O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

"Με όραμα για το Βουρκάρι"

 
Να γνωρίσουν και να μελετήσουν βιωματικά έναν υδροβιότοπο θέλησαν οι μαθητές μας μιας και μια ολόκληρη χρονιά ασχολήθηκαν με το νερό και τους υδροβιότοπους.

Στο εγχείρημα αυτό* είχαμε τη συνεργασία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, του ΚΠΕ Ελευσίνας, του Συντονιστικού Φορέα Συλλόγων Βουρκαρίου και της Εθελοντικής Ομάδας Μεγάρων ΚΟΥΡΟΣ.

Έτσι μια ολόκληρη μέρα 80 μαθητές και μαθήτριες από το 5ο και το 6ο ΔΣ Ασπροπύργου, από το 1ο και το 5ο ΔΣ Μεγάρων ξεχύθηκαν στο Βουρκάρι, παρατήρησαν τα υδρόβια πουλιά (φοινικόπτερα, γλάρους, λευκοτσικνιάδες και σταχτοτσικνιάδες) που εγκαταβιούν στον υδροβιότοπο, περπάτησαν στην ακτή και κατέγραψαν την θαλάσσια ζωή της, πήραν συνέντευξη από τον ορνιθολόγο, έμαθαν την ιστορία για την κατασκευή του τείχους της Αγίας Τριάδας περπατώντας δίπλα του, έπαιξαν παιχνίδια με τα στοιχεία του οικοσυστήματος και έφτιαξαν τροφικές πυραμίδες, κατέγραψαν τις απειλές και τις πιέσεις που δέχεται το οικοσύστημα από τις χρήσεις γης. 
Χωρισμένοι σε ομάδες κατέγραψαν τις παρατηρήσεις τους και έκαναν τις διαπιστώσεις τους για το παρόν του χώρου. Πρότειναν όμως και λύσεις για τα προβλήματά του και έκαναν προτάσεις για την ανάδειξή του σε υπερτοπικό περιβαλλοντικό πάρκο, όπως πρόσφατα ανακηρύχτηκε από το ΣτΕ. 
Στο τέλος οραματίστηκαν το μέλλον του Βουρκαρίου, όπως θα το ζουν μετά από λίγα χρόνια ως ενήλικες.

 
Ευχαριστούμε όλους τους φορείς που υποστήριξαν αυτή μας την προσπάθεια και ιδιαίτερα τον Τάσο Δέσκο, τον Δημήτρη Πλαταρά, την Ιωάννα Παπαλεξίου, τον Διονύση Οικονόμου, τους εθελοντές του ΚΟΥΡΟΥ, τους εκπαιδευτικούς Μάνθα Αποστολοπούλου, Αθηνά Μιχελοπούλου, Βαλάντη Καραγιαννίδη και Αγγελική Ρούσσου.

Ευχόμαστε το όραμα των μικρών αγαπημένων μαθητών μας για το Βουρκάρι πολύ σύντομα να πάρει σάρκα και οστά!

* Η δράση διοργανώθηκε από την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Δυτικής Αττικής και υλοποιήθηκε στις 29/5/2015.

Πηγή: www.perekp.wordpress.com
(Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής)

Διαμαρτυρία στο ΥΠΑΠΕΝ ενάντια στην εξόρυξη στις Σκουριές