O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Ευρωκαταδίκη της Ελλάδας για τα μεταλλεία χρυσού!

της Βάλιας Μπαζού

Κόλαφος είναι για την κυβέρνηση η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το οποίο καταδικάζει τη χώρα μας για το γεγονός ότι παρέλειψε (;) να λάβει εντός συγκεκριμένων προθεσμιών τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ανακτήσει, και μάλιστα εντόκως, από την Ελληνικός Χρυσός -συμφερόντων Μπόμπολα- τα 15,34 εκατ. ευρώ εκατομμύρια που παρανόμως χορήγησε το ελληνικό δημόσιο πωλώντας δημόσια περιουσία σε τιμή κατώτερη της αξίας της και με απαλλαγή από τους φόρους.
Έτσι, τη στιγμή που βρίσκεται στην Ελλάδα σε εξέλιξη πογκρόμ διώξεων κατά των κατοίκων της Ιερισσού που είναι αντίθετοι με τη λειτουργία του μεταλλείου, η πρώτη απόφαση δικαστηρίου καταδικάζει την ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για σκάνδαλο με πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013, βάσιμη την προσφυγή της Επιτροπής κατά της Ελλάδας αφού η πώληση περιουσιακών στοιχείων από το ελληνικό δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός κρίθηκε παράνομη και ασυμβίβαστη με την κοινή αγορά με την απόφαση Ε(2011) 1006 τελικό της Επιτροπής, της 23ης Φεβρουαρίου 2011, σχετικά με την κρατική ενίσχυση C 48/2008 (πρώην NN 61/2008) που εφάρμοσε η Ελλάδα υπέρ της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα άρθρα 2 και 3 της εν λόγω αποφάσεως.
Το ιστορικό της υπόθεσης που αποτελεί μέγα πολιτικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο περιγράφεται ανάγλυφα στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και συγκεκριμένα:
- από τις 23 Φεβρουαρίου 2011 η Επιτροπή εξέδωσε την απόφαση C(2011)1006 με την οποία έκρινε ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων και γης υπέρ της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ σε τιμή κατώτερη της αξίας τους και με απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής των συνδεόμενων φόρων είναι ενίσχυση ασυμβίβαστη με την κοινή αγορά. Επέβαλε στην Ελλάδα την ανάκτηση των ποσών με τόκο εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία της κοινοποιήσεώς της, ήτοι μέχρι τις 23 Ιουνίου 2011.
- εντός δύο μηνών η Ελλάδα έπρεπε να πληροφορήσει την Επιτροπή σχετικά με το συνολικό ποσό, τα ληφθέντα ή τα προς λήψη μέτρα και να υποβάλει έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι ζητήθηκε από τον δικαιούχο η επιστροφή της ενίσχυσης. Η Ελλάδα έπρεπε επίσης να ενημερώνει την Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο των εθνικών μέτρων που λαμβάνονται για την εκτέλεση της απόφασης μέχρι την ανάκτηση της ενίσχυσης.
- Τον Απρίλιο του 2011 η Ελλάδα άσκησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου προσφυγή ακυρώσεως της αποφάσεως της Επιτροπής (T-233/11, εκκρεμής).
- Το 2012 η Επιτροπή άσκησε την παρούσα προσφυγή λόγω παραβάσεως κράτους μέλους, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει εντός των προθεσμιών όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση της αποφάσεώς της.
- Με τη σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι μέχρι τις 23/6/2011 η Ελλάδα δεν είχε λάβει κανένα μέτρο εκτέλεσης της αποφάσεως της Επιτροπής και ότι η επίμαχη ενίσχυση, στο σύνολό της, δεν είχε ανακτηθεί. Διαπιστώνει επίσης ότι η αίτηση παρατάσεως κοινοποιήσεως πληροφοριών που υπέβαλε η Ελλάδα δεν περιείχε καμία αιτιολογία βάσει της οποίας η Επιτροπή θα μπορούσε να αποφανθεί.

Πηγή: www.topontiki.gr

Φωτορεπορτάζ από την επίσκεψη του Νηπιαγωγείου Μαγούλας "Βιολέτα" στο Βουρκάρι!!!

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013 επισκέφθηκε το Βουρκάρι το Νηπιακό τμήμα του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής Μαγούλας "Βιολέτα". 
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα φλαμίγκο, τους λευκοτσικνιάδες, τους σταχτοτσικνιάδες, τους κορμοράνους αλλά και κάποια άλλα μικρότερα παρυδάτια πουλιά που φιλοξενούνταν εκείνη την ώρα στο Βουρκάρι με την βοήθεια των βρεφονηπιοκόμων του Κέντρου, της υπεύθυνης του Γραφείου Περιβάλλοντος της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής κα Αλεξάνδρας Τσίγκου, του ιδρυτικού μέλους του Συντονιστικού Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου Τάσου Δέσκου και του μέλους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας Λεωνίδα Μπρικιάτη ο οποίος εκτός από τις γνώσεις του διέθεσε απλόχερα και τα προσωπικά του όργανα παρατήρησης (τηλεσκόπιο και κυάλια).

 
 
 

Real News: Η Χωματερή Μεγάρων "έκλεισε" αλλά είναι ...ανοιχτή!


"...Λίγες μόλις ημέρες μετά την αναχώρηση του ευρω-κλιμακίου, στις 24 Σεπτεμβρίου, εντοπίστηκε σε αιφνιδιαστικό έλεγχο ...μποτιλιάρισμα φορτηγών που μετέφεραν και έριχναν σκουπίδια, μπάζα και άλλα απόβλητα στη δημοτική χωματερή που βρίσκεται στη θέση Καμπία, στα Μέγαρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία Περιβάλλοντος σενέλαβε και οδήγησε στο αυτόφωρο τον αντιδήμαρχο Μεγαρέων, αρμόδιο για θέματα απορριμμάτων, οποίος αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από εισαγγελική εντολή.
Καταγγέλεται, μάλιστα, προσπάθεια του δημάρχου να εμποδίσει τους ελέγχους, ενώ εντοπίστηκαν συνολικά οκτώ οχήματα, ορισμένα εκ των οποίων ήταν δημοτικά.
Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που οι ελεγκτικές Αρχές κατάφεραν να συλλάβουν επ' αυτοφώρω φορτηγά να ρίχνουν σκουπίδια, καθώς η 'δουλειά' γίνεται με 'καταδρομικό σχεδιασμό' και πάντα με τη βοήθεια τσιλιαδόρων.
Η συγκεκριμένη χωματερή, σύμφωνα με τα στοιχεία που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση στην Ε.Ε., εμφανίζεται να έχει πάψει να δέχεται απορρίψεις και να βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης. Τα νέα σκουπίδια που πέφτουν καλύπτονται ξανά από στρώμα χώματος προκειμένου να φαίνεται ότι η χωματερή είναι 'κλειστή'.
Για την υπόθεση κινήθηκε ήδη η διαδικασία για την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων και ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά της δημοτικής Αρχής και των λοιπών εμπλεκομένων.
Είναι η πολλοστή φορά που εντοπίστηκε παράνομη ενεπόθεση στη συγκεκριμένη χωματερή, για την οποία έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια τρία πρόστιμα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και άλλα τρία από την Περιφέρεια Αττικής.
Στη χωματερή είχαν βρεθεί σε προηγούμενες αυτοψίες και μεγάλες ποσότητες τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων, ενώ σε δείγματα που ελήφθησαν μετρήθηκαν αυξημένες ποσότητες του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η δημοτική Αρχή των Μεγάρων αρνείται κατηγορηματικά τα γεγονότα, επιμένοντας ότι 'οι ελεγκτές δεν βρήκαν τίποτα το επιλήψιμο'... " 

Δείτε παρακάτω το πλήρες ρεπορτάζ:
Εφημερίδα Realnews 13 Οκτωβρίου 2013, (Realplanet) σελ.6-7

Πρόσκληση σε προβολή ταινίας στο Στρατουδάκειο