O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

να πως δεν εγκρίνονται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε βιομηχανίες στο Θριάσιο...

Η Νομαρχία Δυτικής Αττικής πρόσφατα απέρριψε αιτήσεις για έγκριση λειτουργίας σε βιοτεχνικές - βιομηχανικές μονάδες στο Θριάσιο με το αιτιολογικό του κορεσμού της περιοχής. Πρόκειται για περιπτώσεις που δεν έγιναν δεκτές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). Ο Νομάρχης αιτιολόγησε την απορριπτική του εισήγηση με το επιχείρημα του κορεσμού του Θριάσιου πεδίου, επισύροντας ταυτόχρονα την ευθύνη σε συγκεκριμένους τοπικούς άρχοντες, γιατί "έδωσαν τις περιοχές και έγιναν έτσι"!

Υπενθυμίζουμε ότι ο Φορέας για την Προστασία του Βουρκαρίου" έχει ζητήσει να απορρίπτονται οι ΜΠΕ για εγκατάσταση βιομηχανιών στην περιοχή του Βουρκαρίου και περιμένουμε απο τη Νομαρχία να τηρήσει την ίδια στάση και στην περίπτωση του εξαιρετικά ευαίσθητου οικοσυστήματος του υγροβιοτόπου των Μεγάρων.

Τα πρόσφατα αυτά γεγονότα, αποδεικνύουν τις δυνατότητες των τοπικών αρχών να παρεμβαίνουν με θετικό τρόπο στην κατεύθυνση της περιβαλλοντικής προστασίας των περιοχών ευθύνης τους. Και στην περίπτωσή μας δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες!

Να μην εγκριθεί πια καμία άλλη εγκατάσταση βιομηχανικών ή βιοτεχνικών μονάδων στην περιοχή, μέχρι την οριστική κατάργηση της βιομηχανικής ζώνης στην γειτονική με τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου έκταση!

Ο Δήμος και η Νομαρχία μπορούν και πρέπει να εφαρμόσουν τοπικά μια 'πράσινη' πολιτική προστασίας και ανάπλασης της παραλιακής Μεγαρίδας!

διαβάστε τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντα ρεπορτάζ που αναφέρονται στο θέμα από πρόσφατες δημοσιεύσεις στην εφημερίδα "Θριάσιο":




ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ - δελτίο τύπου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι πολιτικές και συντονιστικές επιτροπές, τα ανώτατα όργανα των δύο συνδυασμών, καθώς και οι ίδιοι οι επικεφαλής, κάνοντας την υπέρβαση, κατάφεραν αυτό που λίγους μήνες πριν έμοιαζε ανέφικτο. Μέσα από διαδοχικές συζητήσεις υπήρξε προκριματική συμφωνία, σε βασικές αρχές, που δημιούργησε τις προϋποθέσεις κοινής καθόδου στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές. Η σύμπραξη των δύο σε ένα ενιαίο σχήμα, με κοινό βηματισμό και γλώσσα, δεν είναι εύκολη υπόθεση και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει πολλή δουλειά σε όλους τους τομείς, προκειμένου να το πετύχουμε. Η εκλογή του προσώπου που θα ηγηθεί αυτού του συνδυασμού, αποτελεί σημαντικό σταθμό στην κοινή προσπάθεια για αλλαγή στο τοπικό πολιτικό τοπίο. Τυπικά ανεξαρτήτως αριθμού ψηφοφόρων την ερχόμενη Κυριακή θα εκλεγεί. Όμως για εμάς η επιλογή ενός από τους εν δυνάμει υποψηφίους Δημάρχους πρέπει να είναι ευθύνη όλων μας.

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, στο Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, από τις 10 π.μ έως τις 6 μ.μ αποφασίζουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για αυτό.

Στο τελευταίο ίσως ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ που εκδίδουμε με τη σημερινή μας μορφή, σας προσκαλούμε και σας προτρέπουμε να δώσετε το παρόν σε αυτή την ανοικτή, δημοκρατική διαδικασία εκλογής. Η «ΚΙΝΗΣΗ» πάντα στηριζόταν στο στελεχιακό της δυναμικό, στα μέλη και τους φίλους της. Αυτή τη φορά θεωρήσαμε υποχρέωσή μας για το καλό του τόπου, για όλους μας, να πάμε ένα βήμα μακρύτερα. Συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις στο να προχωρήσουμε στην ανοικτή αυτή διαδικασία ώστε να αποδείξουμε, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα το οποίο θα είναι σεβαστό από όλους μας, ότι μια νέα εποχή ξεκινά για το Δήμο μας, ότι είμαστε έτοιμοι να αποτελέσουμε μέρος της ιστορίας της, και όχι να εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε ως παθητικοί θεατές.

Η ψήφος του καθενός μας είναι πολύτιμη και το μόνο όπλο που διαθέτουμε ώστε να κάνουμε τη διαφορά, εφόσον κρίνουμε ότι ήρθε η ώρα.

Όσοι συμμετάσχουν στη διαδικασία πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα, ή άδεια οδήγησης, ή διαβατήριο.

Σας περιμένουμε.

Το Γραφείο Τύπου

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Θριασίου

απο την wwf και greenpeace