O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

για την εκδήλωση στο Βουρκάρι...





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου: Επίσκεψη – ξενάγηση στον υγρότοπο Βουρκαρίου - Μεγάρων

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγροτόπων 2 Φεβρουαρίου ο Συντονιστικός Φορέας Βουρκαρίου, ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ και την Ορνιθολογική, πραγματοποίησαν επίσκεψη - ξενάγηση την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 στον υγρότοπο Βουρκάρι - Μεγάρων.
Την ξενάγηση παρακολούθησαν και μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου. Παρατηρήσαμε με ειδικά τηλεσκόπια της Ορνιθολογικής την ορνιθοπανίδα, είδαμε φλαμίνγκο και αγριόπαπιες και χαρήκαμε την απελευθέρωση τεσσάρων γερακίνων από την ΑΝΙΜΑ.
Ενημερωθήκαμε από το Φορέα Βουρκαρίου για το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο αποχαρακτηρίζει την περιοχή ως βιομηχανική και απαγορεύει στις υπάρχουσες βιομηχανίες την επέκτασή τους. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική και υπερτοπικού χαρακτήρα. Είναι αποτέλεσμα αγώνων πολλών χρόνων των κατοίκων αλλά και πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων που δουλεύουν πάνω στην προστασία των οικοσυστημάτων των υγροτόπων. Κοινός στόχος όλων η αειφόρος χρήση των υγροτόπων για τους ανθρώπους και τη φύση.
Φυσικά δεν έλειπε και η αναφορά στα ιστορικά στοιχεία για το τείχος των Μεγάρων.
Η Δυτική Αττική έχει τους δικούς της υγροτόπους, Βουρκάρι Μεγάρων, Λίμνη Κουμουνδούρου, Έλος Ψάθας και πολλά ρέματα με πλούσια βιοποικιλότητα.

Σημ. απο το vourkari: αύριο θα δημοσιευτεί και ενημερωτική ανακοίνωση απο το "Φορέα" μαζί με αρκετές φωτογραφίες απο την εκδήλωση...