O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Λίμνη Κουμουνδούρου - Βουρκάρι Μεγάρων Να τους προστατέψουμεΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου, ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛιΣ. Χαϊδαρίου, η Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου, ο Φορέας Προστασίας Βουρκαρίου και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συνδιοργανώνουν παρεμβάσεις και εκδηλώσεις με σκοπό την προστασία των πολύτιμων υγροτόπων της Αττικής.

Κυριακή 31/1/2010

  • 11:00 Παρέμβαση στη Λίμνη Κουμουνδούρου
  • 12:30 Παρουσίαση: «Οι πολύτιμοι υγρότοποι της Αττικής»

    (Καραϊσκάκη 101, Χαϊδάρι)

29/1 – 5/2/2010

Έκθεση φωτογραφίας και εικαστικής αφίσας, Στέγη Πολιτισμού (Κολοκοτρώνη 36, Χαϊδάρι)

Η Δυτική Αττική έχει υγρότοπους ανεκτίμητης αξίας, οι οποίοι είναι τόσο κοντά μας. Κι όμως η άγνοια της Πολιτείας τους καταστρέφει καθημερινά. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια οι υγρότοποι ήταν «υποτιμημένοι» από τις τοπικές κοινωνίες και την πολιτεία. Ως αποτέλεσμα σήμερα η Λίμνη Κουμουνδούρου και το Βουρκάρι Μεγάρων παρουσιάζουν πολύ σημαντικά προβλήματα: ατμοσφαιρική και υπόγεια ρύπανση, εγκατάσταση βιομηχανίας, και δεξαμενών καυσίμων, τα οποία προέρχονται από τις βιομηχανίες του Θριασίου και της Μεγαρίδας.

Λίμνη Κουμουνδούρου (Λίμνη των αρχαίων Ρειτών).

Η Λίμνη Κουμουνδούρου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο ως ένας σημαντικός υγρότοπος όσο και ως ιστορικός τόπος. Στη λίμνη έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 50 είδη πουλιών μεταξύ των οποίων: η παγκοσμίως απειλούμενη Βαλτόπαπια, το Κιρκίρι, η Χουλιαρόπαπια, το Σφυριχτάρι, το Γκισάρι κ.α.

Oι αρχαίες Λίμνες των Ρειτών ήταν αφιερωμένες στη Θεά Δήμητρα και στην Κόρη της Περσεφόνη, και είχαν σχέση με τα Ελευσίνια Μυστήρια. Η αρχαία Ιερά Οδός συναντούσε τους αρχαίους Ρειτούς με τους δύο κλάδους της. Η Λίμνη Κουμουνδούρου, και 50 μέτρα περιφερειακά, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος από το 1974.

Για να προστατευτεί η Λίμνη Κουμουνδούρου πρέπει:

  • Να σταματήσει η υπέργεια και υπόγεια ρύπανση της Λίμνης, με τον έλεγχο των γειτνιαζόντων εγκαταστάσεων (κυρίως των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, ΧΥΤΑ κ.λπ) και να ληφθούν άμεσα και σοβαρά μέτρα προστασίας (απορρύπανση, μετρήσεις κ.λπ).
  • Να γίνει ο χώρος επισκέψιμος με ήπιο τρόπο, ώστε ο πολίτης να εκτιμήσει την αξία της.

Βουρκάρι Μεγάρων

Το «Βουρκάρι» είναι ένας παράκτιος αλμυρός υγροβιότοπος που τροφοδοτείται από τη θάλασσα και τις βροχές. Βρίσκεται μεταξύ Νέας Περάμου και Πάχης Μεγάρων. Στον υγρότοπο , που αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό, έχουν παρατηρηθεί 127 είδη πουλιών, αξιοσημείωτη χερσαία πανίδα, αλλά και ποικιλία από ψάρια. Πλήθος από μελέτες Πανεπιστημίων, κρατικών Φορέων και οικολογικών οργανώσεων τεκμηριώνουν την οικολογική του σημασία και υποδεικνύουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την διάσωση και προστασία του.

Ο υγροβιότοπος σήμερα κινδυνεύει από την επεκτεινόμενη βιομηχανική δραστηριότητα και τις ασύμβατες χρήσεις γης στην ευρύτερη περιοχή της υδρολογικής του λεκάνης.

Ο Φορέας των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου ζητάει άμεσα τον αποχαρακτηρισμό της βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή και την θεσμοθέτηση ειδικού νομικού πλαισίου για την προστασία της.

Καλούμε τους πολίτες της Δυτικής Αττικής και κάθε ευαισθητοποιημένο άνθρωπο να υπερασπίσει - από τη ρύπανση, τη συρρίκνωση και την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών - τους υγροτόπους της περιοχής μας και να συμμετέχει στις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν οι παραπάνω φορείς με σκοπό να παρουσιάσουν αφενός μεν τα προβλήματα και αφετέρου να αναδείξουν την ομορφιά και την πλούσια ορνιθοπανίδα της Λίμνης Κουμουνδούρου και του Βουρκαρίου Μεγάρων.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6932 638523, 6972 937675, 6946 779538

ΟΙΚΟ.ΠΟΛιΣ. Χαϊδαρίου (www.xpolis.blogspot.com),

Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου (http://xaidari.blogspot.com - http://limnik.blogspot.com),

Φορέας Προστασίας Βουρκαρίου (http://vourkari.blogspot.com),

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (http://www.ornithologiki.gr)

εκδήλωση για τους υγροβιοτόπους απο την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

δελτίο τύπου του βουλευτή κ.Οικονόμου

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Χαριλάου 30 (2ος όροφος), Ελευσίνα, τηλ.: 6976066458 και

2105543467 (Δευτ. & Τετ.: 18:00 – 19:30), email: idiotikoi_ypalliloi@yahoo.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση, τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη 2010 και ώρα 6.30μμ, στο 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας Δ.Α., με θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

1. Συζήτηση για τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα της Κυβέρνησης.

2. Ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις μεταφορικές επιχειρήσεις «ΚΑΜΠΕΡΟΣ» και άλλες επιχειρήσεις της περιοχής.

3. Λήψη απόφασης για κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 10 Φλεβάρη.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συμφωνία της ΝΔ, ξεκίνησαν γενικευμένη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων. Επίθεση ολομέτωπη και καθολική και αφορά στην Κοινωνική Ασφάλιση, τις Εργασιακές σχέσεις, την Υγεία, το Λαϊκό Εισόδημα. Αφορά όλους τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, άνεργους και συνταξιούχους, Έλληνες και μετανάστες. Τις συνέπειες στον κλάδο μας τις βλέπουμε καθημερινά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας σε πολλές επιχειρήσεις της περιοχής.

Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα. Να μπούμε μπροστά στον αγώνα και να αξιοποιήσουμε όλες τις μορφές πάλης.

Η επίθεση είναι καθολική.

Καθολική πρέπει να είναι και η αντεπίθεσή μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Ζ. Καραμπέρη Νικ. Μαλης

Παρακαλούμε να δημοσιεύσετε την παραπάνω πρόσκληση και τη συνημμένη ανακοίνωση του σωματείου μας.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Για το ΔΣ:

Ζαφειρόπουλος Αθανάσιος.