O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

...οι εξελίξεις με τις ιχθυοκαλλιέργειες τρέχουν, ενώ ο Δήμος Μεγαρέων σιωπά!


Ο αγώνας ενάντια στην αυθαίρετη χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών σε πολλές παράκτιες περιοχές της χώρας μας συνεχίζεται με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής. Όπως βλέπουμε και από το σχετικό δελτίο τύπου το οποίο δημοσιεύουμε σήμερα, η Επιτροπή παρενέβη στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου προσπαθώντας να προωθήσει τα σχετικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

Το "vourkari" έχει από την αρχή δημοσιοποιήσει στη Μεγαρική κοινωνία όλα τα στοιχεία σχετικά με το ζήτημα, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τους σημαντικούς κινδύνους υποβάθμισης της παραλιακής Μεγαρίδας από την χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας. Ο "Φορέας" παρενέβη στον επίσημο ηλεκτρονικό δημόσιο διάλογο, υπέβαλε σχετικό υπόμνημα στην Περιφέρεια Αττικής (ενάντια σε αγκυροβόλιο και ιχθυοκαλλιέργειες) και συμμετέχει στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή.

Δυστυχώς όμως, από μέρους της διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων συναντάμε την απόλυτη σιωπή! Την ώρα μάλιστα που οι εξελίξεις τρέχουν! Δεν θα υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για οποιαδήποτε τυχόν αρνητική εξέλιξη...



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 6.10.2011

Χωρίς να έχει προσκληθεί ούτε ένας εκπρόσωπος της Α’βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επαγγελματιών αλιέων, και με διαδικασίες πρόσκλησης που καταγγέλθηκαν ως άκυρες, επαναλήφθηκε σήμερα η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας. Παρά την απαγόρευση εισόδου που διατάχτηκε για τους εκπροσώπους της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας», Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αλλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Αλιέων, κατάφεραν να παραβρεθούν στη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας τον παντελή αποκλεισμό τους από όλες τις διαδικασίες διαμόρφωσης και θεσμοθέτησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών και απαιτώντας την άμεση απόσυρσή του.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής έγιναν μάρτυρες της ομολογίας των συντελεστών που διαμόρφωσαν το Χωροταξικό Πλαίσιο ότι η θεσμοθέτησή του γίνεται χωρίς να έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις της υπερ - εικοσαετούς δραστηριότητας των υδατοκαλλιεργειών στο θαλάσσιο περιβάλλον, με κεντρικό γνώμονα τη διευκόλυνση του κλάδου. Κι όχι μόνον αυτό: Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου παραδέχτηκε ότι δεν έχει επισκεφθεί ποτέ περιοχή λειτουργίας ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ αποκορύφωμα υπήρξε η δήλωση της καθ’ ύλην αρμόδιας τμηματάρχη της Διεύθυνσης Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ, ότι στις περιοχές ενδιαφέροντος για εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών (δηλαδή στην περίμετρο των 500 μέτρων από όλες τις ακτές της Ελλάδας) απαγορεύεται έτσι και αλλιώς η επαγγελματική αλιεία, αλλά και ότι στο 90% του παράκτιου και νησιωτικού χώρου (περιοχές Β2 Ειδικού Χωροταξικού του Τουρισμού) απαγορεύεται η «τουριστική αξιοποίηση» (!!!!!!). Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, η «υδατοκαλλιεργητική αξιοποίηση» δεν θα απαγορεύεται σχεδόν πουθενά… Η συνεδρίαση διεκόπη με απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου, μετά την απαίτησή του να αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής (οι οποίοι δεν δέχτηκαν να το κάνουν) και θα επαναληφθεί σε μη ορισθείσα ακόμη ημερομηνία