέσα στους στόχους του Υπουργείου».
26/09/2011

http://www.gawf.org.uk

η τοπική αυτοδιοίκηση αποχαιρέτησε τον Γ.Αμπατζόγλου


Κηδεύτηκε από τον ιερό ναό Αγ. Γεωργίου Ελευσίνας, ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Αμπατζόγλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, χάνοντας τη μάχη που έδινε τους τελευταίους μήνες με την επάρατη νόσο.

Ο Γ. Αμπατζόγλου κατ΄ εξοχήν άνθρωπος της αυτοδιοίκησης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελευσίνα, αφιερώνοντας όλη του τη ζωή στη βελτίωση της καθημερινότητας και του περιβάλλοντος της πόλης του.

Σπούδασε Χημικός-Μηχανικός στο Ε.Μ.Π. Το 1988 αναγορεύτηκε σε διδάκτορα του ΕΜΠ , αφού η διατριβή του με θέμα την εξέλιξη της ρύπανσης και των ρυπαντικών φορτίων στον κόλπο της Ελευσίνας αρίστευσε.

Είχε ενεργό συμμετοχή στις εκδηλώσεις του αντιδικτατορικού αγώνα και στην κατάληψη του Πολυτεχνείου.

Επί 20 χρόνια συμμετέχει ενεργά και πολύπλευρα στην κοινωνική ζωή της Ελευσίνας. ΄Εχει ενεργό συμμετοχή σε εργατικούς αγώνες , σε αγώνες για το Νοσοκομείο, την βιομηχανική ρύπανση, την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Εξελέγη το 1978 για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος και υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη θέση του δημάρχου επί τρεις συνεχείς θητείες (2002-2006-2010). Η υποδειγματική του δουλειά στον τομέα της θαλάσσιας ρύπανσης του κόλπου της Ελευσίνας, ο εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του αποχετευτικού του Θριάσιου Πεδίου αποτελούν ένα μοναδικό έργο ύψιστης σημασίας για τους κατοίκους της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Γ. Αμπατζόγλου υπήρξε μέλος του ΚΚΕ και στη συνέχεια του ΣΥΝ.

εκδήλωση του δήμου για τα άτομα της τρίτης ηλικίας

ΜΕ ΤΟΝ ΒΥΖΑ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ!


Η Λέσχη Φίλων Βύζαντα διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή στην Βέροια για την 1η αγωνιστική της Football League την Κυριακή 30/10.


Δηλώσεις συμμετοχής για το πούλμαν θα πρέπει να δηλωθούν το αργότερο μέχρι Σάββατο 29/10 και ώρα: 15.00μ.μ. στα γραφεία της λέσχης (Eλευθ. Βενιζέλου 17).


Δηλώστε συμμετοχή στα τηλ: 6979081422 & 6987053484 και στα γραφεία της λέσχης Τρίτη έως Πέμπτη 17.30-20.30 κάθε απόγευμα και Σάββατο 11.00-15.00μ.μ.


Ώρα αναχωρησης πουλμαν: Κυριακη 7.00π.μ., έξω από το γήπεδο του Βύζα.


** Περιορισμένος αριθμός θέσεων**