Πιστεύουμε ότι αυτή είναι και μια ευκαιρία για μια καινούργια και οικολογική λύση!
- που να είναι οικονομικά φτηνή
- να μην επιβαρύνει το περιβάλλον
- να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας
- να είναι προσοδοφόρα
Είναι αυτό δυνατόν; ΕΙΝΑΙ!
Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε ως
πρόληψη - επαναχρησιμοποίηση - κομποστοποίηση - ανακύκλωση
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Τα στερεά αστικά απόβλητα είναι κυρίως
1.βιοαποδομήσιμα (τα σκουπίδια που πετάγονται στους πρασινους κάδους), 2.συσκευασίες, 3.ογκώδη οικιακά, 4.μπάζα
Πρώτο μέλημα είναι να ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ τον όγκο των αποβλήτων στην πηγή! Το κίνητρο θα μπορούσε αρχικά να είναι η μείωση των δημοτικών τελών που θα καλείται να πληρώνει το κάθε νοικοκυριό (πιο λίγα σκουπίδια - λιγότερα τέλη). Είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται ευρέως στο εξωτερικό αλλά έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα σε συγκεκριμένους δήμους (πιλοτικά στην Ελευσίνα, πληροφορίες στο www.eleusina.gr/). Περιλαμβάνει την λειτουργία ζυγιστικού μηχανισμού στο όχημα και την δημιουργία μοντέλου χρέωσης). Δίκαιο και αποτελεσματικό μέτρο. Ο δημότης θα έχει ισχυρό κίνητρο να μειώσει τα σκουπίδια που παράγει και να αυξήσει την ανακύκλωση!
Για τα βιοαποδομίσημα που θα παράγονται υπάρχουν δύο δρόμοι:
1. η ευρύτατη οικιακή κομποστοπόίηση (το κάθε νοικοκυριό παίρνει από τον δήμο ειδικό κάδο που εναποθέτει τον μεγαλύτερο όγκο οργανικών υπολειμμάτων τα οποία μετατρέπονται σε λίπασμα)
2. δημοτική κλειστή λιπασματοποίηση όπου τα πράσινα απόβλητα και μέρος των βιοδιασπωμένων μετατρέπονται σε λίπασμα
Συσκευασίες στους γνωστούς μπλέ κάδους
Ογκώδη υλικά: Σε δημοτικό κέντρο ανακύκλωσης (ανάλογο λειτουργεί ήδη στην Ελευσίνα και απασχολεί δέκα άτομα!) προς παρασκευή υλικού RDF που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο στην βιομηχανία.
Τα μπάζα : Τα υλικά αυτά με ειδικό κοσκίνισμα και μηχανικό λειοτεμαχιστή μπορούν να μετατρέπονται σε υλικό για διάφορες χρήσεις.
Ταυτόχρονα το δημοτικό κέντρο ανακύκλωσης θα συγκεντρώνει και θα διαθέτει στην βιομηχανία ανακύκλωσης και υλικά όπως μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οικιακά λάδια, ελαστικά, ορυκτέλαια.
Στόχος η μείωση των συνολικών αποβλήτων προς ταφή στο 20% των παραγομένων, που θα αποφέρει οικονομικό όφελος και επιπλέον απασχόληση!
Ας μετατρέψουμε λοιπόν ένα πρόβλημα (την ντροπή της χωματερής) σε μια ευκαιρία για οικολογική και προσοδοφόρα διαδικασία! ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ!
....και να βρεθούν τα Μέγαρα στα κανάλια όχι για να νοιώσουμε ντροπή αλλά περηφάνια!
Στο χέρι μας είναι!
Η έκκληση αυτή είναι και πρόταση τόσο προς τον κ.δήμαρχο όσο και προς τον κ.Σταμούλη και τον κ.Μαρινάκη!
Να τονίσουμε ότι οι προτάσεις αυτές δεν είναι ούτε καινούργιες ούτε δικές μας! Έχουν γίνει από επίσημους οικολογικούς φορείς όπως είναι η greenpeace και τοπικές αρχές όπως ο δήμος Ελευσίνας.
ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΕΣ!
περισσότερα μπορείτε επίσης να δείτε :
http://www.capital.gr/weekend_articles.asp?id=952639
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=153789
http://www.greenpeace.org/greece/news/waste-managment-new-legislation
http://tvxs.gr/news/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD/%CE%B1%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CF%87%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82
Ελευσίνα: http://www.eleusina.gr/ASA2008/%CE%91%CE%A3%CE%91-2009.doc